Πολλά παιδιά ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο. Μπορεί να μην απολαμβάνουν το ίδιο την κάθε ημέρα. Αλλά σε γενικές γραμμές, τους αρέσει να περνάνε τον χρόνο τους με τους φίλους του. Και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα.
Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν και κάποια παιδιά τα οποία φοβούνται να πάνε στο σχολείο. Για αυτά τα παιδιά το σχολείο μπορεί να τους δημιουργήσει τεράστιο άγχος και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα να παραπονιούνται για διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως: Πονοκέφαλο, Στομαχόπονο, Πόνος στο στήθος, Ναυτία, Ζάλη, Πόνος στις αρθρώσεις.
Μήπως..
Μήπως το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο στομάχι λίγο πριν πάει σχολείο; Εάν το παιδί σας μείνει στο σπίτι, εξαφανίζονται στα συμπτώματα και ξαναεμφανίζονται το επόμενο πρωί; Μήπως το παιδί σας έχει ξεσπάσματα όταν προσπαθείτε να το πάτε στο σχολείο;
Αν οι απαντήσεις σας είναι θετικές τότε το παιδί σας μπορεί να έχει σχολική άρνηση. Τα παιδιά με σχολική άρνηση έχουν μεγάλη δυσκολία στο να πάνε στο σχολείο ή και να μείνουν καθ’ όλη την διάρκεια. Αυτό οφείλεται σε κάποιου είδους ανησυχία.
Τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς;
Ελέγξτε το παιδί σας ιατρικά. Εάν το παιδί σας υποστηρίζει ότι έχει κάποια σωματικά συμπτώματα, θα πρέπει να ελεγχθεί από ένα γιατρό για να διασφαλιστεί ότι το παιδί σας δεν έχει κάποια φυσική κατάσταση που προκαλεί τα συμπτώματα του.
Μιλήστε με το παιδί σας. Μιλήστε για το τι μπορεί να τον/την ενοχλεί, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα υπάρξει ένα πρόγραμμα. Το οποίο θα βοηθηθεί ώστε να επιστρέψει στο σχολείο. Να θυμάστε, όμως, ότι μερικά παιδιά δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό που τους ενοχλεί. Μην πιέζετε το παιδί σας αν βλέπετε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί. Το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να μεταφέρετε είναι το εξής: ότι πιστεύετε το παιδί σας και θα είστε εκεί για να το βοηθήσετε.
Αποφύγετε τις μεγάλες συζητήσεις. Αποφύγετε να κάνετε μεγάλες συζητήσεις για να εξηγήσετε την σημασία του να πηγαίνει το παιδί σας στο σχολείο, μπορεί πραγματικά να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Κάθε είδους προσοχή, ακόμη και η αρνητική προσοχή, μπορεί να ενισχύσει και να διατηρήσει το πρόβλημα.
Προγραμματίστε μια συνάντηση. Και οι δύο γονείς πρέπει να συναντηθούν με το δάσκαλό ή και το σχολικό σύμβουλο. Με αυτό τον τρόπο στέλνετε το μήνυμα στο σχολείο ότι προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημα.
Μη βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα. Μην υποθέσετε ότι ο δάσκαλος ή το σχολείο έχει κάνει κάτι λάθος. Όπως και οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να υποθέσουν ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους γονείς. Όταν τα επίπεδα του στρες είναι υψηλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλουμε να κατηγορήσουμε κάποιον, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Μην δείξετε στο παιδί σας ότι θα περάσει καλά αν μείνει σπίτι
Καλό είναι να ενημερώσετε το παιδί σας, ότι αν είναι πραγματικά άρρωστο, θα πρέπει να δει έναν γιατρό, να μείνει στο κρεβάτι και να ξεκουραστεί. Δεν χρειάζεται να δει τηλεόραση αλλά ούτε και να παίζει ηλεκτρονικά. Εάν μείνετε σπίτι μαζί με το παιδί σας, καλό θα ήταν να μην προσφέρετε υπερβολική προσοχή και συμπόνια. Μπορεί να ακούγεται σκληρό αλλά δεν θέλετε να κάνετε την παραμονή του παιδιού σας στο σπίτι ελκυστική διότι όσο περισσότερο μένει στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιστρέψει στο σχολείο.
Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα
Αν το παιδί σας μείνει στο σπίτι και δεν είναι άρρωστο, βάλτε το να διαβάσει τα μαθήματα του.
Θέστε κάποιους κανόνες. Καλό είναι να γνωρίζει το παιδί σας ότι θα πηγαίνει στο σχολείο. Εκτός εάν έχει πυρετό. Αποφύγετε να συζητάτε για πολύ ώρα για τα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να σας παραπονιέται. Αφού πρώτα ένας ιατρός έχει επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα ιατρικό πρόβλημα.
Μην ξεχνάτε να κρατάτε την ψυχραιμία σας και να είστε δίπλα στο παιδί σας. Να θυμάστε ότι το παιδί σας πρέπει να πάει σχολείο, διότι εκεί τα παιδιά ωριμάζουν, όχι μόνο πνευματικά, αλλά και κοινωνικά και συναισθηματικά. Εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας παιδοψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει να εντοπιστούν οι λόγοι για τη σχολική άρνηση και να δημιουργήσει ένα σχέδιο/πρόγραμμα μαζί με την οικογένεια για την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο.
Αμμάρι Ναταλία
Ινστιτούτο Παιδιού & Εφήβου
Χορηγούμενο