Το μυστικό που χαρίζει υγεία μετά τα 40 αποκάλυψε μελέτη του Χάρβαρντ και δείχνει τον τρόπο με τη σωστή διατροφή
Το μυστικό που χαρίζει υγεία μετά τα 40… Μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή κατά τη μέση ηλικία και στη διαδικασία της υγιούς γήρανσης. Επίσης παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής “NUTRITION 2024” στο Σικάγο.
Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από πάνω από 106.000 άτομα για διάστημα 30 ετών. Οι συμμετέχοντες, που ήταν τουλάχιστον 39 ετών και δεν είχαν χρόνια ασθένειες στην αρχή της μελέτης, παρείχαν πληροφορίες για τη διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που υιοθέτησαν μια υγιεινή διατροφή από την ηλικία των 40 και μετά είχαν 43-84% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μια υγιή γήρανση στα 70 τους χρόνια. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολούθησαν αυτή τη διατροφή. Ο ορισμός της υγιούς γήρανσης περιλαμβάνει όχι μόνο την απουσία ασθενειών, αλλά και τη ζωή της ικανότητας να ζούμε και να απολαμβάνουμε την υψηλή ποιότητα. Καθώς μεγαλώνουμε, περιλαμβάνοντας τη σωματική, γνωστική και ψυχική υγεία.
Αναφορικά με τα τρόφιμα, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών, οσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών .και ακόρεστων λιπαρών σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη τρανς λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες για υγιή γήρανση.
Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας
Η Ανν-Ζιλί Τεσιέ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ, επεσήμανε ότι μια από τις πιο αξιοσημείωτες παρατηρήσεις ήταν η συσχέτιση της υγιούς γήρανσης με την πλανητική δίαιτα, η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ολικής. φυτικών πρωτεϊνών και υγιών λιπών. Αυτή η δίαιτα συνδέθηκε με 68% μεγαλύτερη πιθανότητα υγιούς γήρανσης, ενώ η μεσογειακή διατροφή είχε 67% μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή.
Χορηγούμενο