Τελικά είναι υγιεινός ο σολομός; Ο σολομός είναι ένα τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας, καθώς προσφέρει στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών.
Μια εβδομαδιαία κατανάλωση 150-200 γραμμαρίων είναι επαρκής για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
(α) του Ειρηνικού ωκεανού και (β) του Ατλαντικού ωκεανού και χωρίζεται σε 5 υπο-κατηγορίες. Ο Νορβηγικός σολομός, ο οποίος ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, θεωρείται και ο πιο δημοφιλής.
Ο σολομός είναι ένα ψάρι με εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Περίπου 100 γραμμάρια σολομού περιέχουν τουλάχιστον 2 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ποσότητα που υπερβαίνει την τυπική πρόσληψη από διάφορες τροφές για αρκετές ημέρες. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε δύο μορφές: EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ).
Ο σολομός είναι επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και περιέχει πολλά ωφέλιμα συστατικά, όπως η νιασίνη, οι βιταμίνες Β6, Β12 και D, το παντοθενικό οξύ, το ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία είναι σημαντικά για την υγεία μας.
Ο σολομός ωφελεί και τους ηλικιωμένους. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ κατά 65%.
Νεροκάρδαμο: Λαχανικό που πρoλαμβάνεı τον καρκίνο και θωρακίζει την καρδιά
Ένα σημαντικό ζήτημα που προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία είναι η συσσώρευση βαρέων μετάλλων στα μεγάλα ψάρια, όπως ο σολομός, λόγω της εκτεταμένης θαλάσσιας μόλυνσης.
Αυτή η μόλυνση οδηγεί στην ενσωμάτωση τοξικών ουσιών στην τροφή των ψαριών. Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής των ψαριών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων ουσιών, όπως τα βαρέα μέταλλα, στο σώμα τους.
Τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, είναι χημικές ενώσεις που σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό μας. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό μας σύστημα.
Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι (όπως ο σολομός, ο ξιφίας, ο μεγάλος κολιός και το μεγάλο σκουμπρί) και όσο πιο μολυσμένη η τροφή του, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να συσσωρεύσει βαρέα μέταλλα στις λιποαποθήκες του. Έτσι, τα μεγάλα ψάρια όπως ο σολομός μπορούν, θεωρητικά, να γίνουν επιβλαβή.
Ωστόσο, η πλειονότητα του σολομού που καταναλώνουμε προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από τη Νορβηγία, και οι συνθήκες διακίνησης και συντήρησης μπορεί να είναι αμφίβολες.
Η πιο ασφαλής επιλογή σολομού, ώστε να απολαμβάνουμε τα θρεπτικά του συστατικά, είναι να επιλέγουμε σολομό από εκτροφεία, ιδανικά βιολογικά, όπου οι συνθήκες διατροφής είναι ελεγχόμενες και δεν περιλαμβάνουν ιχθυάλευρα. Ακόμη καλύτερη επιλογή είναι ο φρέσκος ελληνικός σολομός, ο οποίος μπορεί επίσης να προέρχεται από εκτροφεία.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στις ελληνικές θάλασσες είναι κάτω από το όριο ασφαλείας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επεξηγούν ότι τα διατροφικά προϊόντα από περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα είναι περισσότερο επιβαρυμένα.
Λόγω της παρουσίας των προαναφερθέντων βαρέων μετάλλων, η κατανάλωση σολομού πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.
Επιστήμονες βρήκαν που κρύβονται οι εξωγήινοι! Η απάντηση που θα σας αφήσει άφωνους και το…
Αστυνομικός που ήταν και παντρεμένος ερχόταν σε συνουσία με πτώματα ακόμη και μικρών παιδιών Αστυνομικός…
Με ποιόν είναι παντρεμένη η Ειρήνη Μουρτζούκου; Η απάτη και η μπίζνα με τους εικονικούς…
Το άγνωστο Μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι κρυμμένο και προκαλεί δέος σε όλον τον…
Ποιά είναι η γυναίκα πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας; Η εντυπωσιακή καλλονή που φέρει…
H Ειρήνη Μουρτζούκου επιτέθηκε σε δημοσιογράφο on camera έξω από το Α.Τ. Χαλανδρίου κατά την…