Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης και πιανίστας Μίμης Πλέσσας, ο οποίος έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις, θα γινόταν 100 ετών στις 12 Οκτωβρίου. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να φτάσει σε αυτήν την ξεχωριστή ημερομηνία. Όπως ανακοινώθηκε, ο Μίμης Πλέσσας πέθανε. Αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας.
Η καλλιτεχνική του πορεία εκτεινόταν σε όλους τους τομείς της μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Ωστόσο ως μουσικοσυνθέτης με πολλές επιτυχίες, έφυγε από τη ζωή έχοντας αφήσει πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά. Μάλιστα, το 2016 είχε εμφανιστεί παίζοντας πιάνο στον Αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, όπως καταγράφει η φωτογραφία του Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος.
Επιπλέον ο Μίμης Πλέσσας θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες. Ο οποίος είχε την ικανότητα να κινείται με άνεση από τη τζαζ και την ελαφριά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές συνθέσεις. Ακόμη διακρίθηκε για το ταλέντο του, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, από πολύ νωρίς στην καριέρα του.
Επίσης ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε τη 12η Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Όπου το 1952, νεαρός πιανίστας ακόμα, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Διακρίθηκε επτά φορές διεθνώς (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Καθώς και έξι φορές στη χώρα μας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967). Έχει διευθύνει με έργα του μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο.
Χορηγούμενο