ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ζάχαρη;

Δεν θα πιστεύετε ποιά όργανα και το πως τα επηρεάζει

Χορηγούμενο

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ζάχαρη; Δεν θα πιστεύετε ποιά όργανα και το πως τα επηρεάζει

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε ζάχαρη; Η ζάχαρη είναι μια ουσία που λαμβάνουμε από την τροφή μας είτε στην καθαρή της μορφή είτε μέσω επεξεργασμένων προϊόντων, αλλά και από φυσικές πηγές, όπως τα σάκχαρα στα φρούτα. Στη σύγχρονη διατροφή, ωστόσο, η ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνεται έχει αυξηθεί υπερβολικά, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί επισημαίνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης, και εξηγούν το πως επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας, από το δέρμα και τα δόντια, έως την καρδιά και τα νεφρά.

Βλαβερή επίδραση στο δέρμα

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί φλεγμονές στο σώμα, που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος. Καθώς η ζάχαρη προσκολλάται στις πρωτεΐνες του αίματος, δημιουργεί βλαβερά μόρια που ονομάζονται AGEs (Advanced Glycation End Products). Αυτά επιτίθενται στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, ουσίες που είναι υπεύθυνες για την ελαστικότητα και τη νεανικότητα του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι την εμφάνιση ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης. Η ζάχαρη, επίσης, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή, ενώ καθυστερεί και τη φυσική διαδικασία επούλωσης πληγών και γρατζουνιών.

Χορηγούμενο

Επιπτώσεις στα δόντια

Τα δόντια είναι από τα πρώτα σημεία του σώματος που επηρεάζονται από τη ζάχαρη. Η τερηδόνα, μια συχνή κατάσταση που προκαλείται από την αποσύνθεση των δοντιών και σχετίζεται άμεσα με τη ζάχαρη. Στο στόμα μας ζουν διάφορα βακτήρια, τα οποία τρέφονται από τη ζάχαρη και παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί σταδιακά σε τερηδόνα, ουλές και άλλες σοβαρές ασθένειες των ούλων, που μπορούν να επιδεινωθούν εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Αρνητική επίδραση στην καρδιά

Η ζάχαρη, όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, επηρεάζει τις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Η συνεχής λήψη μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, κάτι που μπορεί να βλάψει την υγεία των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν το 25% ή περισσότερο των θερμίδων τους από τη ζάχαρη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερη. Επίσης, η ζάχαρη συνδέεται με την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, που αποτελούν δείκτες καρδιακών παθήσεων.

Επιβαρύνει το πάγκρεας

Το πάγκρεας, ο οργανισμός υπεύθυνος για την παραγωγή ινσουλίνης, αναγκάζεται να εργάζεται εντατικά κάθε φορά που καταναλώνουμε ζάχαρη. Όταν προσλαμβάνουμε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, το σώμα μπορεί να πάψει να ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη, οδηγώντας έτσι σε αύξηση της παραγωγής της. Αυτή η υπερδραστηριότητα κουράζει το πάγκρεας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανωμαλίες, όπως ο Διαβητής τύπου 2, μια χρόνια πάθηση με σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν τρώμε κάθε μέρα μέλι;

Ζημιά στα νεφρά

Η λειτουργία των νεφρών συνδέεται άμεσα με την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα. Όταν το επίπεδο σακχάρου ξεπεράσει τα όρια, τα νεφρά καταλήγουν να αφήνουν περισσότερες ζάχαρη να διαρρέουν στα ούρα. Η διαβητική νεφροπάθεια, μια πάθηση που προκαλείται από τη βλάβη των νεφρών λόγω υπερβολικής ζάχαρης στο αίμα, μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το φιλτράρισμα του αίματος γίνεται δυσκολότερο για τα νεφρά, με αποτέλεσμα η λειτουργία τους να περιορίζεται και να αποβάλλει ουσίες που κανονικά θα έπρεπε να παραμένουν στο σώμα.

Αύξηση βάρους και παχυσαρκία

Η ζάχαρη φρουκτόζη, η οποία μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη και συχνά οδηγεί στην αποθήκευση λίπους, κυρίως στο συκώτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και, τελικά, παχυσαρκία. Η ζάχαρη προκαλεί επίσης γρήγορη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που δημιουργεί έντονο αίσθημα πείνας και προκαλεί την επιθυμία για περισσότερη τροφή, συμβάλλοντας έτσι στον φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης και του περιττού βάρους.

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν τρώμε μπέικον;

Χορηγούμενο

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Για την προστασία της υγείας μας, είναι προτιμότερο να περιορίσουμε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης και να στραφούμε σε φυσικές πηγές γλυκαντικών, όπως τα φρούτα. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν ενέργεια χωρίς τις αρνητικές παραμέτρους της επεξεργασμένης ζάχαρης, και συνοδεύονται από απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον, τα φυσικά σάκχαρα αυτά γίνονται πιο αργά από το σώμα… Κάτι που βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και σακχάρου στο αίμα.

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Η αποφυγή των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών, των γλυκών και των αναψυκτικών είναι ένα από τα πρώτα βήματα για την προστασία της υγείας μας. Μια ισορροπημένη διατροφή με λίγα επεξεργασμένα σάκχαρα και περισσότερες φυσικές τροφές που θα μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και θα βοηθήσει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button