ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά αλιευτικά αλωνίζουν ανενόχλητα στα Κύθηρα! Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας;

Σε απόγνωση οι Έλληνες ψαράδες!

Μέχρι τα Κύθηρα έφτασαν τουρκικά αλιευτικά για να ψαρέψουν, τα οποία ρίχνοντας τα δίχτυα τους σήκωσαν και σημαία κοντά στις ακτές του νησιού, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Γιώργος Κοντολέων, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Κυθήρων.

Μάλιστα, ο ψαράς παρείχε στο Open και φωτογραφίες – ντοκουμέντο που τραβήχτηκαν πριν από περίπου 10 μέρες.

«Τα τουρκικά αλιευτικά περνάνε πολύ κοντά στη στεριά. Εάν εμείς περνούσαμε τόσο κοντά στην Τουρκία σίγουρα θα μας είχαν βυθίσει… Και δεν θα πηγαίναμε και εκεί», λέει ο ψαράς.

«Πάντα υπάρχει ένας φόβος, γιατί περνάνε;», σημειώνει ενώ αναφέρει πως έριξαν και δίκτυα έξω από το νησί.

Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ο Ν. Σπανός, υποναύαρχος ε.α., περιγράφοντας τις φωτογραφίες λέει πως οι Τούρκοι ρίχνουν ιχθυοκλωβούς. Κάτι το οποίο είναι παράνομο εάν δεν έχουν λάβει άδεια για τη ρυμούλκησή τους.

«Εάν ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα θα έπρεπε να συλληφθούν ανέφερε».

Από το ρεπορτάζ δεν έχει γίνει γνωστό, όπως μεταφέρθηκε στο OPEN, εάν τα τουρκικά αλιευτικά έχουν ελεγχθεί από το Λιμενικό Σώμα.

Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας;

Το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν υποτιθέμενη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, έκανε συγκεκριμένες διευκρινήσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο κατά το μήνα Μάιο διέρχονται το Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο, τουρκικά και αλβανικά ρυμουλκά αντίστοιχα. Αυτά έλκουν κενούς κλωβούς με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο.

Τα εν λόγω ρυμουλκά, κινούνται με χαμηλές ταχύτητες (2-3 κόμβους), πρέπει να είναι αδειοδοτημένα από τον ECCAT και μεταβαίνουν στην Κεντρική Μεσόγειο για να μεταβιβάσουν στους κλωβούς τους ζωντανό ερυθρό τόνο. Αυτό θα αλιευθεί από αδειοδτημένα ΓΡΙ-ΓΡΙ. Εν συνεχεία, περίπου στα τέλη Ιουνίου θα διέλθουν πάλι το Αιγαίο προκειμένου να μεταφέρουν τον τόνο στις φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν γίνει μάλιστα διοπτεύσεις των εν λόγω ρυμουλκών… Τόσο από εναέρια, όσο και από θαλάσσια μέσα του Λιμενικού.

Related Articles

Back to top button