Οι φετινές βάσεις εισαγωγής στις ανώτερες σχολές παρουσίασαν σημαντικές ανατροπές. Παρά τη γενικά ήπια εικόνα. Ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, ανέλυσε στην ΕΡΤ τις κυριότερες τάσεις. Επισημαίνοντας τις σχολές με εντυπωσιακή άνοδο ή πτώση.
Πτώσεις, κενά και αλλαγές πεδίων
Ο Στρατηγάκης ανέφερε τις περίπου 10.000 κενές θέσεις λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, όπως και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, οι Νομικές και οι Φιλολογικές σχολές σημείωσαν πτώση. Η Νομική Αθήνας έχασε 150 μόρια, ενώ η Φιλολογία Αθήνας έπεσε κατά 1.356 μόρια, καθώς τα τμήματα μείωσαν την ΕΒΕ για να αποφύγουν κενές θέσεις. Υπογράμμισε την αντίθεση με τη Νομική, καθώς οι Φιλολογίες δεν επιλέγονται πλέον λόγω δυσκολίας διορισμού.
Οι Ψυχολογικές σχολές είχαν μικρή μείωση αλλά παραμένουν ψηλά. Παράδοξο φαινόμενο στις Παιδαγωγικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η μεν Αθήνα έπεσε, η δε Θεσσαλονίκη ανέβηκε, χωρίς σαφή εξήγηση.
Άνοδος σε Μηχανικούς, Πληροφορική και Αρχιτεκτονική
Οι σχολές Μηχανικών (ΠΑΔΑ, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) σημείωσαν αύξηση ζήτησης λόγω της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Σε Ιατρική, Φαρμακευτική και Οδοντιατρική οι βάσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ τα Μαθηματικά και η Φυσική είχαν μικρές διακυμάνσεις.
Μεγάλη άνοδο, 400 μορίων, παρουσίασαν οι σχολές στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Ξεχώρισε η Πληροφορική, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να είναι πιο δημοφιλές από το ΕΚΠΑ. Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος 1.000 μορίων στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ.
Ο Στρατηγάκης έκλεισε τονίζοντας πως η επιλογή σχολών σε πόλεις καταγωγής, όπως στο ΠΑΔΑ, επηρεάζεται από τις αυξήσεις στα ενοίκια, αναδεικνύοντας ένα κοινωνικό ζήτημα.
Χορηγούμενο