Οι επιστήμονες έχουν ξανά θίξει τους κινδύνους των τεχνητών γλυκαντικών. Επίσης μια νέα γαλλική μελέτη ενισχύει την ανησυχία αυτή, συνδέοντάς τα με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αναλύει τις επιπτώσεις των γλυκαντικών ουσιών. Όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, που προέρχονται από διάφορες διατροφικές πηγές.
Οι ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Sorbonne Paris Nord αναφέρουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν πρέπει να θεωρούνται μια πραγματικά υγιής εναλλακτική λύση στη ζάχαρη. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των ουσιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
Η μελέτη, η οποία εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 103.338 ατόμων μέσης ηλικίας 42 ετών, αποκάλυψε ότι το 37% των συμμετεχόντων κατανάλωναν τεχνητά γλυκαντικά με μέση ποσότητα τα 42 μιλιγκράμ ημερησίως. Οι χρήστες αυτών των γλυκαντικών ήταν κυρίως νέοι, υπέρβαροι, καπνιστές και λιγότερο σωματικά δραστήριοι. Με διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά αλλά υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα, γαλακτοκομικά και ποτά.
Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης καταγράφηκαν 1.502 καρδιοαγγειακά περιστατικά. Όπως εμφράγματα, στηθάγχη και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με αυξημένο κατά 9% κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου. Ειδικότερα, η ασπαρτάμη συνδέθηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο αγγειοεγκεφαλικών επεισοδίων. Ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου συνδέθηκαν με αυξημένη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.
Παρά την εκτενή χρήση των τεχνητών γλυκαντικών, η αγορά τους, που άγγιξε τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισ. δολ. έως το 2027. Ωστόσο, οι γάλλοι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη τους καταγράφει μια συσχέτιση και όχι αιτιακή σχέση μεταξύ των γλυκαντικών και του καρδιοαγγειακού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι άλλοι παράγοντες ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν τα αποτελέσματα.
Χορηγούμενο