Το πιο δηλητηριώδες ψάρι που τρώμε σχεδόν όλοι μας… Ένα μυστικό που ίσως σας κάνει να το σκεφτείτε πριν φάτε ξανά
Ο σολομός, ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια στον κόσμο, κρύβει ένα μυστικό που ίσως σας κάνει να το ξανασκεφτείτε: φιλοξενεί φυσικά περισσότερα από 70 διαφορετικά παράσιτα. Επιπλέον, ο σολομός ιχθυοκαλλιέργειας εκτίθεται συχνά σε χημικές ουσίες που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Το πιο δηλητηριώδες ψάρι που τρώμε σχεδόν όλοι μας
Η υψηλή συγκέντρωση παρασίτων στον σολομό οφείλεται στον κύκλο ζωής του. Τα νεαρά ψάρια τείνουν να παραμένουν σε παράκτιες περιοχές, όπου έρχονται σε στενή επαφή με θαλάσσια θηλαστικά, τα οποία αποτελούν φορείς παρασίτων.

Εκτός από τα παράσιτα, οι συνθήκες στις ιχθυοκαλλιέργειες σολομού είναι επίσης ανησυχητικές. Ο σολομός εκτροφής τρέφεται με επεξεργασμένη τροφή από ιχθυάλευρα και χημικά πρόσθετα. Για την πρόληψη ασθενειών, οι υπεύθυνοι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά, τα οποία καταλήγουν στο ανθρώπινο σώμα.
Η σημασία των ψαριών στη διατροφή μας: Ένας θησαυρός υγείας
Δείτε στο βίντεο εικόνες από ιχθυοκαλλιέργειες σολομού
Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες φορούν προστατευτικό εξοπλισμό λόγω της χρήσης τοξικών ουσιών για την υγιεινή των δεξαμενών. Παρόλο που αυτές οι ουσίες προορίζονται για την προστασία των ψαριών, ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Ψάρεμα: Μια διασκεδαστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα για παιδιά
Ο άγριος και ο εκτρεφόμενος σολομός
Είναι σημαντικό να διακρίνουμε τον άγριο σολομό από τον εκτρεφόμενο. Ο άγριος σολομός τρέφεται με φυσικό τρόπο και έχει ισορροπημένο διατροφικό προφίλ, ενώ ο εκτρεφόμενος σολομός περιέχει περισσότερα επιβλαβή λίπη και τοξικές ουσίες.
Ο εκτρεφόμενος σολομός έχει περίπου 212 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ενώ ο άγριος σολομός μόλις 115 θερμίδες.
Παρά τις ανησυχίες, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν σολομό λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι ειδικοί προτείνουν εναλλακτικά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, που είναι επίσης πλούσιες σε ωμέγα-3.
Το υγιεινό ψάρι που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
Τα οφέλη από την κατανάλωση σολομού
Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ανόργανων συστατικών (ιώδιο, μαγνήσιο, φώσφορος, σελήνιο, σίδηρος, ασβέστιο).
Πλούσιος σε βιταμίνες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και του εντέρου.
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D για την ανάπτυξη και τη δύναμη των οστών.
Καταπολεμά δερματικά προβλήματα και προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος.
Είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουμε υπόψη τα οφέλη του σολομού, ώστε να κάνουμε συνειδητά τις επιλογές μας.
Χορηγούμενο