Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία;Γιατί και πως φεύγει το μαύρισμα μετά από μερικές ημέρες;
Το καλοκαίρι, οι περισσότεροι από εμάς επιδιώκουμε το μαύρισμα, όμως γιατί αυτό εμφανίζεται αρκετές ώρες ή και μέρες αφότου εκτεθούμε στον ήλιο; Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση, εξηγώντας ότι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες στα κύτταρα του δέρματός μας είναι υπεύθυνες για αυτό το φαινόμενο.
Τι συμβαίνει στο οργανισμό μας όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία;
Όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του Ήλιου, η πρώτη αντίδραση του σώματος είναι να δώσει προτεραιότητα στην επιδιόρθωση της βλάβης του DNA στα κύτταρα. Όπως αποκαλύπτει μια νέα δημοσίευση στο «Journal of Investigative Dermatology» από βιολόγους του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, αυτή η αρχική απόκριση αναστέλλει προσωρινά έναν άλλο μηχανισμό: αυτόν που είναι υπεύθυνος για τη μελάγχρωση του δέρματος, δηλαδή το μαύρισμα.
Η «παύση» του μαυρίσματος
«Η μελάγχρωση του δέρματος διακόπτεται μετά την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο ο μηχανισμός πίσω από αυτήν την παύση είναι άγνωστος», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Η έρευνα αυτή βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ομάδας, που είχαν δείξει ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να τονώσει τη λίμπιντο.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι δύο μηχανισμοί σε κυτταρικό επίπεδο προστατεύουν το δέρμα μας από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία:
-
Ο πρώτος επιδιορθώνει το DNA στα κατεστραμμένα κύτταρα του δέρματος.
-
Ο δεύτερος περιλαμβάνει την αυξημένη παραγωγή μελανίνης, της φυσικής χρωστικής που σκουραίνει το δέρμα (καθώς και τα μαλλιά και τα μάτια) για να το προστατεύσει από μελλοντική έκθεση στην ακτινοβολία.
Όταν εκτιθέμεθα στις ακτίνες UV, ο μηχανισμός επιδιόρθωσης του DNA «παραλύει» τον μηχανισμό παραγωγής μελανίνης. Αυτό συμβαίνει μέχρι η επιδιόρθωση του DNA να φτάσει στο αποκορύφωμά της, κάτι που απαιτεί αρκετές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο.
«Οι γενετικές πληροφορίες πρέπει να προστατεύονται από μεταλλάξεις, επομένως αυτός ο μηχανισμός επιδιόρθωσης έχει προτεραιότητα μέσα στο κύτταρο κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία από τον Ήλιο. Ο μηχανισμός επιδιόρθωσης του DNA ουσιαστικά λέει σε όλους τους άλλους μηχανισμούς στο κύτταρο ‘Σταματήστε τα πάντα και αφήστε με να δουλέψω με την ησυχία μου’», εξηγεί ο καθηγητής Κάρμιτ Λεβί, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σοκαριστικό: Αυτές οι 5 καθημερινές συνήθειες βλάπτουν την υγεία σου όσο το κάπνισμα!
Ο ρόλος των πρωτεϊνών και η μελλοντική προστασία
Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ομάδας είχε δείξει ότι μια πρωτεΐνη, η MITF, που ενεργοποιείται κατά την έκθεση στον Ήλιο, είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των δύο μηχανισμών. Η νέα μελέτη ανακάλυψε ότι μια άλλη πρωτεΐνη, η ATM, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην επιδιόρθωση του DNA, ενεργοποιεί τον πρώτο μηχανισμό (επιδιόρθωση) ενώ απενεργοποιεί τον δεύτερο (μελάγχρωση). Πειράματα σε ποντίκια και ιστούς δέρματος ζώων έδειξαν ότι η αναστολή της ATM προκαλεί μελάγχρωση.
«Αυτή η διαδικασία πιθανότατα αξιοποιεί τα συστατικά του μηχανισμού μελάγχρωσης για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επιβίωσης του κυττάρου χωρίς μεταλλάξεις μετά από έκθεση στην ακτινοβολία», προσθέτει ο Λεβί. Η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικές έρευνες για την προστασία του δέρματος και, τελικά, στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Ο χειρισμός της λειτουργίας αυτών των πρωτεϊνών και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο μηχανισμών θα μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες στο DNA ή να ενισχύσει τη μελάγχρωση.
Χορηγούμενο