Advertisement
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Τρόμος: «Η ωκεάνια πλάκα έχει σπάσει»

Advertisement

Τρόμος Η ωκεάνια πλάκα έχει σπάσει και το ρήγμα κάτω από την Τουρκία μεγαλώνει ραγδαία και κατευθύνεται προς το Ιράκ

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει το Αιγαίο από τα τέλη του προηγούμενου μήνα έχει προκαλέσει ανησυχία, ιδιαίτερα στην Τουρκία, η οποία έχει βιώσει ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς στο πρόσφατο παρελθόν.

Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω μια νέα πανεπιστημιακή έρευνα, την οποία επικαλούνται γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, ένα ρήγμα κάτω από την Τουρκία διευρύνεται και κινείται προς τον Ιράκ, δημιουργώντας νέες ανησυχίες για ενδεχόμενους μελλοντικούς σεισμούς.

Τρόμος: «Η ωκεάνια πλάκα έχει σπάσει»

«Η τεκτονική πλάκα συνεχίζει να τραβάει την περιοχή προς τα κάτω, με το ρήγμα να εξαπλώνεται από την Τουρκία προς το Ιράκ, σαν να ξεφυλλίζεται ένα ημερολόγιο», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα πως έχει εντοπίσει ρήγμα στην πλάκα της αρχαίας Τηθύος, η οποία επεκτείνεται στο Μεσόγειο, τη Μαύρη και την Κασπία Θάλασσα. Αυτό το άρθρο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις γεωλογικές διεργασίες που συντελούνται στα βάθη της Γης και να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των σεισμικών φαινομένων.

Advertisement

Οι επιστήμονες μελέτησαν την περιοχή των βουνών Zagros στο ηρακινό Κουρδιστάν, διερευνώντας πώς οι τεκτονικές δυνάμεις έχουν επηρεάσει την επιφάνεια της Γης τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια. Διαπίστωσαν ότι ένα κομμάτι της αρχαίας ωκεάνιας πλάκας Neotethys, που στο παρελθόν διαχώρισε την αραβική και την ευρασιατική πλάκα, παραμένει προσκολλημένο στην αραβική πλάκα. Στην Τουρκία, ωστόσο, αυτό το υπόλειμμα φαίνεται πως έχει ήδη αποκοπεί, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Solid Earth και θα ανοίξει νέες συζητήσεις γύρω από την εξέλιξη των τεκτονικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Συναγερμός από τον Δρ Renas Koshnaw

Ο Δρ Renas Koshnaw, κύριος συντάκτης της έρευνας, αναφέρει… «Αυτή η πλάκα τραβά την περιοχή πιο κάτω, δημιουργώντας έτσι χώρο για περαιτέρω αποθέσεις ιζημάτων. Προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ωστόσο, η ύφεση γίνεται πολύ πιο επίπεδη, γεγονός που δείχνει ότι η ωκεάνια πλάκα σε αυτήν την περιοχή έχει σπάσει και η έλξη της έχει μειωθεί. Το ρήγμα φαίνεται να εξαπλώνεται από την Τουρκία προς το Ιράκ, παρόμοιο με όταν ένα φύλλο σκίζεται από το ημερολόγιο». Πρόσφατα, οι επιστήμονες δημοσίευσαν νέα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι η αφρικανική ήπειρος μπορεί να διασπαστεί στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, διαπιστώθηκε ότι η καθιέρωση του γείνου φλοιού είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι θα περίμενε κανείς μόνο λόγω του βάρους των ορεινών όγκων. Μια βαριά ωκεάνια πλάκα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα βουνά Zagros, έλκει τον φλοιό προς τα κάτω, δημιουργώντας μια βαθιά κοιλότητα γεμάτη ιζήματα. Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιρροής των γεωλογικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Γης στη διαμόρφωση της επιφανείας της.

Η Τουρκία, όπου η προσοχή είναι στραμμένη στις Κυκλάδες, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες, ενώ το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD).

«Μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα στις 17 Φεβρουαρίου»; Τι υποστηρίζει Ολλανδός ερευνητής που προέβλεψε τον σεισμό στην Τουρκία;

Τι λέει ο καθηγητής Şenol Hakan Kutoğlu

Ο καθηγητής Şenol Hakan Kutoğlu, λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Γεωπληροφορικής, εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά τις σεισμικές και ηφαιστειακής δραστηριότητας των Κυκλάδων στην Τουρκία.

«Ειλικρινά, προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τη ζημιά που προκαλούν. Θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Δεν έχει καμία σχέση με την Κωνσταντινούπολη. Εάν εκραγεί, μπορεί να δημιουργήσει κύματα τσουνάμι ενός ή δύο μέτρων. Εκτός από αυτό, μπορεί να σχηματιστούν σύννεφα τέφρας. Αλλά δεν νομίζω ότι θα μετατραπεί σε μεγαλύτερη έκρηξη από τις ηφαιστειακές εκρήξεις είτε στην Ιταλία είτε στην Ισλανδία. Νομίζω ότι μπορεί να προκύψει μια κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί στα νησιά αυτής της περιοχής».

Σχετικά με την πιθανότητα τσουνάμι σε περίπτωση διάσπασης του ελληνικού τόξου, ανέφερε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κύμα ύψους περίπου 5 μέτρων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για φαινόμενο αντίστοιχο με τα γιγαντιαία τσουνάμι ύψους 20 ή 30 μέτρων, όπως αυτά που καταγράφονται στην Άπω Ανατολή.


Χορηγούμενο

Advertisement
Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button