Advertisement
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το φράγμα του Μαραθώνα και ο άγνωστος αρχαίος ναός που βρίσκεται στα θεμέλια

Advertisement

Το φράγμα του Μαραθώνα και ο άγνωστος αρχαίος ναός που βρίσκεται κρυμμένος στα θεμέλια του σπουδαίου αυτού έργου

Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1928 όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, εγκαινίαζε ένα έργο πνοής για την διψασμένη Αττική. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, εγκαινιάστηκε το Φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα, δίνοντας τέλος στην μακραίωνη ταλαιπωρία της πρωτεύουσας από την λειψυδρία.

Τα Εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

Το φράγμα του Μαραθώνα και ο άγνωστος αρχαίος ναός

Η κατασκευή αυτού του εμβληματικού τοξωτού φράγματος ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα, το 1926, και αποτέλεσε ένα τεράστιο εγχείρημα που απασχόλησε περίπου 2.000 εργάτες. Για την εξυπηρέτησή τους, δημιουργήθηκε ένας πρόχειρος οικισμός στην περιοχή, όπου τους παρεχόταν δωρεάν στέγαση και τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Στάδιο κατασκευής του Φράγματος του Μαραθώνα, 1927. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του έργου είναι η επένδυση του φράγματος εξωτερικά με λευκό πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα. Αυτή η επιλογή όχι μόνο προσέδωσε αισθητική μεγαλείο στο έργο, αλλά και συνέδεσε το σύγχρονο αυτό επίτευγμα με την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας, καθιστώντας το φράγμα ένα παγκόσμιο μοναδικό μνημείο.

Γενική άποψη του Φράγματος του Μαραθώνα, π. 1929. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του φράγματος, στη βάση του στήθηκε ένα αρχαιοελληνικό μνημείο. Αυτός ο ναός, που στέκει μέχρι σήμερα, είναι ένα πιστό αντίγραφο του ναού που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι στους Δελφούς για να τιμήσουν τη νίκη τους στη Μάχη του Μαραθώνα. Η τοποθέτησή του εδώ συμβολίζει τη νίκη των σύγχρονων Αθηναίων στη δική τους «μάχη» ενάντια στην έλλειψη νερού.

Advertisement
Ο ναός – Γενική άποψη του Φράγματος του Μαραθώνα, π. 1929. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

Ο άγνωστος πύργος στην Ακρόπολη και τα μυστικά του

Για την αποτελεσματική μεταφορά του νερού από τη λίμνη του Μαραθώνα στην Αθήνα, κατασκευάστηκε μια σήραγγα μήκους 13,4 χιλιομέτρων. Επιπλέον, για τον ορθό έλεγχο της ροής του νερού προς τη σήραγγα, δημιουργήθηκε ένας κομψός μαρμάρινος πύργος, εξοπλισμένος με ειδικές βάνες.

Είσοδος της Σήραγγας Μπογιατίου, π. 1928. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)
Η Κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, π. 1927- 1928. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ)

Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το αρχείο της ΕΥΔΑΠ σπάνιες εικόνες από την κατασκευή και την ιστορία του σπουδαίου αυτού έργου

Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο: Η «Τρύπα της Μοίρας», η σαρκοφάγος, και τα μυστήρια

Το Φράγμα του Μαραθώνα δεν ήταν απλώς ένα τεχνικό έργο υδροδότησης. Από την αρχή προβλήθηκε ως ένα σύμβολο του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και της αποφασιστικότητας της χώρας να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Η επιλογή του πεντελικού μαρμάρου και η ανέγερση του ναού στη βάση του φράγματος μαρτυρούν την πρόθεση να συνδεθεί το παρόν με το ένδοξο παρελθόν, κάνοντας το Φράγμα του Μαραθώνα ένα διαχρονικό μνημείο της ελληνικής ιστορίας και της ανθρώπινης επιμονής.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button