Χορηγούμενο
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά είναι υγιεινός ο σολομός; Πως μας ωφελεί και τι θα πρέπει να προσέχουμε;

Οι κατηγορίες και οι διαφορές τους

Χορηγούμενο

Τελικά, πόσο υγιεινός είναι ο σολομός; Πως μας ωφελεί και τι θα πρέπει να προσέχουμε; – Οι κατηγορίες και οι διαφορές τους

Τελικά είναι υγιεινός ο σολομός; Ο σολομός είναι ένα τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Μια εβδομαδιαία κατανάλωση 150-200 γραμμαρίων είναι επαρκής για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες και οι διαφορές τους

(α) του Ειρηνικού ωκεανού και (β) του Ατλαντικού ωκεανού και χωρίζεται σε 5 υπο-κατηγορίες. Ο Νορβηγικός σολομός, ο οποίος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, θεωρείται και ο πιο δημοφιλής.

Ο σολομός είναι ένα ψάρι με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Περίπου 100 γραμμάρια σολομού περιέχουν τουλάχιστον 2 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ποσότητα που υπερβαίνει την τυπική πρόσληψη από διάφορες τροφές για αρκετές ημέρες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε δύο μορφές: EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).

Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως η νιασίνη, οι βιταμίνες Β6, Β12 και D, το παντοθενικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία είναι σημαντικά για την υγεία μας.

Ωφελεί και τους ηλικιωμένους

Ο σολομός ωφελεί και τους ηλικιωμένους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ κατά 65%.

Νεροκάρδαμο: Λαχανικό που πρoλαμβάνεı τον καρκίνο και θωρακίζει την καρδιά

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ένα σημαντικό ζήτημα που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι η συσσώρευση βαρέων μετάλλων στα μεγάλα ψάρια, όπως ο σολομός, λόγω της εκτεταμένης θαλάσσιας μόλυνσης.

Αυτή η μόλυνση οδηγεί στην ενσωμάτωση τοξικών ουσιών στην τροφή των ψαριών. Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής των ψαριών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων ουσιών, όπως τα βαρέα μέταλλα, στο σώμα τους.

Τα βαρέα μέταλλα

Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, είναι χημικές ενώσεις που σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό μας. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό μας σύστημα.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι (όπως ο σολομός, ο ξιφίας, ο μεγάλος κολιός και το μεγάλο σκουμπρί) και όσο πιο μολυσμένη η τροφή του, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συσσωρεύσει βαρέα μέταλλα στις λιποαποθήκες του. Έτσι, τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός μπορούν, θεωρητικά, να γίνουν επιβλαβή.

Ωστόσο, η πλειονότητα του σολομού που καταναλώνουμε προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από τη Νορβηγία, και οι συνθήκες διακίνησης και συντήρησης μπορεί να είναι αμφίβολες.

Η πιο ασφαλής επιλογή σολομού, ώστε να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά του συστατικά, είναι να επιλέγουμε σολομό από εκτροφεία, ιδανικά βιολογικά, όπου οι συνθήκες διατροφής είναι ελεγχόμενες και δεν περιλαμβάνουν ιχθυάλευρα. Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι ο φρέσκος ελληνικός σολομός, ο οποίος μπορεί επίσης να προέρχεται από εκτροφεία.

Ποιό ελληνικό ποτό καθαρίζει τις αρτηρίες, προστατεύει το συκώτι και έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση;

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στις ελληνικές θάλασσες είναι κάτω από το όριο ασφαλείας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεξηγούν ότι τα διατροφικά προϊόντα από περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα είναι περισσότερο επιβαρυμένα.

Λόγω της παρουσίας των προαναφερθέντων βαρέων μετάλλων, η κατανάλωση σολομού πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button