Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για τροφικές δηλητηριάσεις, σαλμονέλλωση και άλλες λοιμώξεις όπως η σπάνια αλλαντίαση, μετά από πρόσφατα περιστατικά σε Ιταλία και Ελλάδα.
Η αλλαντίαση, μια σοβαρή παραλυτική νόσος, προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum σε ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα. Η σαλμονέλλα μεταδίδεται με μολυσμένα τρόφιμα και προκαλεί συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
Ο ΕΟΔΥ δίνει 5 βασικές συμβουλές για την προστασία μας:
Υγιεινή: Πλένουμε σχολαστικά χέρια, επιφάνειες και εργαλεία.
Διαχωρισμός: Κρατάμε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα χωριστά.
Μαγείρεμα: Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα το κρέας.
Ασφαλείς θερμοκρασίες: Δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες.
Ασφαλείς πρώτες ύλες: Χρησιμοποιούμε καθαρό νερό και φρέσκα τρόφιμα.
Χορηγούμενο