Τρόμος: Η γυναίκα πίσω από τον κορωνοϊό κάνει νέα πειράματα στη Γουχάν
Η γυναίκα πίσω από τον κορωνοϊό κάνει απτόητη νέα πειράματα στη Γουχάν και σπέρνει τον τρόμο
Η γυναίκα πίσω από τον κορωνοϊό κάνει απτόητη νέα πειράματα στη Γουχάν και σπέρνει τον τρόμο
Η Shi Zhengli, 60 ετών, γνωστή ως «γυναίκα νυχτερίδα της Κίνας», βρίσκεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο καθώς συνεχίζει τις έρευνες της για τους κορονοϊούς, παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων για τους κινδύνους που εγκυμονούν. Η Shi, μία από τις κορυφαίες ειδικούς στον τομέα των κορονοϊών των νυχτερίδων, είναι η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, η οποία έχει συλλέξει περισσότερα από 20.000 δείγματα από νυχτερίδες στις δύο τελευταίες δεκαετίες της Κίνας.
Η γυναίκα πίσω από τον κορωνοϊό κάνει νέα πειράματα στη Γουχάν και σπέρνει τον τρόμο
Το ενδιαφέρον για τη δουλειά της Shi εκτοξεύθηκε στα τέλη του 2019, όταν μια μυστηριώδης ασθένεια με συμπτώματα πνευμονίας εμφανίστηκε κοντά στο εργαστήριό της. Ορισμένοι επιστήμονες πρότειναν ότι ο ιός, που παρουσίαζε ασυνήθιστα χαρακτηριστικά πιθανώς γενετικής τροποποίησης, θα μπορούσε να είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο.
Πέντε χρόνια αργότερα, μια έκθεση του Κογκρέσου υποστήριξε ότι «τα στοιχεία δείχνουν προς μια διαρροή από το εργαστήριο» ως την αιτία της πανδημίας που στοίχισε τη ζωή σε ανθρώπους. Παρά το βάρος αυτών των κατηγοριών, η Shi και η ομάδα της συνεχίζουν τα πειράματά τους, τα οποία πολλοί ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «επικίνδυνα».
Ο Robert Redfield, πρώην διευθυντής του CDC των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη φύση αυτών των ερευνών, υποστηρίζοντας ότι τα πειράματα «μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες». Σε πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature , η Shi και η ομάδα της περιέγραψαν την κατασκευή προσαρμοσμένων «υποδοχέων» κορονοϊών.
Αυτές οι τροποποιήσεις, σύμφωνα με τον Redfield, αποτελούν μια προσπάθεια να αλλάξουν οι ιοί ώστε να μην μπορούν να μολύνουν διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το γεγονός αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την ηθική αυτών των ερευνών.
Η συζήτηση για την προέλευση του Covid και τον ρόλο των εργαστηριακών πειραμάτων παραμένει ανοιχτή, καθώς οι ειδικοί ζητούν αυστηρότερη εποπτεία και διαφάνεια στον τομέα της ιολογικής έρευνας.
Είπε: «Μπορείτε να τροποποιήσετε τον υποδοχέα έτσι ώστε αντί για κοτόπουλα και γαλοπούλες, να μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους.
«Είναι δυνητικά επικίνδυνη έρευνα. Παίρνετε έναν μη παθογόνο ιό και τον αλλάζετε έτσι ώστε να καταλήξει να είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο.
«Μπορεί να έχετε ένα παθογόνο που περιορίζεται στους χοίρους – αλλά τώρα θα μπορούσατε να το αλλάξετε εντελώς έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά μολυσματικό και για άλλα είδη.
«Παίζει με τους ιούς των νυχτερίδων και τροποποιεί τον υποδοχέα τους – έτσι ώστε τώρα να μολύνουν αγελάδες ή κοτόπουλα, για παράδειγμα. Είναι κακόβουλο.
«Υπάρχουν πιθανές καταστροφικές συνέπειες. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία στα ζώα ή στους ανθρώπους».
Η έρευνα διευκολύνει την ανάπτυξη σε ανθρώπινα κύτταρα, καθώς οι επιστήμονες έχουν κατασκευάσει «προσαρμοσμένους» υποδοχείς για τους ιούς.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιοί θα μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα στους ανθρώπους, όπως εξήγησαν ειδικούς.
Η Δρ Alina Chan, ειδική στη γενετική μηχανική, ανέφερε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα The Sun… «Φαίνεται ότι έχουν μια νέα σουίτα τροποποιημένων κυττάρων-ξενιστών για να απομονώσουν περισσότερους νέους κορονοϊούς.
