Το μυστικό της Haribo, η άγνωστη ιστορία και το πως φτιάχνονται τα διάσημα ζελεδάκια μέσα στο εργοστάσιο
Η γερμανική μάρκα HARIBO δεν είναι απλώς ένα όνομα στα ράφια — είναι ο θρυλικός κατασκευαστής που εδώ και πάνω από ένα αιώνα φέρνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους μέσω χιλιάδων τύπων ζελέδων. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η παραγωγή των gummy ζαχαρωτών της ξεκινά από μια χειροκίνητη ιδέα και καταλήγει σε γραμμές παραγωγής υψηλής τεχνολογίας, δημιουργώντας καθημερινά στήλες πολύχρωμων φιγούρων γλυκισμάτων.
1. Από τη σχεδίαση στο καλούπι
Κάθε νέο σχήμα ξεκινά με μια χειρογραφία – σκίτσο που μετατρέπεται σε 3D πρότυπο χρησιμοποιώντας CNC μηχανές, προτού δημιουργηθούν εκατοντάδες καλούπια παραγωγής. Στη συνέχεια, τα καλούπια γεμίζουν με αμυχές σκόνης καλαμποκιού (corn-starch) — στη μορφή “δίσκων” – όπου τα τυπώματα των φιγούρων σχηματίζονται πριν από το γέμισμα με υγρή μάζα ζελέ.
2. Η μαγική στιγμή της χύτευσης / εξώθησης
Η «μαγική» διαδικασία ξεκινά με μια ζεστή μάζα φρούτου-ζελέ, χρωματισμένη με εκχυλίσματα φρούτων και φυτών.
-
Στην χύτευση (mould-casting), οι φόρμες σε σκόνη καλαμποκιού γεμίζουν μέσω ακροφυσίων με την υγρή μάζα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
-
Για πιο ειδικά σχήματα («ροδέλες», τροχοί κ.λπ.), χρησιμοποιείται η εξώθηση με υπερβολική πίεση, ώστε η μάζα να διαμορφωθεί απευθείας στο προκαθορισμένο σχήμα.
Μετά τη χύτευση, οι φιγούρες παραμένουν στις φόρμες-σκόνη για αρκετές ημέρες σε ειδικούς θαλάμους στέγνωσης.
3. Τελική επεξεργασία: γυάλισμα – συσκευασία
Η ίδια πορεία περιλαμβάνει:
-
Επικάλυψη με κηρώδη φιλμ (wax-coating) για γυαλιστερό αποτέλεσμα και αποφυγή συγκόλλησης.
-
Έλεγχος ποιότητας σε κάθε στάδιο — από την υφή και το χρώμα μέχρι τη σταθερότητα της μάζας.
-
Τέλος, τα ζελεδάκια συσκευάζονται σε φακέλους ή πακέτα, έτοιμα για διανομή σε πάνω από 1.000 προϊόντα – σχεδόν 160 εκατομμύρια Goldbears ανά ημέρα σύμφωνα με στοιχεία της HARIBO.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο από το το Inside Factory Creations το πως φτιάχνονται τα διάσημα ζελεδάκια μέσα στο εργοστάσιο
4. Γιατί όλα αυτά έχουν σημασία;
-
Ποιότητα & συνέπεια: Παρά τις ποικιλίες χρώματος και γεύσης, η διαδικασία διασφαλίζει την ίδια εμπειρία κάθε φορά.
-
Χρώμα & σχήμα: Το τεχνικό στάδιο της σχεδίασης και καλουπώματος επιτρέπει στα ζελεδάκια να «μιλούν» στη φαντασία — από το εμβληματικό Χρυσό Αρκουδάκι (Goldbear) έως πιο παράξενα σχήματα.
-
Ασφάλεια & συμμόρφωση: Η εταιρεία δηλώνει ότι οι μονάδες παραγωγής συμμορφώνονται με υψηλά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και ότι όλοι οι προμηθευτές υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης.
Πως φτιάχνεται η Kit Kat; Το μυστικό και η άγνωστη ιστορία της διάσημης γκοφρέτας
5. Τι να θυμάσαι
Επόμενη φορά που θα ανοίξεις μια σακούλα HARIBO: σκέψου πως κάθε μπουκιά περνά από δεκάδες στάδια — από το σχήμα στην αρχική ιδέα, τη χύτευση, το στέγνωμα και το γυάλισμα — μέχρι το τελικό γλυκό που χαίρεσαι. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί λένε ότι αυτά τα ζαχαρώδη δεν είναι απλώς «καραμέλα» — είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου σχεδίου + μηχανικής υπεροχής.
Έχετε δει πώς φτιάχνεται το κοτόπουλο KFC; Η μυστική συνταγή
Η HARIBO έχει καταφέρει να μετατρέψει τα ζελεδάκια σε… τέχνη. Και τώρα ξέρεις λίγο καλύτερα πώς προέρχεται αυτή η ζωντάνια χρώματος και γεύσης που τόσο αγαπάμε.
Χορηγούμενο
