Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Ο ανατριχιαστικός διάλογος σταθμάρχη – μηχανοδηγού πριν τη σύγκρουση των τρένων

Χορηγούμενο

Την ώρα που η μαύρη λίστα με τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη μεγαλώνει στο φως έρχεται ο τελευταίος διάλογος του σταθμάρχη της Λάρισας και του μηχανοδηγού.

Ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ αποκαλύπτει όσα ειπώθηκαν πριν τη μοιραία σύγκρουση.

Ο τελευταίος διάλογος

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.
Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;
Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.
Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.
Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.

Το μοιραίο λάθος – Όσα κατέθεσε ο σταθμάρχης

Ο σταθμάρχης της Λάρισας κατά την σημερινή του κατάθεση, ομολόγησε το μοιραίο λάθος, από το οποίο προκλήθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Πιθανότατα την Πέμπτη μετά την άσκηση ποινικής δίωξης θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας το θέμα, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Ειδικότερα, ο σταθμάρχης, που την Πέμπτη προσάγεται στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, παραδέχθηκε ενώπιον εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ο σταθμάρχης βρέθηκε σήμερα ενώπιον των αστυνομικών από τις 17:00 έως τις 21:00 και ενώ στην αρχή έλεγε ότι γύρισε το κλειδί για να αλλάξει συρμό το τρένο «το σύστημα δεν δούλεψε». Ωστόσο, όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το σύστημα δουλεύει κανονικά τότε ανασκεύασε και είπε ότι ίσως ήταν εκείνος που έκανε το μοιραίο λάθος. «Εχω κάνει τον λάθος χειρισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του σταθμάρχη

Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Ακόμη, με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης. Με εντολή επίσης του κ. Δασκαλόπουλου, εισαγγελέας παρίσταται στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστυχήματος (τι και ποιός έφταιξε).

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button