ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβει η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Μεταναστευτικό; Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και οι παγίδες

Χορηγούμενο

Σε πρώτο πλάνο φέρνει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό, καθώς από τη μία πλευρά το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι ροές από την Τουρκία και από την άλλη, κρίνει ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να έρθει σε μία συνεννόηση με την Άγκυρα αλλά και να κορυφώσει τις πιέσεις προς την Ε.Ε. για μία νέα Συμφωνία, αμοιβαία επωφελή.

Προς επίρρωση του παραπάνω κλίματος, κυβερνητικές πηγές, μετέδιδαν χθες από τη Νέα Υόρκη ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την επίτευξη συμφωνίας και ότι στόχος είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να καταλήξουν στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, παρουσία των κ. Κ. Μητσοτάκη και Ρ. Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία που προωθείται περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία, τα εξής:

  • Να περιορίσει η Τουρκία τις μεταναστευτικές ροές από τα δικά της παράλια
  • Να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν στο έδαφός της
  • Να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα και την ΕΕ γενικότερα. Ωστόσο ταυτόχρονα θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. προς την Τουρκία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Παράλληλα, δεν θα χρειάζονται θεώρηση βίζας οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι θα επισκέπτονται τις χώρες του Σένγκεν, της Ευρώπης για τουρισμό.
  • Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η άρση θα αφορά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως πρώτο βήμα.

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εργάζονται πυρετωδώς τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσουν πλαίσιο πρόσθετων προτάσεων για το πρόβλημα.

Χορηγούμενο

Νέα συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μέσω Γεωργίας

Η Αθήνα πιέζει προς την πλευρά της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει μία νέα συμφωνία με την Τουρκία, «που να είναι αμοιβαία επωφελής»… Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ZDF o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλαδας Δημήτρης Καιρίδης. Όπως είπε, ο υπουργός «για αυτό χρειαζόμαστε τη Γερμανία με τις ιδιαίτερες σχέσεις της με την Τουρκία».

Ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε ότι προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα παροχής προστασίας σε αυτούς που τη χρειάζονται… Θα πρέπει να μπορούν να απελαθούν και εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.

Το επιχείρημα με το οποίο επιδιώκει η Αθήνα να πείσει τη Γερμανία να στηρίξει το αίτημα για νέα συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι ότι ότι το σύστημα των απελάσεων δεν λειτουργεί, καθώς ούτε η Τουρκία ούτε οι χώρες προέλευσης συνεργάζονται. Η Τουρκία, ωστόσο, είναι μια χώρα-κλειδί, που ελέγχει τις μεταναστευτικές οδούς στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου, αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν περιορίζεται εκεί, καθώς οδηγεί σε δευτερογενή μετανάστευση στη Γερμανία και αλλού.

Χορηγούμενο

Η Αθήνα, δια του αρμοδίου υπουργού Μετανάστευσης επιχειρεί να αποδομήσει την κριτική αλλά και τις αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων που έχουν κρίνει ακατάλληλες τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει η Γερμανία και ότι μετά από τη δεκαετούς διάρκειας οικονομική κρίση, το κοινωνικό κράτος έχει υποστεί περικοπές, την ώρα που οι κοινωνικές παροχές στη Γερμανία είναι σημαντικά υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, για αυτό και πολλοί μετανάστες έχουν ως προορισμό τη Γερμανία και τις βορειοευρωπαϊκές χώρες, που λειτουργούν ως μαγνήτης» σημειώνει ο κ. Καιρίδης.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button