ΣΥΝΤΑΓΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Τι θα φάμε σήμερα; Κολοκυθάκια γεμιστά με αρωματικό αυγολέμονο

Η τέλεια συνταγή για ένα μαμαδίστικο και πρωτότυπο πιάτο

Εάν βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια και βασανίζει το μυαλό σας το αιώνιο ερώτημα… «Τι θα φάμε σήμερα;» σας έχουμε μία πρόταση… Που σίγουρα θα ξετρελάνει εσάς και την οικογένειά σας. Τα γεμιστά κολοκυθάκια με αρωματικό αυγολέμονο είναι ένα παραδοσιακό και συγχρόνως πρωτότυπο πιάτο, που θα σας αποζημιώσει.

Χρειάζονται μόνο λίγα και οικονομικά υλικά και ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτριος. Ενώ ο χρόνος που θα χρειαστείτε είναι λίγο περισσότερο από μία ώρα. Δείτε παρακάτω, αναλυτικά, βήμα – βήμα τη συνταγή και… Καλή σας απόλαυση!…

Υλικά

  • 8 κολοκύθια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 500 γρ. νερό
  • 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο

Για τη σάλτσα

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 700 γρ. νερό
  • 1 κύβο κότας
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια (ανάλογα το πόσο ξινή την θέλετε)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. δυόσμο

Για το σερβίρισμα

  • Φρέσκα μυρωδικά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκύθια. Με έναν εκπυρηνωτή ή κουτάλι του γλυκού βγάζουμε με προσοχή τη σάρκα από τα κολοκύθια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 2
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε το καρότο σε μικρά κυβάκια και τη μισή σάρκα από τα κολοκυθάκια.

Βήμα 3
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 4
Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Βήμα 5
Βάζουμε το ρύζι, το κρασί, 250 γρ. από το νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.

Βήμα 6
Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 7
Προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία.

Βήμα 8
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βήμα 9
Γεμίζουμε τα κολοκύθια με ένα κουτάλι και τα βάζουμε ξαπλωτά σε μία κατσαρόλα.

Βήμα 10
Βάζουμε 250 γρ. νερό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

Βήμα 11
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Βήμα 12
Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε μέχρι να λιώσει.

Βήμα 13
Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να καβουρδιστεί.

Βήμα 14
Ρίχνουμε το νερό σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τον κύβο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 15
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε σχεδόν όλο το ξύσμα άλλα κρατάμε και λίγο για το σερβίρισμα, τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι, τους κρόκους, άνηθο, μαϊντανό, και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 16
Σερβίρουμε τα κολοκύθια με τη σάλτσα, βάζουμε φρέσκα μυρωδικά και το ξύσμα από το λεμόνι.

Από τον σεφ Στέλιο Χατζηνικολάου

Back to top button