Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Το δωμάτιο στο νοσοκομείο όπου εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος

Σπάνιες εικόνες από το εσωτερικό του

Το δωμάτιο στο νοσοκομείο όπου εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος προκαλεί δέος με τις σπάνιες εικόνες να είναι συγκλονιστικές

Το δωμάτιο στο νοσοκομείο όπου εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος… Το δωμάτιο στο νοσοκομείο όπου έφυγε από τη ζωή ο Άγιος Νεκτάριος προκαλεί βαθιά συγκίνηση και δέος στους επισκέπτες του. Βρίσκεται στο πρώτο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, επί της Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, όπου ο Άγιος είχε νοσηλευτεί για περίπου δύο μήνες, πριν κοιμηθεί στις 8 Νοεμβρίου 1920, σε ηλικία 74 ετών, από καρκίνο του προστάτη.

Η είσοδος του δωματίου 2 του νοσοκομείου, όπου πέρασε τις τελευταίες ημέρες του Αγίου, βρίσκεται το προσκυνητάρι με τα τάματα των πιστών. Μόλις κάποιος εισέλθει στο χώρο, αισθάνεται την ιερότητα που εκπέμπει, καθώς το δωμάτιο αποπνέει ατμόσφαιρα ευλάβειας και σεβασμού.

Χορηγούμενο

Το κρεβάτι, όπου ο Άγιος Νεκτάριος πέρασε τις τελευταίες του στιγμές, παραμένει εκεί και σήμερα, ακολουθούμενο από εικόνες Αγίων, λουλούδια, τάματα των πιστών, καθώς και ένα καντήλι που καίει μπροστά στην εικόνα του. Ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε προσκύνημα για πιστούς, ασθενείς και συγγενείς, όσοι καταφτάνουν καθημερινά για να προσφύγουν και να ζητήσουν τη βοήθεια και τη θαυματουργική του θεραπεία.

Η ιερότητα του χώρου, σε συνδυασμό με την του, προσελκύει ιστορία συνεχώς που νιώθει τη δύναμη της πίστης και του θαύματος.

Μαρτυρίες ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών

«Προτού χειρουργήσω ασθενή, ανάβω ένα κεράκι και ζητάω πάντα τη βοήθεια του Αγίου», δηλώνει χειρουργός του νοσοκομείου.

Χορηγούμενο

«Το δωμάτιο του Αγίου διαφυλάχθηκε σαν τόπος ιερός… Εδώ έρχομαι να προσευχηθώ με το που θα φτάσω στο νοσοκομείο και ο Άγιος είναι πάντα δίπλα μου, όπως και στους ασθενείς… Δεν μ’ έχει εγκαταλείψει ποτέ!», λέει φανερά συγκινημένη η Μ.Κ., νοσηλεύτρια του Αρεταίειου.

Ο θάλαμος και το κρεβάτι όπου νοσηλεύτηκε και εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος

Στην πτέρυγα αυτή, γνωστή ως Τζιβανοπούλειο, νοσηλεύονται κυρίως χειρουργημένοι ασθενείς, πάσχοντες από καρκίνο. «Στον θαυματουργό Άγιο Νεκτάριο, που στον θάλαμο τούτο μου ξανάδωσε τη ζωή (χειρουργικά) το 1963. Με ανείπωτη ευλάβεια και αιώνια ευγνωμοσύνη», έγραφε ο λογοτέχνης Ιωάννης Σηφάκης, σε μια εικόνα που βρίσκεται πάνω από την κλίνη του Αγίου.

Ο θάλαμος και το κρεβάτι όπου νοσηλεύτηκε και εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος

Κατά τη διάρκεια της δίμηνης νοσηλείας του στο Αρεταίειο Νοσοκομείο το 2007, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος επισκεπτόταν καθημερινά το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου για να προσευχηθεί. Η ιερότητα και η ατμόσφαιρα του χώρου γεμίζουν τους προσκυνητές με συγκίνηση και δέος, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία πίστης και κατάνυξης.

