Ακόμη και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ, ένα συγκεκριμένο είδος σωματικού λίπους μπορεί να προειδοποιήσει για την ανάπτυξη των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της νόσου. Αυτό αναδείχθηκε σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ακτινολογίας Mallinckrodt στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ουάσινγκτον, εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ παραγόντων του τρόπου ζωής. Όπως η παχυσαρκία και η κατανόηση του σωματικού λίπους. Καθώς και η εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη περιλάμβανε 80 άτομα με μέση ηλικία 49,4 ετών, εκ των οποίων το 57,5% παχύσαρκα. Οι ερευνητές αναζήτησαν συσχετίσεις μεταξύ του σωματικού λίπους, της καλής χοληστερόλης (HDL). Επίσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και των αμυλοειδών και της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο. Οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αυξημένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ενώ άλλοι τύποι λίπους δεν παρουσίασαν αυτή τη συσχέτιση. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη και η χαμηλή HDL συνδέονταν επίσης με μεγαλύτερη εναπόθεση αμυλοειδών. Ωστόσο, κάποιοι σε υψηλότερη HDL, οι οποίοι βρέθηκαν του σπλαχνικού λίπους μειώνονταν εν μέρει.
Σε μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε, η παχυσαρκία και το σπλαχνικό λίπος βρέθηκαν να μειώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνουν τη μείωση του σωματικού λίπους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Χορηγούμενο