ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεά Άρτεμις: Βρέθηκε ο χαμένος ναός

Ανακαλύφθηκε από τύχη ένας από τους πιο ιερούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας

Χορηγούμενο

Θεά Άρτεμις: Βρέθηκε ο χαμένος ναός! Ανακαλύφθηκε από τύχη ένας από τους πιο ιερούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας

Θεά Άρτεμις: Βρέθηκε ο χαμένος ναός… Ένας από τους πιο ιερούς τόπους της αρχαίας Ελλάδας ανακαλύφθηκε χάρη σε έναν αποφασισμένο Ελβετό αρχαιολόγο, έναν ομιλητικό ντόπιο και λίγο τύχη.

Η ιστορία ξεκινά με τον Στράβωνα, τον Ρωμαίο γεωγράφο που ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο Ιερό της Αρτέμιδος Αμαρυσίας, κοντά στην Ερέτρια. Ένα εντυπωσιακό συγκρότημα ναών είχε κατασκευαστεί για τη λατρεία της θεάς του κυνηγιού, αποτελώντας σημαντικό χώρο θρησκευτικών δραστηριοτήτων. Παρά την περιγραφή του Στράβωνα, που τοποθέτησε το ιερό περίπου 800 μέτρα από τα τείχη της Ερέτριας, οι ανασκαφές στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα δεν απέδωσαν καρπούς.

Χορηγούμενο

Στην πορεία, η πεποίθηση για την ύπαρξη αυτού του αμφισβητήθηκε, και οι έρευνες χώρου μειώθηκαν. Στη δεκαετία του 1960, ο νεαρός διδακτορικός φοιτητής κλασικών σπουδών Denis Knoepfler εντάχθηκε σε μια ελβετική αρχαιολογική ομάδα που εργαζόταν στην Ερέτρια. Ενθουσιασμένος από την ιστορία της περιοχής, αποφασίστηκε να προσεγγίσει τη διαδικασία διαφορετικά.

Θεά Άρτεμις: Βρέθηκε ο χαμένος ναός

Ξεκίνησε ερευνώντας κτίρια που είχαν επαναχρησιμοποιήσει μαρμάρινους όγκους και βρήκε μια εκκλησία του 13ου αιώνα στην περιοχή Βάθεια. Εκεί, ανακάλυψε αντικείμενα που απεικόνιζαν τη θεά Αρτέμιδα, και πίστευε ότι το ιερό βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, σε έναν λόφο ονόματι Παλαιοεκκλησιές.

Παρά την πίστη των αρχαιολόγων στην περιγραφή του Στράβωνα, η αναφορά του Knoepfler αγνοήθηκε, αλλά αυτός δεν σταμάτησε. Δεκαετίες αργότερα, απέδειξε ότι οι μοναχοί που μετέφραζαν τον Στράβωνα είχαν μπερδέψει αριθμούς, υποδεικνύοντας ότι το ιερό βρισκόταν 60 στάδια από τα τείχη της Ερέτριας.

Χορηγούμενο

Στις αρχές του 21ου αιώνα, με οικοδομικές δραστηριότητες στη βάση του λόφου, ο Knoepfler κίνησε την ελβετική ομάδα του να ζητήσει τοπογραφικές άδειες προτού η περιοχή χαθεί. Το 2006, οι ανασκαφές ξεκίνησαν στον λόφο και οι αρχαιολόγοι βρήκαν αντικείμενα ηλικίας 5.000 ετών. Στις τελευταίες ώρες των ανασκαφών, εμφανίστηκε ένα στοιχείο από την πιο απίθανη πηγή, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του.

.«Ένας ντόπιος κάτοικος πλησίασε με ένα αυτοκίνητο, κατέβασε το παράθυρο και έδειξε ένα εργοτάξιο κοντά στη βάση του λόφου Παλαιοεκκλησιές», γράφει ο Urbanus, αφηγούμενος τον συνάδελφο του Knoepfler, Sylvian Fachard, διευθυντή της ESAG, ο οποίος ήταν εκεί στην ανασκαφή. «Πρέπει να ρίξεις μια ματιά σε εκείνη τη βίλα που χτίζουν εκεί πέρα. Θα βρεις ενδιαφέροντα πράγματα», θυμήθηκε ο Fachard, αναφέροντας τον οδηγό που στη συνέχεια έφυγε.

Μεταξύ ενός μεγάλου σωρού αγγείων, ανακάλυψαν έναν σημαντικό μαρμάρινο όγκο με κοψίματα ακριβούς αιχμηρής γωνίας. Ο Fachard ανέφερε ότι αυτό ήταν σίγουρη ένδειξη ότι το ιερό πρέπει να βρίσκεται εκεί, καθώς αυτού του τύπου η τοιχοποιία παρατηρείται μόνο στις πιο σημαντικές κατασκευές της Ερέτριας.

