Ο δικηγόρος του 59χρονου σταθμάρχη, Στέφανος Παντζαρτζίδης, μίλησε αμέσως μετά την απόφαση προφυλάκισης του εντολέα του. Τι απάντησε για όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί για τη μοιραία βραδιά, πριν από τη σύγκρουση στα Τέμπη.
Μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που ξεπέρασε τις επτά ώρες, ο 59χρονος σταθμάρχης Β.Σ. από τη Λάρισα αποφασίστηκε να κριθεί προφυλακιστέος, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Μετά το τέλος της απολογίας του και την απόφαση της προφυλάκισης, ο δικηγόρος του, Στέφανος Παντζαρτζίδης, είπε πως «δυστυχώς είναι μόνο η αρχή». Όπως εξήγησε, η απόφαση της προφυλάκισης πάρθηκε λόγω «σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους των ευθυνών. Ήταν κοπιώδης η διαδικασία, δεν είναι μόνο επτά ώρες είναι παραπάνω». Μάλιστα, αρχικά ο έμπειρος δικηγόρος ανέφερε πως θα προτιμούσε να μην απαντήσει καθόλου σε ερωτήσεις, ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο δέχθηκε έναν «καταιγισμό» από τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, εκεί όπου το μεσημέρι μάλιστα επικράτησε ένταση και έγιναν συλλήψεις εκπροσώπων του Τύπου!
«Είπε τα πάντα!»
«Ο κατηγορούμενος σας διαβεβαιώ ότι είπε τα πάντα. Ο κατηγορούμενος μετά λόγου αληθείας, συγκλονισμένος, είπε τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι. Το αν από όσα είπε, υπάρχουν γεγονότα και στοιχεία τα οποία συνιστούν ποινικά αδικήματα σε βάρος του, θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στη συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντζαρτζίδης.
«Δεν είναι θέμα «φωτογραφίας». Δεν «φωτογραφίζει» κανέναν. Είπε την αλήθεια, χωρίς να φοβάται κανέναν ή χωρίς να κρύβει κανέναν. Αν λοιπόν προκύψουν, από τα στοιχεία που κατέθεσε και από αυτά που συλλέγει η ανάκριση, ότι τη συγκεκριμένη μοιραία ημέρα, θα έπρεπε να υπάρχουν κι άλλα άτομα, προφανώς έχετε ενημέρωση για να το λέτε, πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της πάρα πολύ καλά», τόνισε για το αν περιέγραψε άλλα πρόσωπα ή αν θα έπρεπε να είναι και άλλη μαζί του στη βάρδια.
Σχετικά με τις αναφορές για τραγούδια στον σταθμό το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη, στην επίμαχη βάρδια, ο δικηγόρος του σταθμάρχη εμφανώς εκνευρισμένος υποστήριξε: «Θα πρέπει κάποτε να μην κουράζει ούτε εμάς, ούτε εσάς αυτή η επικοινωνιακή αλητεία. Ο άνθρωπος ούτε έπινε, ούτε γλένταγε, ούτε χόρευε και εκνευρίζομαι με αυτά τα πράγματα. Είναι ντροπή! Υπάρχει και δικηγορική αλητεία. Δεν σέβονται, δεν αναφέρομαι στα Μέσα, τα Μέσα κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, σε αυτό το ζήτημα. Αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει με την οικογένεια ενός ανθρώπου».
Το πολιτικό ρουσφέτι
Σε επίμονες ερωτήσεις για το αν τοποθετήθηκε στη θέση του σταθμάρχη Λάρισας με πολιτικό μέσο ο 59χρονος, ο κ. Παντζαρτζίδης αρχικά απάντησε:
«Μην με βάζετε σε αυτό το «τριπάκι» δεν μπορώ να κάνω αυτή την κουβέντα», ενώ επεσήμανε πως «Δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ο άνθρωπος. Το θέμα το πολιτικό, για να αποκατασταθεί η τιμή της οικογένειάς του θα απαντήσω: Δεν πήρε τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Μέσα από την κινητικότητα, όπως κάθε Έλληνας που είχε απολυθεί το 2011 θέλησε να πάρει μια θέση. Τα προσόντα δεν τα ορίζει ο ίδιος. Από τις θέσεις που υπήρχαν, ουδείς πλην αυτού δήλωσε. Δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει πολιτικό μέσο».
Σε ερώτηση για τις συνομιλίες με τους μηχανοδηγούς και τους άλλους σταθμούς, σχολίασε πως:
«Με ίδια αγωνία περιμένουμε κι εμείς, για αυτά που ακούγονται, να πάρουμε επιτέλους την ηχογραφημένη συνομιλία γιατί δεν αναγνωρίζουμε τη φωνή μας».
Ενώ για το αν εγκατέλειψε τη θέση του στη μοιραία βάρδια, απάντησε: «Ποτέ δεν εγκατέλειψε τη θέση του. Ο άνθρωπος ήταν εκεί συνεχώς. Και μέσα σε ένα σατανικό χρονικό διάστημα, περίπου 20 λεπτών, ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια όλης της κεντρικής Ελλάδας».
Η μαραθώνια απολογία και η ανάληψη των ευθυνών από τον σταθμάρχη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος δεν εμφανίστηκε με απολογητικό υπόμνημα, αλλά ξεκίνησε αμέσως να απαντάει στις ερωτήσεις.
Ο σταθμάρχης είχε μεταφερθεί νωρίτερα από τις 11 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο. Όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού προβλήματος. Κατά τις 14:00 κλήθηκε στο γραφείο της ανακρίτριας για να ξεκινήσει η απολογία του η οποία κράτησε για περίπου επτά ώρες.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους συνήγορους του δήλωνε συντετριμμένος από την πρώτη στιγμή. Και ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης στον βαθμό που του αναλογεί. Φέρεται να είπε στον συνήγορό του ότι «έχω στις πλάτες μου τον θάνατο 35 ανθρώπων» όταν αντιλήφθηκε το λάθος του. Αλλά παράλληλα επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις ή λάθη σε όποιον ακόμη αναλογούν.
Χορηγούμενο