Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τι παραισθησιογόνα έπιναν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι σε τελετές μαγείας;

Το μείγμα που έφτιαχναν με ψυχεδελικά και σωματικά υγρά μαζί με αλκοόλ

Τι παραισθησιογόνα έπιναν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι σε τελετές μαγείας; Το μείγμα που έφτιαχναν με ψυχεδελικά και σωματικά υγρά μαζί με αλκοόλ

Τι παραισθησιογόνα έπιναν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι σε τελετές μαγείας; Μια νέα αρχαιολογική μελέτη φέρνει στο φως τη σύνθεση ενός ποτού που χρησιμοποιούσαν τους αρχαίους Αιγύπτιους στις τελετουργίες τους. Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports , το ιδιαίτερο αυτό υγρό περιείχε έναν μοναδικό συνδυασμό από φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψυχεδελικές ουσίες, σωματικά υγρά και αλκοόλ.

Η ανακάλυψη βασίζεται στην ανάλυση οργανικών καταλοίπων που εντοπίστηκαν σε μια σπάνια κεραμική κούπα ηλικίας 2.000 ετών, γνωστή ως κούπα Bes, η οποία έχει το σχήμα ανθρώπινης κεφαλής. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να αναλύσουν τόσο λεπτομερώς το περιεχόμενο ενός τέτοιου αντικειμένου, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο.

Χορηγούμενο
Η κούπα Bes

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους από τα Πανεπιστήμια της Τεργέστης και του Μιλάνου. Ξύνοντας προσεκτικά το οργανικό υπόλειμμα από την επιφάνεια του κούπα, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν τη χημική σύνθεση της, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για την κουλτούρα και τις τελετουργίες των αρχαίων Αιγυπτίων.

Αυτή η μελέτη όχι μόνο ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση των θρησκευτικών και κοινωνικών πρακτικών της εποχής, αλλά και αναδεικνύει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για τη διερεύνηση του παρελθόντος.

«Δεν υπάρχει καμία έρευνα εκεί έξω που να έχει βρει ποτέ αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη», δήλωσε ο ερευνητής του USF Νταβίντ Τανάσι.

Χορηγούμενο

«Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να εντοπίσουμε όλες τις χημικές υπογραφές των συστατικών του υγρού παρασκευάσματος που περιέχονται στην κούπα Bes του Μουσείου Τέχνης της Τάμπα, συμπεριλαμβανομένων των φυτών που χρησιμοποιούνται από τους Αιγύπτιους, τα οποία έχουν ψυχοτρόπες και φαρμακευτικές ιδιότητες».

Η χρήση παραισθησιογόνων συστατικών στο μείγμα που ανακαλύφθηκε σε αρχαίο δοχείο από τη Σακκάρα υποδηλώνει ότι το φίλτρο είχε μαγική και τελετουργική σημασία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κεραμικό αγγείο, γνωστό ως κούπα Bes, συνδέεται με την τιμή και τη λατρεία του θεού Bes. Ο συγκεκριμένος θεός, που απεικονιζόταν με μεγάλα μάτια, προεξέχουσα γλώσσα, ουρά και φτερωτό στέμμα, λατρευόταν ως προστάτης της γονιμότητας, της θεραπείας και της προστασίας.

Οι κούπες Bes ήταν διαδεδομένες σε όλη την Αίγυπτο από τον 16ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Το συγκεκριμένο έτος χρονολογείται στην πτολεμαϊκή περίοδο (323-30 π.Χ.). Παρά τη δημοφιλία τους, ο ακριβής σκοπός αυτών των κεραμικών δοχείων παρέμενε για χρόνια ασαφή, με τις μέχρι τώρα ερμηνείες να βασίζονται κυρίως σε μύθους για αρχαία αιγυπτιακά τελετουργικά.

Αποκάλυψη σοκ: Η «κατάρα του Φαραώ» και οι μυστήριοι θάνατοι

Χορηγούμενο

Η κούπας αποκάλυψε την παρουσία μελιού, σουσαμιού, κουκουναριού, γλυκόριζας και σταφυλιών, σε συνδυασμό με συστατικά που προκαλούν αλλοιωμένες συνειδησιακές καταστάσεις, όπως παραισθησιογόνες ουσίες και αλκοόλ. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν τον ερευνητή Χοσέ Τανάσι και την ομάδα του να υποθέσει ότι το δοχείο χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες για να διευκολύνει την επαφή με τον θεό Bes, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ των πιστών και της θεότητας.

Τι μυστικά κρύβουν οι πυραμίδες; Επιστήμονες λύνουν το μυστήριο

Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει έναν σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τα τελετουργικά αυτά αγγεία στις αρχαίες αιγυπτιακές πρακτικές και φωτίζει τη σημασία του θεού Bes στην καθημερινή και πνευματική ζωή της εποχής.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button