Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας: Το νέο μοντέλο στήριξης των ανέργων

Χορηγούμενο

Όπως έχει ανακοινώσει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναμένονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας. Με κύρια αλλαγή την αποκατάσταση μιας σημαντικής αδικίας. Συγκεκριμένα, αν ένας εργαζόμενος έχει δουλέψει για έναν χρόνο με τον κατώτατο μισθό και ένας άλλος για είκοσι χρόνια με μισθό 2.000 ευρώ. Αν χάσουν τη δουλειά τους, θα λάβουν το ίδιο επίδομα ανεργίας. Κάτι που θεωρείται άδικο, όπως επεσήμανε η Υπουργός.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας. Το οποίο θα λειτουργεί με όρους αναλογικότητας.

Συνεπώς, το επίδομα θα αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με πολυετή συνεισφορά στο σύστημα ανεργίας να λαμβάνουν μεγαλύτερη στήριξη.

Το νέο μοντέλο στήριξης των ανέργων θα περιλαμβάνει τα εξής:

Χορήγηση υψηλότερου ποσού τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του σημερινού επιδόματος ανεργίας. Το ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται από τον νόμιμο κατώτατο μισθό και μπορεί να φτάσει στο 70% του κατώτατου μισθού για το πρώτο τρίμηνο. Μειούμενο στη συνέχεια μέχρι να συμπληρωθούν δώδεκα μήνες ανεργίας.

Παροχή ενός επιπλέον ποσού για δώδεκα μήνες. Το οποίο θα εξαρτάται από το ασφαλιστικό ιστορικό και τις προηγούμενες αποδοχές του δικαιούχου.

Ενσωμάτωση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (200 ευρώ) στο επίδομα ανεργίας.

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button