Χορηγούμενο
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιός ήταν ο Κηφισός;

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας

Χορηγούμενο

Ποιός ήταν ο Κηφισός; Η άγνωστη ιστορία και η Μυθολογία πίσω από το μεγαλύτερο ποτάμι της Αθήνας

Ποιός ήταν ο Κηφισός; Ο Κηφισός, ο μεγαλύτερος ποταμός της Αττικής, διατρέχει την Πρωτεύουσα με μήκος 27 χιλιόμετρα. Οι πηγές του βρίσκονται στη φυσική διασταύρωση ανάμεσα στην Πεντέλη, τη δυτική Εκάλη, τους Θρακομακεδόνες και την Πάρνηθα. Ο ποταμός διασχίζει την πρωτεύουσα της Ελλάδας και καταλήγει στον Φαληρικό όρμο του Σαρωνικού. Πριν την εκβολή του, συναντιέται με τον Ιλίσο, ένα άλλο σημαντικό ποταμό της περιοχής.

Μυθολογική Σημασία του Κηφισού

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Κηφισός θεωρούνταν δευτερεύουσα θεότητα της Αττικής και προσωποποίηση του ομώνυμου ποταμού. Η θεϊκή αυτή μορφή συνδέθηκε τόσο με τις ευεργετικές παροχές του ποταμού όσο και με τις καταστροφές που προκαλούσαν οι πλημμύρες του. Από τη μία, οι πλούσιες παροχές νερού στήριζαν την ευφορία της γης της περιοχής, ενώ από την άλλη, οι υπερχειλίσεις προκαλούσαν καταστροφές.

Χορηγούμενο

Ο Κηφισός είχε σημαντική θέση στην αθηναϊκή μυθολογία ως πατέρας της Διογένειας. Η κόρη του, Πραξιθέα, παντρεύτηκε τον Ερεχθέα, έναν από τους θρυλικούς βασιλείς της Αθήνας, γεγονός που αναδεικνύει τη σύνδεση του ποταμού με την πόλη και την παράδοσή της.

Ο Κηφισός

Ως θεότητα, ο Κηφισός λατρευόταν ιδιαίτερα στην αρχαία Αθήνα, κυρίως ως προστάτης του Αθηναϊκού Πεδίου.

Δείτε επίσης – Πως και γιατί ο σεισμός ονομάστηκε και «Εγκέλαδος»; Η μυθική μάχη με την Αθηνά και η Ελληνική Μυθολογία

Χορηγούμενο

Πολιτιστική Κληρονομιά

Η σημασία του Κηφισού αποτυπώνεται επίσης και στην αρχιτεκτονική και την καλλιτεχνική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας. Η θεότητα πίσω από τον ποταμό απεικονίζεται μάλιστα στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, ένα έργο μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας που φυλάσσεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Ο Κηφισός στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα
Ο Κηφισός στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα

Ο Κηφισός παραμένει ένα φυσικό και ιστορικό σύμβολο της Αττικής, συνδυάζοντας τη μυθολογία, την τέχνη και τη γεωγραφία της περιοχής, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αθηναϊκής ιστορίας και παράδοσης.

Πηγή: Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια” τόμ. ΙΔ΄, σελ. 352


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button