Τσάι του βουνού: Το μαγικό ελληνικό βότανο που κάνει θαύματα και ο σωστός τρόπος για να πάρουμε όλα του τα οφέλη
Το τσάι του βουνού, ένα από τα πλέον δημοφιλή ελληνικά βότανα, αποκτά νέα επιστημονική διάσταση, καθώς φαίνεται να διαθέτει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τσάι του βουνού: Το μαγικό ελληνικό βότανο που κάνει θαύματα
Σύμφωνα με ερευνητές από το εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκχυλίσματα από συγκεκριμένες ποικιλίες, όπως το τσάι της Εύβοιας και το τσάι του Μαλεβού, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη θεμελιώδη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Μια μεταγενέστερη μελέτη, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ισμήνης Δοντά, επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματα, δείχνοντας ότι το εκχύλισμα από το τσάι της Εύβοιας εμφανίζει οστεοπροστατευτικές ιδιότητες, τουλάχιστον σε πειραματόζωα. Η ερευνητική κοινότητα τονίζει, ωστόσο, την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες ώστε να διασφαλιστούν πλήρως η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των ευρημάτων για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Τρόπος Παρασκευής
Το τσάι του βουνού μπορεί να καταναλωθεί με δύο κύριους τρόπους, και είναι εξαιρετικό και ως αφέψημα και ως έγχυμα:
- Αφέψημα: Περιλαμβάνει τη διαδικασία όπου το βότανο ρίχνεται σε νερό και αφήνεται να βράσει.
- Έγχυμα: Περιλαμβάνει την προσθήκη του βοτάνου σε νερό που έχει μόλις βράσει, με το δοχείο να αποσύρεται από την πηγή θερμότητας και το τσάι να μένει για μερικά λεπτά.
Παρόλα αυτά, ο καθηγητής J. Pahnke συνιστά την παρασκευή του ως αφέψημα. Αυτό προτείνεται διότι κατά τη χρήση του τσαγιού συχνά χρησιμοποιούνται και τα πιο σκληρά τμήματα του φυτού, τα πολύτιμα συστατικά των οποίων εκχυλίζονται καλύτερα μέσω της διαδικασίας του βρασμού.
Χορηγούμενο