Ωστόσο, όταν οι δύο άνδρες επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, ο εντυπωσιακός μαρμάρινος όγκος είχε εξαφανιστεί. Οι Knoepfler και Fachard εξασφάλισαν μια νέα άδεια για να σκάψουν κοντά, αλλά δεν βρήκαν τίποτα.

Χορηγούμενο

Όμως, όπως είχε συμβεί και με τον οδηγό τους που τους έδωσε μια κρίσιμη πληροφορία όταν όλα φαίνονταν μάταια, στα τελευταία στάδια της δεύτερης ανασκαφής τους, ανακάλυψαν ένα άλλο στοιχείο.

Ένα μεγάλο κομμάτι χώματος αποσπάστηκε από το όρυγμα της ανασκαφής τους, και τότε ο αρχαιολόγος της ESAG, Thierry Theurillat, είδε μέρος ενός μεγάλου μαρμάρινου όγκου να προεξέχει από το τοίχωμα του ορύγματος, σχεδόν επτά μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

«Ήταν ένα δεύτερο χτύπημα της τύχης», δήλωσε ο Fachard “Αν είχαμε βάλει το όρυγμα μας μόλις τέσσερις ίντσες μακριά, δεν θα είχαμε βρει ποτέ τίποτα”.

Δεκαέξι χρόνια μετά, γνωρίζουμε ότι το Ιερό της Αρτέμιδος ανακαλύφθηκε εκείνη την ημέρα. Η ESAG αγόρασε περισσότερες από δώδεκα ιδιοκτησίες, επιτρέποντας την απελευθέρωση των ανασκαφών από τους περιορισμούς των ιδιωτών γαιοκτημόνων, αποκαλύπτοντας πολλές σημαντικές ανακαλύψεις από την αρχαία Ελλάδα.

Χορηγούμενο
Σπουδαία ευρήματα από τον Ναό της Θεάς Αρτέμιδος

Το ιερό αποτελούνταν από τρεις κιονοστοιχίες, με μία να έχει μήκος 225 μέτρα. Το 2017, βρέθηκαν τα πρώτα στοιχεία ενός ναού, όπως ένα κεραμίδι οροφής από τερακότα που είχε ανάγλυφη τη λέξη «Αρτέμιδος» στα αρχαία ελληνικά. Μία επόμενη ανακάλυψη ήταν μια αυτοσχέδια σκάλα που οδηγούσε σε κοντινό πηγάδι, φτιαγμένη από αρχαία σήματα και βάσεις αγαλμάτων. Μία από αυτές τις βάσεις είχε επιγραφή που ανέφερε μια συμφωνία μεταξύ των πόλεων-κρατών Ερέτριας και Στύρων «στο Ιερό της Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο».

Το μυστήριο των 120 ετών λύθηκε, και καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφές, η ΕΣΑΓ βρήκε τα θεμέλια του ναού το 2020, αρχίζοντας την εκταφή των ευρημάτων. Η αρχαιολόγος Tamara Saggini δήλωσε στο Archaeology Magazine ότι πρόκειται για μια ανακάλυψη που εντυπωσίασε όλους, τόσο λόγω της κατάστασης διατήρησης όσο και της σπανιότητας των αντικειμένων.

Που βρέθηκαν οι Τελευταίοι Τρώες; Συναρπαστική ανακάλυψη

Πιστεύεται ότι πολλά από τα ευρήματα θάφτηκαν στα θεμέλια του ιερού μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το ναό τον 6ο αιώνα π.Χ. Οι οικοδόμοι έκτισαν έναν νέο ναό πάνω στα ερείπια, σφραγίζοντας τα αφιερώματα σαν μια αρχαία χρονοκάψουλα.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν κεραμικά, χάλκινα σκεύη, υπολείμματα όπλων, κοσμήματα από διάφορα υλικά, μικρές φιγούρες από τερακότα και μάλιστα τα υπολείμματα ενός μπαούλου με υφάσματα που διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Ένα ιδιαίτερο εύρημα ήταν ένα ασβεστολιθικό άγαλμα 16 ιντσών μιας γυναίκας που κρατάει ένα ελάφι, πιθανώς απεικονίζει τη θεά Άρτεμη.

Ο Fachard, αναπολώντας εκείνη την κρίσιμη πληροφορία από τον οδηγό τους, δήλωσε ότι αν δεν υπήρχε εκείνη η στιγμή, το ιερό θα είχε πιθανότατα χαθεί για πάντα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button