Ο Χριστόδουλος βγαίνει αληθινός: Όσα είχε προβλέψει 16χρόνια πριν και επιβεβαιώνονται σήμερα

Χορηγούμενο

Αναρίθμητα τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου

Τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου είναι αναρίθμητα και έχουν καταγραφεί σε τόμους ολόκληρους, αποδεικνύοντας τη θαυματουργική του δύναμη. Ωστόσο, το πρώτο θαύμα που αναφέρεται στο βίο του συνέβη ακριβώς μέσα στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Ο Άγιος Νεκτάριος, ένας λαοφιλής ποιμενάρχης, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο το 1920, ύστερα από μια διάγνωση καρκίνου του προστάτη. Στο πλευρό του ήταν δύο μοναχές και ο Κωστής Σακκόπουλος, ενώ μετά από δύο μήνες, ο Άγιος εκοιμήθη, σε ηλικία 74 ετών.

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την κοίμηση του Αγίου, οι μοναχές τοποθέτησαν τα ρούχα του στο κρεβάτι ενός 40χρονου άνδρα που είχε παραλύσει από εγκεφαλικό επεισόδιο. Μόλις τα ρούχα του Αγίου αγγίξαν το σώμα του παράλυτου άνδρα, έγινε το θαύμα: εκείνος ανασήκωσε το σώμα του και περπάτησε ξανά, αποδείχτηκε τη θεία χάρη του Αγίου Νεκταρίου.

Ο Άγιος Νεκτάριος λίγο πριν την κοίμησή του – Στο φως συγκλονιστική φωτογραφία

Αυτό το γεγονός προκάλεσε μόνο την αρχή ενός μεγάλου αριθμού θαυμάτων που συνεχίζουν να συμβαίνουν μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τη λατρεία και την πίστη στους προσκυνητές που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου για να ζητήσουν τη βοήθεια του Αγίου.

Χορηγούμενο

«Σηκώθηκα, περπατάω!», ανέκραξε δυνατά, «Θεέ μου, έγινα καλά! Τι έχει αυτή η φανέλα;». Το νεκρό σώμα μοσχομύριζε. Η γερόντισσα πήρε τη φανέλα, την έβαλε ένα κουβάρι στο ράσο της. Τα χέρια της έτρεμαν. Απόρησαν oι γιατροί, απόρησε και το προσωπικό του νοσοκομείου όταν έμαθαν πως ο φτωχός ρασοφόρος από την Aίγινα ήταν άλλοτε γενικός διευθυντής στη Ριζάρειο και δεσπότης, αναφέρεται στον βίο του.

Το πρώτο θαύμα του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης καταγράφηκε αμέσως μετά τον θάνατό του και προκάλεσε την αφετηρία για την αναγνώριση του ως θαυματουργού. Το γεγονός αυτό συνέβη μόλις λίγες ώρες την κοίμησή του και είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο από μια σειρά θαυμάτων που ενίσχυσαν τη λατρεία και την πίστη στο πρόσωπο του.

Μετά τον θάνατο του Αγίου Νεκταρίου, το σκήνωμα του μεταφέρθηκε αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά και κατόπιν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος – Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, όπου και αναπαύθηκε. Από εκεί και πέρα, η φήμη του και τα θαύματά του εξαπλώθηκαν, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους πιστούς.

Συγκλονιστικό θαύμα στον τάφο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

Η επίσημη αναγνώρισή του ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε το 1961 με την Πατριαρχική Συνοδική Πράξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το ίδιο έτος καθορίστηκε και η 9η Νοεμβρίου ως η ημέρα εορτής του Αγίου Νεκταρίου, τιμώντας τη μνήμη του και την προσφορά του στην Εκκλησία και στην κοινωνία.

Η προσφορά και η αγιότητα του Αγίου Νεκταρίου συνεχίζουν να συγκινούν και να εμπνέουν πιστούς, που αναζητούν την ευλογία και τη θαυματουργική του δύναμη.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button