Τι είναι το βιοφωτόνιο; Η μυστηριώδης λάμψη που εκπέμπουμε όσο ζούμε και σβήνει τη στιγμή που πεθαίνουμε
Μια πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα έφερε στο φως ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει ένα εξαιρετικά αμυδρό φως, το οποίο φαίνεται να σβήνει οριστικά τη στιγμή του θανάτου.
Το εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα προέκυψε από ένα καινοτόμο πείραμα που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας του Καναδά. Στην μελέτη τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ποντίκια και φυτά, διαπιστώνοντας ότι και οι δύο μορφές ζωής παρουσιάζουν φυσικές ενδείξεις αυτού που περιγράφουν ως ένα απόκοσμο «βιοφωτόνιο».
Τι είναι το βιοφωτόνιο; Η λάμψη που εκπέμπουμε όσο ζούμε
Τα βιοφωτόνια, γνωστά και ως εξαιρετικά ασθενή φωτόνια, είναι μικροσκοπικά σωματίδια φωτός που εκπέμπονται από όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Ωστόσο, αυτό το φως είναι τόσο αμυδρό που είναι αδύνατο να γίνει αντιληπτό με το γυμνό μάτι. Σύμφωνα με τον φυσικό του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, Vahid Salari, και την ερευνητική του ομάδα, αυτό το αμυδρό φως φαίνεται να εξασθενεί κάτω από ακραίες συνθήκες στρες ή να σβήνει εντελώς με τον θάνατο.
Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν τα βιοφωτόνια που εκπέμπονταν από κύτταρα ποντικιών τόσο πριν όσο και μετά τον θάνατό τους, στην ορατή ζώνη του φωτός. Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε μια σημαντική διαφορά στον αριθμό των εκπεμπόμενων φωτονίων κατά την περίοδο πριν και μετά την ευθανασία των ποντικών.
Παράλληλα, η μελέτη επεκτάθηκε και σε φυτά, όπου παρατηρήθηκαν παρόμοια αποτελέσματα. Η έκθεση των φυτών σε συνθήκες στρες έδειξε ισχυρές ενδείξεις ότι τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτή την αμυδρή λάμψη. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα τραυματισμένα μέρη σε όλα τα φύλλα ήταν σημαντικά πιο φωτεινά από τα μη τραυματισμένα μέρη των φύλλων και αυτό παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των 16 ωρών απεικόνισης», αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική τους έκθεση.
Πώς είναι όταν πεθαίνουμε; Τα στάδια που περνάει το σώμα μας
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια προγενέστερη, ξεχωριστή μελέτη του 2009 είχε ήδη υποδείξει ότι και οι άνθρωποι εκπέμπουν βιοφωτόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα εκείνης της έρευνας, η ένταση του φωτός που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα είναι περίπου 1000 φορές χαμηλότερη από την ευαισθησία των γυμνών μας ματιών.
Τι συμβαίνει τη στιγμή που πεθαίνουμε; Η ανακάλυψη για την «ψυχή» μας που ανατριχιάζει
Ο Vahid Salari και η ομάδα του εκτιμούν ότι η δυνατότητα παρακολούθησης αυτής της «υγιούς λάμψης» θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρει στους ιατρούς ένα ισχυρό και μη επεμβατικό εργαλείο για έρευνα ή διάγνωση. Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του στρες σε μεμονωμένους ιστούς, σε ολόκληρους ανθρώπινους ή ζωικούς ασθενείς, προσφέροντας μια νέα προοπτική στην κατανόηση των βιολογικών διεργασιών που συνοδεύουν τη ζωή και τον θάνατο.
Χορηγούμενο