Πόσο υγιεινά είναι τελικά και τι προκαλούν στον οργανισμό μας τα μη αλκοολούχα ποτά και οι μπύρες χωρίς αλκοόλ;
Τα μη αλκοολούχα ποτά, κάποτε υποτιμημένα, έχουν εξελιχθεί στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς αλκοόλ, σηματοδοτώντας μια σαφή στροφή στις καταναλωτικές συνήθειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πωλήσεις μπίρας, κρασιού και άλλων ποτών χωρίς αλκοόλ εκτοξεύτηκαν κατά 32% από το 2022 έως το 2023, ενώ οι συνολικές πωλήσεις αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν μόλις κατά 1%. Είναι ενδεικτικό ότι, στις αρχές του 2024, η μπίρα με τις περισσότερες πωλήσεις στα Whole Foods ήταν μη αλκοολούχα.
Αυτή η εκρηκτική άνοδος αντανακλά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις βλάβες του αλκοόλ στην υγεία, καθώς και την επιθυμία των καταναλωτών για νηφαλιότητα ή μετριοπαθή κατανάλωση. Οι κυριότεροι λόγοι επιλογής των μη αλκοολούχων, όπως δείχνουν οι μελέτες, είναι η υγεία, η περιέργεια και η αποφυγή αρνητικών συνεπειών, όπως το χανγκόβερ.
Η Παρασκευή και το Όριο του 0,5% ABV
Για να χαρακτηριστεί ένα ποτό «μη αλκοολούχο», πρέπει νομικά να περιέχει λιγότερο από 0,5% αλκοόλ κατ’ όγκο ().
Οι παραδοσιακές εταιρείες χρησιμοποιούν μεθόδους όπως η διήθηση ή η απόσταξη για να αφαιρέσουν το οινόπνευμα από το τελικό προϊόν. Νεότερες τεχνικές περιλαμβάνουν την τροποποίηση της διαδικασίας ζύμωσης, ώστε η ζάχαρη να μη μετατρέπεται σε αλκοόλ. Πέρα από τα ποτά που μιμούνται κρασί ή μπίρα.. Υπάρχει πλέον και μια νέα κατηγορία εναλλακτικών ποτών που παρασκευάζονται με χυμούς και βότανα.
Υγεία και Ασφάλεια: Πόσο Μεγάλη Είναι η Διαφορά;
Από άποψη υγείας, η σχεδόν ολική αφαίρεση του οινοπνεύματος —του βασικού επιβλαβούς συστατικού— σημαίνει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ σχεδόν εξαφανίζονται. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τζον Χολμς, οι πολύ μικρές ποσότητες αλκοόλ (κάτω του 0,5%) «πιθανόν να μην έχουν τεράστια διαφορά» στην υγεία.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταναλώσει κανείς σημαντική ποσότητα αλκοόλ μέσω μη αλκοολούχων. Χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να πιει κανείς 20 κουτάκια μπίρας με 0,5% ABV για να φτάσει τα δύο κανονικά ποτά.
Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε ειδικές περιπτώσεις:
- Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ: Για τα άτομα με ιστορικό εθισμού, η γεύση και το άρωμα των μη αλκοολούχων ποτών μπορεί να λειτουργήσουν ως έναυσμα για υποτροπή, παρόλο που για άλλους μπορεί να είναι ένα χρήσιμο υποκατάστατο για τη μείωση της κατανάλωσης.
- Εγκυμοσύνη & Ηπατική Νόσος: Για τις εγκύους, η γενική σύσταση είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ. Άτομα με ηπατική νόσο πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.
Το ελληνικό ποτό του καλοκαιριού που προστατεύει καρδιά και ήπαρ
Προσοχή στα «Εναλλακτικά» Συστατικά
Στα ποτά που παρασκευάζονται με χυμούς ή βότανα και δεν μιμούνται το αλκοόλ, η ανησυχία μετατοπίζεται από το οινόπνευμα σε άλλα συστατικά. Οι καταναλωτές πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς ορισμένα ποτά περιέχουν:
- Κανναβιδιόλη (CBD) ή Τετραϋδροκανναβινόλη (THC).
- Βότανα όπως η ασβαγκάντα (ashwagandha), η οποία έχει συνδεθεί με βλάβες στο συκώτι.
Το Κρίσιμο Ερώτημα: Αντικατάσταση ή Παράλληλη Κατανάλωση;
Τα στατιστικά δείχνουν ότι πάνω από το 80% των αγοραστών μη αλκοολούχων ποτών καταναλώνουν και αλκοολούχα. Το κρίσιμο ερώτημα για τη δημόσια υγεία είναι αν τα μη αλκοολούχα αντικαθιστούν την κατανάλωση αλκοόλ ή απλώς προστίθενται σε αυτήν.
Περίπου οι μισοί από τους καταναλωτές μη αλκοολούχων αναφέρουν ότι χάρη σε αυτά πίνουν λιγότερο αλκοόλ. Ο καθηγητής Χολμς υποστηρίζει ότι «όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερο θα σας ωφελήσει οποιαδήποτε μείωση».
Αλκοόλ: Απίστευτο το τι προκαλεί στον οργανισμό μας ένα ποτό
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί, όπως ο δρ. Τιμ Ναΐμι, εκφράζουν επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι τα μη αλκοολούχα μπορεί απλώς να αντικαθιστούν αναψυκτικά ή νερό. Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη αυτής της κατηγορίας δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής… Ακόμα και αν αυτό σημαίνει απλώς ότι πίνουν μια μπίρα χωρίς αλκοόλ στο δείπνο, αντί για αλκοολούχο μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Εντυπωσιακά μη αλκοολούχα κοκτέιλ που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές!
Το μέλλον του κλάδου θα κριθεί από τον τελικό αντίκτυπο που θα έχει στη συνολική κατανάλωση αλκοόλ στην κοινωνία.
Χορηγούμενο