«Υπάρχει κάποια δυνατότητα εδώ για επικίνδυνες εργασίες που μπορούν να συμβούν στη συνέχεια».
Ο Δρ. Τσαν, συν-συγγραφέας του βιβλίου Viral που πραγματεύεται την προέλευση της πανδημίας, σημείωσε επιπλέον… «Με άλλα λόγια, όταν έχεις όλους αυτούς τους νέους ιούς που αναπτύσσονται στο εργαστήριο, τι κάνεις με αυτούς;»
Ο Anton van der Merwe, καθηγητής μοριακής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περιέγραψε τα πειράματα ως «εξαιρετικά επικίνδυνα». Μιλώντας στη The Sun, ανέφερε… «Η συλλογή ιών από απομακρυσμένες πηγές, η μεταφορά τους σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και η καλλιέργειά τους σε ανθρώπινα κύτταρα, είναι εγγενώς επικίνδυνη, ακόμη και χωρίς την εκτέλεση πειραμάτων ενίσχυσης της λειτουργίας των ιών.
Κορωνοϊός: Τι κρύβεται πίσω από τον Covid και την πανδημία;
Η γυναίκα πίσω από τον κορωνοϊό κάνει νέα πειράματα στη Γουχάν
«Η καλλιέργεια των ιών σε ανθρώπινα κύτταρα θα τους προσαρμόσει στους ανθρώπους και τα πειράματα που περιγράφονται σε αυτό το έγγραφο θα το έκαναν ευκολότερο.
«Αυτού του είδους τα πειράματα είναι σε γενικές γραμμές επικίνδυνα».
Ο καθηγητής Richard Ebright, ειδικός στη βιοασφάλεια, δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη έρευνα εμπίπτει στην κατηγορία της «ενίσχυσης λειτουργίας», όπου οι ιοί τροποποιούνται ώστε να γίνονται πιο επικίνδυνοι – μια πρακτική που απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, τόνισε ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτήν είναι «αρκετά υψηλοί ώστε να δικαιολογείται ο διεθνής περιορισμός ή η απαγόρευση της έρευνας».
Και συνέχισε… «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, ενόψει του γεγονότος ότι η έρευνα δεν έχει καμία πολιτική εφαρμογή, καθώς δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε καν χρήσιμη για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπευτικών παραγόντων ή άλλων ιατρικών αντιμέτρων κατά των ιών που μολύνουν φυσιολογικά τον άνθρωπο».
Πριν από την εμφάνιση του Covid στη Γουχάν, υπήρχαν ελάχιστα εργαστήρια παγκοσμίως που ασχολήθηκαν με την έρευνα στους κορονοϊούς. Ένα από αυτά ήταν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο βρίσκεται μόλις 40 λεπτά μακριά από την υγρή αγορά, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων και ερευνητών DRASTIC, που ασχολείται με τη διερεύνηση της προέλευσης του Covid, ανακάλυψε ότι το εργαστήριο αυτό διέθετε μια μεγάλη συλλογή κορονοϊών που προέρχονται από νυχτερίδες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχίες για το ενδεχόμενο διαρροής από τον συγκεκριμένο χώρο.
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 και κατέστη κεντρικό σημείο έρευνας για τους κορονοϊούς μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003. Ο επικεφαλής επιστήμονας Shi Zhengli απέκτησε διεθνή αναγνώριση, αποκαλύπτοντας την προέλευση της επιδημίας SARS.
Η επιτυχία αυτή αναβάθμισε τη σημασία του εργαστηρίου και την έρευνα γύρω από τους κορονοϊούς, δίνοντας ώθηση σε μια παγκόσμια προσπάθεια ανίχνευσης ζωικών ιών με δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημίες.
Τρομακτικές προβλέψεις για νέα πανδημία: «Προετοιμαστείτε!»
Έκτοτε, το εργαστήριο της Γουχάν επικεντρώθηκε στη μελέτη των κορονοϊών με στόχο την πρόβλεψη και την αποτροπή μελλοντικών επιδημιών. Υπό την καθοδήγηση της Shi, διεξήχθησαν αμφιλεγόμενες και υψηλού ρίσκου έρευνες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανακάλυψη ιών παρόμοιων με τον SARS. Η ερευνητική ομάδα επιδίωξε να εντοπίσει παθογόνους μικροοργανισμούς στη φύση, οι οποίοι ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ανθρωπότητα στο μέλλον.
Χορηγούμενο