Τι σημαίνει το Μάτι του Ώρου; Η άγνωστη ιστορία και οι συμβολισμοί πίσω από το εμβληματικό σύμβολο της Αρχαίας Αιγύπτου
Στους αιώνες που έχουν παρέλθει, ένα εμβληματικό σύμβολο έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Αιγύπτου: το «Μάτι του Ώρου». Αυτό το μοναδικό εικονίδιο, ένα έντονο μάτι που αντικρίζει τον θεατή μετωπικά, συναντάται διάχυτο σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο της χώρας του Νείλου. Η παρουσία του είναι ιδιαίτερα αισθητή σε αρχαίες ταφές, όπου συχνά κοσμεί ένα συγκεκριμένο είδος φυλαχτού, γνωστό ως wedjat ή udjat, προσφέροντας, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, προστασία και ευημερία στον νεκρό. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιο το Μάτι του Ώρου να διακοσμεί σαρκοφάγους και να εντοπίζεται εντός των ταφικών θαλάμων, μαρτυρώντας την βαθιά του σημασία στον μεταθανάτιο κόσμο.
Το μυστικό των πυραμίδων: Επιστήμονες ανακαλύπτουν αρχαίο παραπόταμο του Νείλου
Τι σημαίνει το Μάτι του Ώρου; Η άγνωστη ιστορία και οι συμβολισμοί
Η μυθολογία της αρχαίας Αιγύπτου πλέκει έναν συναρπαστικό ιστό γύρω από την προέλευση και τη δύναμη αυτού του συμβόλου. Ο Ώρος, γιος του Όσιρι, του μυθικού κυβερνήτη του κάτω κόσμου, ενεπλάκη σε μια επική διαμάχη με τον θείο του, Σεθ, για την κυριαρχία της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια αυτής της σκληρής μάχης, ο Σεθ προκάλεσε τον ακρωτηριασμό του αριστερού ματιού του Ώρου. Ωστόσο, η τύχη ευνόησε τον Ώρο, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε νικητής και ανέλαβε τον θρόνο της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τις μυθολογικές αφηγήσεις, το χαμένο αριστερό μάτι του Ώρου αποκαταστάθηκε θαυματουργά από τον Θωθ, τον σοφό θεό της γνώσης και της μαγείας, χαρίζοντάς του και πάλι την πληρότητα της όρασης.
Συγκλονιστική ανακάλυψη κάτω από τις πυραμίδες της Γκίζας που «αλλάζει» την παγκόσμια ιστορία
Αυτές οι απεικονίσεις του αποκατεστημένου αριστερού ματιού του Ώρου μετατράπηκαν στο ισχυρό και αναγνωρίσιμο σύμβολο που γνωρίζουμε σήμερα. Η χρήση του ως φυλαχτό ήταν ευρέως διαδεδομένη, γεγονός που εξηγεί την συχνή του παρουσία σε ταφές, όπου συχνά τοποθετούνταν ανάμεσα στα σάβανα που τύλιγαν τις μούμιες. Το Μάτι του Ώρου είχε καθιερωθεί ως ένα άμεσα αναγνωρίσιμο σημάδι προστασίας από κάθε κακό και ευλογία για καλή υγεία, συνοδεύοντας τον νεκρό στο ταξίδι του στην αιωνιότητα.
Ο γιγάντιος μονόλιθος της Αιγύπτου: Τα μυστικά και τα μυστήρια που κρύβει
Η δημοτικότητα του συμβόλου αυτού ενισχύθηκε περαιτέρω από τη σύνδεσή του με τις φάσεις της Σελήνης, όπως επισημαίνει ο Gyula Priskin, αρχαίος ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Σέγκεντ στην Ουγγαρία. Η ιστορία του ακρωτηριασμού και της επακόλουθης αποκατάστασης του αριστερού ματιού του Ώρου βρήκε ενδιαφέρουσες παραλληλίες με τον τρόπο που η Σελήνη αυξάνεται και μειώνεται κατά τη διάρκεια του σεληνιακού κύκλου, μια σύνδεση που φαίνεται να απέκτησε ιδιαίτερη σημασία κατά τη δεύτερη και την πρώτη χιλιετία π.Χ.
Αποκάλυψη σοκ: Η «κατάρα του Φαραώ» και οι μυστήριοι θάνατοι
Τα φυλαχτά Wedjat έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση περίπου το 2200 π.Χ., και την ίδια περίοδο το Μάτι του Ώρου άρχισε να κοσμεί σαρκοφάγους και ταφικούς χώρους. Παραμένει ωστόσο ένα μυστήριο ο ακριβής λόγος για την εμφάνιση αυτού του συμβόλου γύρω από την εποχή της έκτης δυναστείας. Όποια κι αν ήταν η αρχική του ώθηση, το Μάτι του Ώρου κατέκτησε γρήγορα μια περίοπτη θέση στην αρχαία αιγυπτιακή εικονογραφία, εξελισσόμενο σε ένα διαχρονικό σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον συναρπαστικό κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου και τις βαθιές πνευματικές της πεποιθήσεις.
Χορηγούμενο