Τι συμβαίνει τη στιγμή που αποτεφρώνεται ένας νεκρός; Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα που αποκάλυψε πρώην υπάλληλος
Γίνεται λόγος για την αποτέφρωση, μια πρακτική που, αν και φορτισμένη συναισθηματικά και αμφιλεγόμενη σε κάποιες κοινωνίες, κερδίζει διαρκώς έδαφος ως εναλλακτική της παραδοσιακής ταφής, ιδίως στην Ελλάδα όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν καταγραφεί 15.000 τέτοιες τελετές, με το 2023 να σημειώνει ρεκόρ 4.200 καύσεων. Η αυξητική αυτή τάση πιθανώς θα οδηγήσει στην ανάγκη για ένα δεύτερο αποτεφρωτήριο εντός της επόμενης πενταετίας.
Τι συμβαίνει τη στιγμή που αποτεφρώνεται ένας νεκρός;
Μια πρώην υπάλληλος γραφείου τελετών, με μεγάλη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρεί να ρίξει φως στη διαδικασία της αποτέφρωσης, απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις του κοινού.
Ένα από τα κύρια ερωτήματα αφορά την ταυτοποίηση της τέφρας. Η ειδικός εξηγεί πως κάθε σορός, κατά την άφιξή της στο αποτεφρωτήριο, λαμβάνει μια μοναδική μεταλλική πλακέτα αναγνώρισης, η οποία την συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Μετά την ολοκλήρωση της καύσης, η τέφρα τοποθετείται σε ειδική σακούλα φέρουσα τον ίδιο αναγνωριστικό αριθμό, ενώ εκδίδεται πιστοποιητικό αποτέφρωσης με το όνομα του θανόντος και τον αντίστοιχο αριθμό μητρώου.
Μαμά σε αμόκ: Τα μωρά έφαγαν τη στάχτη του νεκρού παππού τους
Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες
Ανάμεσα στις ερωτήσεις, κάποιες μπορεί να φαίνονται ιδιόμορφες, αλλά αναδεικνύουν σημαντικές ανησυχίες. Για παράδειγμα, τέθηκε το ζήτημα της αφαίρεσης ταμπόν σε περίπτωση θανάτου γυναίκας κατά την έμμηνο ρύση. Η υπάλληλος διευκρινίζει ότι συνήθως προηγείται νεκροψία, κατά την οποία αφαιρούνται τέτοια αντικείμενα, ειδικά εάν πρόκειται να γίνει ταρίχευση. Οι διαδικασίες αυτές πραγματοποιούνται πάντα με την έγκριση της οικογένειας και με σεβασμό προς τον εκλιπόντα.
Πριν την έναρξη της αποτέφρωσης, το προσωπικό ελέγχει σχολαστικά το φέρετρο, απομακρύνοντας οτιδήποτε ακατάλληλο για τον κλίβανο, όπως μεταλλικά αντικείμενα ή αφιερώματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια.
Ένας ιδιαίτερα κρίσιμος έλεγχος αφορά την ύπαρξη βηματοδότη. Η παραμονή του στο σώμα κατά την αποτέφρωση μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες ακόμη και για έναν κλίβανο 20 τόνων.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.000 βαθμών Κελσίου και διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Το προσωπικό παρακολουθεί στενά την εξέλιξη μέσω ειδικής θυρίδας, διασφαλίζοντας την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της.
Χορηγούμενο