Η οικονομία της Ισλανδίας παρουσιάζει εντυπωσιακή απόδοση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την καθιέρωση μειωμένης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς μείωση των αποδοχών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, από το 2020 έως το 2022, το 51% των ισλανδικών εργαζομένων επέλεξε να εργαστεί με μικρότερο ωράριο. Λαμβάνοντας υπόψη την τετραμερή εβδομάδα. Ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Το 2023, η Ισλανδία εμφανίστηκε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας, με την οικονομία της να συγκεντρώνεται στις πιο δυναμικές της Ευρώπης. Η Alda και το Ινστιτούτο Autonomy από το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι μειωμένες ώρες εργασίας όχι μόνο διαδόθηκαν ευρέως στη χώρα αλλά συνοδεύτηκαν από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Καθώς και υψηλούς δείκτες παραγωγικότητας. Στη διάρκεια δύο δοκιμών που διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2019, υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάστηκαν 35-36 ώρες την εβδομάδα χωρίς περικοπές. Αντί για τις 40 ώρες που εργάζονταν προηγουμένως. Οι δοκιμές αυτές, με τη συμμετοχή 2.500 ατόμων (πάνω από το 1% του ενεργού πληθυσμού), στόχευση στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς η παραγωγικότητα σε μεγάλο ποσοστό χώρων εργασίας διατηρήθηκε ή αυξήθηκε. Ενώ οι εργαζόμενοι ανέφεραν βελτίωση της ψυχικής υγείας και μείωση του άγχους και της εξουθένωσης. Μετά από τις δοκιμές αυτές, τα συνδικάτα της Ισλανδίας διαπραγματεύτηκαν τη μείωση των ωρών εργασίας για χιλιάδες μέλη τους.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οικονομία της Ισλανδίας σημειώνει ανάπτυξη 5% το 2023. Καθιστώντας την μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη. Ακολουθώντας τη Μάλτα, ενώ το ποσοστό ανεργίας της ανήλθε στο 3,4%, ένα από τα χαμηλότερα στην περιοχή. Δοκιμές για την τετραήμερη εβδομάδα έχουν διεξαχθεί και σε άλλες χώρες. Με αποτελέσματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιρλανδία το 2022.
Χορηγούμενο