ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τι κρύβεται πίσω από το ουρλιαχτό της μούμιας;

Η ανατριχιαστική ανακάλυψη των επιστημόνων για την αγωνιώδη έκφρασή της

Χορηγούμενο

Τι κρύβεται πίσω από το ουρλιαχτό της μούμιας; Η ανατριχιαστική ανακάλυψη των επιστημόνων για την αγωνιώδη έκφρασή της

Τι κρύβεται πίσω από το ουρλιαχτό της μούμιας;… Η αγωνιώδης έκφραση μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας, που αποκαλείται “Γυναίκα που Ουρλιάζει,” έχει απασχολήσει τους επιστήμονες για δεκαετίες. Ωστόσο, μια νέα θεωρία προτείνεται από ερευνητές.

Δείτε επίσης – Πυραμίδες: Τα μυστήρια και τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την άμμο στην Γκίζα

Χορηγούμενο

Το μυστήριο της οδυνηρής έκφρασης στο πρόσωπο αυτής της μούμιας ίσως βρήκε τη λύση του. Σύμφωνα με νέα ανάλυση, η μούμια πέθανε “ουρλιάζοντας από αγωνία” περίπου 3.000 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βίωσε ένα σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως πτωματικός σπασμός, τη στιγμή του θανάτου, που προκάλεσε τη σκλήρυνση των μυών και την αιώνια αποτύπωση του πόνου της.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί το σώμα να παγώσει στη θέση που είχε τη στιγμή του θανάτου. Παρά το ότι η αιτία του θανάτου της παραμένει άγνωστη, οι πτωματικοί σπασμοί συχνά σχετίζονται με βίαιους θανάτους υπό ακραίες φυσικές και συναισθηματικές συνθήκες.

Δείτε επίσης – Αποκάλυψη σοκ: Η «κατάρα του Φαραώ» και οι μυστήριοι θάνατοι

Χορηγούμενο

Η ανησυχητική έκφραση της μούμιας έχει μπερδέψει τους ειδικούς για πάνω από 90 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, μια νέα μελέτη με χρήση αξονικών τομογραφιών αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες, αμφισβητώντας την προηγούμενη θεωρία ότι η έκφρασή της ήταν αποτέλεσμα κακής ταρίχευσης.

Ο καθηγητής ακτινολογίας Sahar Saleem από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε πως η έκφραση της μούμιας μπορεί να είναι αποτέλεσμα πτωματικού σπασμού, υποδεικνύοντας ότι η γυναίκα πέθανε με αγωνία ή πόνο. Ο καθηγητής χαρακτήρισε την μούμια ως “αληθινή χρονοκάψουλα,” διατηρώντας τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

Η “Γυναίκα που Ουρλιάζει”

Η “Γυναίκα που Ουρλιάζει” ανακαλύφθηκε το 1935 σε μια αρχαιολογική αποστολή στο Deir el-Bahari, κοντά στο Λούξορ, κάτω από τον τάφο του γνωστού αρχιτέκτονα Senmut. Βρέθηκε μέσα σε ξύλινο φέρετρο, με τα πόδια τεντωμένα και τα χέρια διπλωμένα πάνω από τη βουβωνική χώρα της. Φορούσε μια μαύρη περούκα από ίνες φοίνικα και είχε δύο δαχτυλίδια σκαραβαίου στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού της χεριού. Τα μαλλιά της είχαν βαφεί με χέννα και αρκεύθου.

Δείτε επίσης – Πως φτιάχτηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου; Λύθηκε το μεγάλο μυστήριο

Χορηγούμενο

Οι σαρώσεις έδειξαν ότι είχε χάσει ή σπάσει αρκετά από τα δόντια της και υπέφερε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Εκτιμάται ότι είχε ύψος περίπου 1,52 μέτρα και πέθανε σε ηλικία 48 ετών.

Όσον αφορά τη διαδικασία ταρίχευσης, αντίθετα με την κλασική πρακτική αφαίρεσης των οργάνων, τα όργανά της ήταν ακόμη παρόντα… Υποδεικνύοντας μια διαφορετική μέθοδο μουμιοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, το δέρμα της περιείχε ακριβές ουσίες όπως αρκεύθου και λιβάνι, τα οποία εισάγονταν στην Αίγυπτο.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button