Τα φυτά που θα σε κάνουν πλούσιο χωρίς να κάνεις τίποτα! Η «χρυσή» καλλιέργεια που δεν κοστίζει τίποτα και θωρακίζει τον οργανισμό!
Τα φυτά που θα σε κάνουν πλούσιο χωρίς να κάνεις τίποτα!
Υπάρχει μια συγκεκριμένη καλλιέργεια που μπορεί να προσφέρει έως και 6.500 ευρώ. Τρία δημοφιλή είδη μανιταριών, λόγω της υψηλής τους διατροφικής αξίας, είναι κατάλληλα για καλλιέργεια στο σπίτι με ελάχιστο κόστος και μεγάλες δυνατότητες κέρδους.
Οι νοικοκυραίοι μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον ετήσιο εισόδημα από 2.000 έως 6.500 ευρώ. Η καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι είναι μια καινοτόμος διαδικασία που παρέχει τη δυνατότητα για επαγγελματική ασχολία με την παραγωγή μανιταριών χωρίς την ανάγκη εδάφους.
Η ιδέα αυτή μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και με μικρό κόστος, ακόμα και στο περιβάλλον του σπιτιού, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, συμβάλλοντας στο οικογενειακό εισόδημα.
Η καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους είναι πιο απλή από την καλλιέργεια του λευκού μανιταριού, ενώ η διαδικασία παραγωγής του υποστρώματος είναι επίσης απλούστερη.
Τα μανιτάρια λεντινούλα, πλευρώτους και γκριφόλα προσφέρουν πλούσια διατροφική αξία και περιέχουν βιονεργές ουσίες που ευνοούν την υγεία.
Μέσω απλών διαδικασιών και της δημιουργίας ενός κατάλληλου χώρου στο σπίτι, μπορεί κανείς να δημιουργήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών για εμπορία ή ακόμα και για προμήθεια επιχειρήσεων εστίασης, όπως εστιατόρια ή ξενοδοχεία.
Πως μπορεί να γίνει η αρχή στην καλλιέργεια;
Ξεκινώντας από μικρά βήματα και χρησιμοποιώντας υποστρώματα που καλύπτουν έναν χώρο περίπου… 10 τετραγωνικών μέτρων, είναι δυνατόν να παραχθούν περίπου 125 κιλά πλευρώτους και… 70-80 κιλά λεντινούλα εντός περίπου 10-12 εβδομάδων, σύμφωνα με ειδικούς στον κλάδο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα απασχόληση που πέρα από την προσωπική παραγωγή για οικιακή χρήση, μπορεί να προσφέρει επιπλέον εισόδημα σε αγροτικές κοινότητες και πέραν αυτών, σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Υπολογίζοντας ότι το κόστος παραγωγής ανά κιλό είναι μεταξύ… 2-2,5 ευρώ, τα μανιτάρια αποτελούν έναν οικονομικά προσιτό τρόπο για πλούσια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από… 27% σε ξηρό βάρος) και αμινοξέα, παρόμοια μάλιστα με αυτά του κρέατος.
Μια εναλλακτική μορφή παραγωγής μανιταριών είναι η ξηρή. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στα μανιτάρια να διατηρούνται σε αποθήκες για πάνω από… 3 χρόνια και να χρησιμοποιούνται εύκολα σε διάφορες συνταγές, καθώς το είδος αυτό καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της γαστρονομίας.
Η διαδικασία καλλιέργειας των μανιταριών συνίσταται σε διάφορα βήματα. Μάλιστα, μέσα σε μόνο 7 έως 14 ημέρες, η πρώτη σοδειά είναι έτοιμη. Τα υποστρώματα διατίθενται σε τρεις τύπους. Δύο από αυτούς αφορούν τον πλευρώτους, ενώ ο τρίτος αναφέρεται στη λεντινούλα και τη γκριφόλα (μαϊτάκε).
Το πρώτο είδος είναι το “σπαρμένο υπόστρωμα”, όπου ο σπόρος του μανιταριού είναι ενσωματωμένος στο εσωτερικό του υποστρώματος, ενώ το δεύτερο είναι το “επωασμένο υπόστρωμα”, όπου ο σπόρος έχει ήδη αναπτυχθεί. Ο τρίτος τύπος είναι το υπόστρωμα λεντινούλας, το οποίο παράγει μάλιστα περίπου 1 κιλό…
Χορηγούμενο