Advertisement
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τουρκία σε σεισμικό διχασμό: Τα 6,2 Ρίχτερ προάγγελος ή τέλος του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη;

Advertisement

Με διαφορετικές φωνές ηχούν οι εκτιμήσεις των Τούρκων σεισμολόγων σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Τετάρτη 23 Απριλίου.

Ένα μέρος των επιστημόνων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον γνωστό Νατζί Γκιορούρ, πιστεύει ότι ο πρόσφατος σεισμός αποτελεί ένα «προμήνυμα» για έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό, της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ, που αναμένεται στην ίδια περιοχή. Ένας τέτοιος σεισμός θα απελευθερώσει πολλαπλάσια ενέργεια σε σύγκριση με την τελευταία ισχυρή δόνηση.

Οι σεισμολόγοι έχουν διαχωρίσει το βόρειο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που διασχίζει τη Θάλασσα του Μαρμαρά σε τρία τμήματα. Το ανατολικό τμήμα προκάλεσε τον μεγάλο σεισμό των 7,4 Ρίχτερ στην Νικομήδεια το 1999, το δυτικό τμήμα, που φτάνει μέχρι τον Κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη και καταλήγει στο Βόρειο Αιγαίο, είχε δώσει έναν αντίστοιχου μεγέθους σεισμό το 1912. Ενώ το κεντρικό τμήμα, που παρέμενε σε ηρεμία, ήταν αυτό που ενεργοποιήθηκε στις 23 Απριλίου.

Οι επιστήμονες που προειδοποιούν για τα χειρότερα τονίζουν ότι η συνέχεια του ρήγματος προς τα ανατολικά, μέχρι το σημείο που προκάλεσε τον σεισμό του 1999, δεν έχει ακόμη «σπάσει». Θεωρούν ότι ο σεισμός της 23ης Απριλίου δημιουργεί τάσεις που. Όταν φτάσουν σε κρίσιμο σημείο, θα οδηγήσουν σε έναν νέο, ισχυρότερο σεισμό.

Advertisement

Διχασμός στις απόψεις των Τούρκων επιστημόνων για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ: «Δεν ήταν αυτός ο μεγάλος σεισμός που περιμένουμε»

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους που εξακολουθούν να αναμένουν έναν μεγάλο σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, το ανατολικό τμήμα του ρήγματος που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό. Το οποίο περνάει από τον θαλάσσιο πυθμένα νότια του κέντρου της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει ακόμη «σπάσει». Συνεχίζει να συσσωρεύει ενέργεια και ο σεισμός της 23ης Απριλίου αυξάνει την πίεση. Γεγονός που σημαίνει ότι ο μεγάλος σεισμός πλησιάζει χρονικά.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ επιμένει ότι «αυτός δεν είναι ο μεγάλος σεισμός που περιμένουμε. Η ενέργεια που συγκεντρώνεται στο ρήγμα εκτονώνεται σταδιακά. Ο πραγματικός σεισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος και θα ξεπεράσει τα 7 Ρίχτερ». Σε ανάρτησή του έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο σεισμός της Κωνσταντινούπολης (ο σεισμός του Μαρμαρά) θα συμβεί. Οι πρόσφατοι σεισμοί της 23ης Απριλίου έφεραν τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης ακόμη πιο κοντά».

Διαφορετικές εκτιμήσεις από άλλους επιστήμονες

Ο καθηγητής γεωφυσικής του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης (ITU), Οκάν Τουισούζ, συμφωνεί ότι η αναμονή για έναν μεγάλο σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά παραμένει. «Μετά τις 17 Αυγούστου (τον μεγάλο σεισμό του 1999), στην ήδη ασταθή περιοχή, έγινε μια μεταφορά τάσεων κατά 15%, γεγονός που έφερε τον αναμενόμενο σεισμό πιο κοντά».

Οι περισσότεροι σεισμολόγοι αναγνωρίζουν επίσης μια κλιμακωτή εξέλιξη σε βάθος χρόνου. Με τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ να αποτελεί συνέχεια των 5,8 Ρίχτερ που είχε καταγραφεί στο ίδιο ρήγμα το 2019.

Ωστόσο, υπάρχει και μια πιο αισιόδοξη πλευρά. Άλλοι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ισχυρός και εκτόνωσε προσωρινά την συσσωρευμένη ενέργεια σε ένα ρήγμα που είχε να δώσει μεγάλο σεισμό για περισσότερα από 250 χρόνια.

Καθηγητής Σενέρ Ουσουμέζσοϊ

Ο καθηγητής Σενέρ Ουσουμέζσοϊ, μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς είχε προβλέψει τον σεισμό του 1999 και λίγες εβδομάδες πριν είχε αναφέρει την πιθανότητα ενός σεισμού 6-6,5 βαθμών στην περιοχή που τελικά σημειώθηκε η δόνηση των 6,2 στα ανοικτά της Σηλυβρίας, δήλωσε την επομένη του σεισμού: «Χθες τελείωσαν οι σεισμοί στον Μαρμαρά. Να είστε ήσυχοι». Υπογράμμισε ότι «ο αναμενόμενος σεισμός στον Μαρμαρά έγινε και δεν θα υπάρξει πλέον μεγάλος σεισμός», ενώ επέκρινε έντονα τους συναδέλφους του που επιμένουν ότι ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη είναι «καθ’ οδόν». «Από τώρα και στο εξής, οι σεισμοί “σωπαίνουν”. Γνωρίζω τη Θάλασσα του Μαρμαρά σαν την παλάμη του χεριού μου», επέμεινε.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Οσμάν Μπεκτάς, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορεί να υπάρξουν μετασεισμοί, αλλά δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό. Επειδή το ρήγμα εδώ, μέχρι τόση ενέργεια μπορούσε να συσσωρεύσει».

Τέλος, ο έγκριτος καθηγητής γεωφυσικής Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν παρουσιάζει μια ενδιάμεση άποψη. Ανέφερε ότι «απελευθερώθηκε ενέργεια όση και η βόμβα της Χιροσίμας. Είχα πει ότι πριν τον κύριο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ θα γίνουν σεισμοί 6 Ρίχτερ. Αυτός είναι ένας από αυτούς». Ωστόσο, τοποθετεί χρονικά τον πολύ ισχυρό σεισμό σε 20 και πλέον χρόνια από σήμερα. «Αυτός δεν ήταν ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης που περιμέναμε. Έχουμε ακόμα χρόνο για αυτόν. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί πριν από το 2045 και το 2065», κατέληξε.


Χορηγούμενο

Advertisement
Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button