EΛΛΑΔΑ

Συναγερμός: Tρομακτικές συνέπειες μετά την φωτιά στην Μαγνησία- Τι κίνδυνος υπάρχει για το νερό;

O κ. Κουρέτας επισήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από τις καμένες εκτάσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου με φόντο τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαγνησία. Έκρουσε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών-Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Κουρέτας επισήμανε την ανάγκη απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από τις καμένες εκτάσεις. Προειδοποιώντας για καρκινογόνες ουσίες που μπορούν να μεταφερθούν στο νερό.

Καθώς «σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν περάσει τέτοιες φωτιές το νούμερο ένα πράγμα που κάνουνε, είναι να απομακρύνουν γρήγορα την καύσιμη ύλη. Ακόμα αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες μετρήσεις στο πεδίο σε διάφορα σημεία να γίνει μία χαρτογράφηση. Ώστε ειδικά συνεργεία να ολοκληρώσουν το έργο της απομάκρυνσης», είπε και πρόσθεσε:

Επίσης «πρέπει να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται για αυτή τη δράση αποκατάστασης, η οποία θα πρέπει να γίνει σε πάχος περίπου 15 χιλιοστών, διότι αν αρχίσει να βρέχει όλο αυτό το πράγμα, οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν καθίσει πάνω στο χώμα στα καμένα, θα πάνε στο νερό».

Επίσης ο κ. Κουρέτας κάλεσε να υπάρξει σχέδιο απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης «το οποίο πρέπει να γίνει τις επόμενες 15 ημέρες, πριν αρχίσουν οι βροχές».

«Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής 1980 στη μεθοδολογία»

«Είμαστε Αφρική, είμαστε Κίνα της εποχής 1980 στη μεθοδολογία. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αυτό που σας είπα. Να το ρωτήσετε αυτό σας παρακαλώ πολύ δημόσια. Ποιο το πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης. Ακόμα που είναι γεμάτο καρκινογόνα και που θα πάει στα νερά. Πώς θα γίνει; Θα μας το πούνε; Η αντιπεριφερειάρχης; Ο περιφερειάρχης; Η αποκεντρωμένη; Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη», σημείωσε ο καθηγητής.

Το ηχητικό της συνέντευξης του καθηγητή:

Back to top button