Χορηγούμενο
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρόφιμα που αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με το BBC, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν, συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology , αναφέρει ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέας καθημερινά – λιγότερο από δύο φέτες μπέικον – αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%.

Όσον αφορά το φρέσκο ​​κόκκινο κρέας, ο ΠΟΥ το χαρακτηρίζει ως «μάλλον καρκινογόνο». Σημειώνοντας ωστόσο ότι τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν είναι περιορισμένα. Καθώς ότι το κρέας μπορεί να έχει συγκεκριμένους για την υγεία.

Χορηγούμενο

Η επεξεργασία του κρέατος, μέσω προσθήκης αλατιού και συντηρητικών, ευθύνεται για την καρκινογόνα δράση των αλλαντικών. Αυτή η εκτίμηση προέρχεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC). Ο οποίος αποτελεί τμήμα του ΠΟΥ και αξιολογεί τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Έτσι, τα επεξεργασμένα κρέατα τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία με άλλες επικίνδυνες ουσίες. Όπως το πλουτώνιο, ο αμίαντος και το αλκοόλ.

Παρ’ όλα αυτά, η ετυμηγορία του ΠΟΥ δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση αλλαντικών παρουσιάζει τον ίδιο κίνδυνο με την έκθεση σε αμίαντο. Όπως εξηγεί ο Δρ Kurt Straif, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, αν και ο κίνδυνος καρκίνου από τα επεξεργασμένα κρέατα παραμένει μικρός για κάθε άτομο, πολύ αναλογικά με την ποσότητα που καταναλώνεται.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button