ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σημαίνει το δαχτυλίδι που φορούν στο μικρό τους δάχτυλο γαλαζοαίματοι, μαφιόζοι και ράπερς;

Οι συμβολισμοί και η ιστορία του

Μέσα στους αιώνες το λεγόμενο και pinky ring ή chevalier επιβίωσε από τις αμέτρητες αλλαγές που έγιναν στο ντύσιμο των ανδρών και έμεινε στη μόδα, λαμπερό και πολυτελές, όπως αρμόζει στη μακραίωνη ιστορία του. Ευγενείς και γαλαζοαίματοι υιοθετούν το pinky ring για να δηλώσουν την ισχυρή παράδοση αυτού του φετίχ, που χρονολογείται από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας.

Γιατί το φορούσαν; Για να αποτυπώσουν τη σφραγίδα τους. Το καλούπι του θυρεού, ή του συμβόλου της δυναστείας, της βασιλείας ή της οικογένειας ήταν χαραγμένο πάνω στο δαχτυλίδι τονίζοντας το κύρος της ιστορικής τους κληρονομιάς. Στο τέλος της σύνταξης μιας επιστολής ή ενός επίσημου εγγράφου, το δαχτυλίδι βυθιζόταν σε καυτό κερί ή μαλακό πηλό και λειτουργούσε ως σφραγίδα που πιστοποιούσε την γνησιότητα της υπογραφής. Στην πορεία του χρόνου, το δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο καθρέφτιζε την όποια εξέχουσα κοινωνική θέση του κατόχου. Ο καθένας μάλιστα το φορούσε σε όποιο χέρι προτιμούσε. Για παράδειγμα, ο εκλιπών τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, (εισαγωγική φωτογραφία), φορούσε πάντα το δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο του δεξιού του χεριού, όπως και ο γιος του Παύλος, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος δεν αποχωρίζεται το δικό του δαχτυλίδι, που το φορά πάντα στο αριστερό χέρι.

Οι μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν τιμήσει δεόντως το ιδιαίτερο στυλ του pinky ring, όπως ο εμβληματικός Frank Sinatra και ο μοναδικός Elvis Presley, για να δηλώσουν ότι ανήκουν στην μουσική ελίτ. Σήμερα, όπου οι συμβολισμοί αποκτούν πάλι δημοφιλία, είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό κόσμημα από τους rappers, όπως ο Jay Z ή ο Sean “Diddy” Combs, που συνηθίζουν να το συνδυάζουν με πληθώρα άλλων κοσμημάτων σε επίδειξη πλούτου και οικονομικής ανέλιξης, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα που πραγματεύεται η rap μουσική σκηνή.

Το γεγονός ότι έχει φορεθεί από ανθρώπους του υποκόσμου, είτε στην πραγματική είτε στην κινηματογραφική ζωή, δίνει στον συγκεκριμένο τύπο δαχτυλιδιού μια αμφιλεγόμενη υπόσταση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φιγούρα του Tony Soprano, στο “Sopranos”, το κορυφαίο ίσως σήριαλ όλων των εποχών, με το ρουμπίνι στην κορυφή του δαχτυλιδιού του να αστράφτει, ενώ κανονίζει τις άνομες δουλειές του με συνεργούς που υιοθετούν το ίδιο στυλ, ή τον Michael Corleone από τον Νονό με το χαρακτηριστικό ύφος; Και αν αυτοί οι χαρακτήρες ανάγονται στη σφαίρα της σεναριακής και σκηνοθετικής φαντασίας, υπάρχουν πάντα οι αληθινές προσωπικότητες που ενέπνευσαν τους δημιουργούς, όπως ο Al Capone ή ο Joe Bonanno, που ήταν το μεγάλο αφεντικό της νεοϋορκέζικης μαφίας. Τα “μεγάλα κεφάλια” φορούσαν το δαχτυλίδι ως δήλωση ότι δεν λερώνουν τα χέρια τους με αίμα, διότι βρίσκονταν ψηλά στην πυραμίδα του “κλάδου” τους και μπορούσαν να έχουν τα χέρια τους καθαρά και άπραγα μακριά από την βρώμικη δουλειά.

Πλέον, όπως επιδεικνύεται στον κόσμο των social media, οι σύγχρονοι άνδρες φορούν μόνο ένα ή δύο δαχτυλίδια, αν και ιστορικά φορούσαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό και σε οποιοδήποτε δάχτυλο. Το μικρό δάχτυλο, ωστόσο, παραμένει της μόδας μέχρι σήμερα. Το pinky ring έχει γίνει το κόσμημα που δίνει μια ιδιαίτερη πινελιά στο στυλ ενός άνδρα, που αισθάνεται την αυτοπεποίθηση ότι το στυλ του είναι μακράν ξεχωριστό και εκλεπτυσμένο, σε σχέση με της πλειοψηφίας, και με ένα τέτοιο δαχτυλίδι τοποθετεί τον εαυτό του στην κάστα του υψηλού θα λέγαμε στυλ. Το pinky ring προκαλεί αίσθηση, τραβάει τα βλέμματα, πυροδοτεί σκέψεις σχετικά με τον ναρκισσισμό – και σπάνια για την αριστοκρατική καταγωγή – του κατόχου και αποτελεί ένα statement που κάνει τη διαφορά. Ακόμα κι όταν αυτή δεν υπάρχει.

Back to top button