Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μελέτη της NASA έδειξε πως μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους στο διάστημα
Τι συμβαίνει με αστροναύτες; Μεταλλάχτηκε ο εγκέφαλός τους… Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology έφερε στο φως την επίδραση των διαστημικών αποστολών στις γνωστές ικανότητες των αστροναυτών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι αστροναύτες που επέστρεψαν στη Γη παρουσίαζαν προσωρινή επιβολή στη γνωστική τους απόδοση.
Συγκεκριμένα, τα δεδομένα έδειξαν ότι μετά την πτήση υπήρξε μείωση στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, στην οπτική μνήμη εργασίας και στην ικανότητα συγκέντρωσης. Αυτές οι δυσκολίες ήταν πιο έντονες κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Διεθνές Διαστημικό Σταθμό (ISS), αλλά σταδιακά υποχώρησαν μετά την επιστροφή στη Γη.
Η Δρ Sheena Dev, από το Εργαστήριο Συμπεριφορικής Υγείας και Απόδοση της NASA, εξήγησε ότι το άγχος που βιώνεται στο διάστημα έχει παρόμοια επίδραση στη μνήμη και την προσοχή με αυτό που παρατηρείται σε στρεσογόνες καταστάσεις στη Γη. Ωστόσο, το ιδιαίτερο περιβάλλον του διαστήματος φαίνεται να επηρεάζει τον εγκέφαλο με μοναδικό τρόπο.
Θρίλερ με αστροναύτη και μυστηριώδη σβώλο στο διάστημα: «Φύγε αμέσως»
Παρά την επιβράδυνση στις νοητικές αντιδράσεις κατά την παραμονή στο διάστημα, οι γνωστές ικανότητες των αστροναυτών επανέρχονταν στο φυσιολογικό επίπεδο μετά την επιστροφή. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ενδείξεις μόνιμων εγκεφαλικών τραυματισμών ή άλλων σοβαρών προβλημάτων.
Η μελέτη αυτή προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το διαστημικό ταξιδιού στη λειτουργία του εγκεφάλου και υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για τη στήριξη της υγείας των αστροναυτών σε μακροχρόνιες αποστολές.
Αστροναύτης αποκαλύπτει την «απαγορευμένη» εμπειρία του στο διάστημα
Η έκθεση
Η έκθεση αναφέρει: «Η απόρριψη στα πέρατα του σύμπαντος θα προκαλέσει το σώμα και το μυαλό των αστροναυτών σε ακραία περιβάλλοντα που δεν μοιάζει με τίποτα στη Γη. Αν και οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι, οι φυσικοί κίνδυνοι της μακράς διάρκειας εξερεύνησης του διαστήματος αποτελούν έναν μοναδικό αστερισμό απειλών για τη βιοσυμπεριφορική λειτουργία, την ατομική και ομαδική απόδοση και την επιτυχία της αποστολής».
Χορηγούμενο