Τη δημιουργία αιολικού πάρκου από την εταιρεία «Ενεργειακή Μαυροβουνίου» στην περιοχή της Μαγνησίας επέτρεψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού Τύπου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το NewMoney, επικαλούμενο την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, το πάρκο θα έχει συνολική ισχύ 80MW και θα βρίσκεται στη θέση ‘Μαυροβούνι’, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της εταιρείας Ενεργειακή Μαυροβουνίου ΙΚΕ.
Μάλιστα, διαχειριστές της «Ενεργειακή Μαυροβουνίου», η οποία συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και στην πορεία είχε μοναδικό μέτοχο την ισπανική Siemens Gamesa Renewable Energy Wind Farms Sociedad Anonima, ενώ πέρσι όλα τα εταιρικά μερίδια ανελήφθησαν από την «Ενεργειακή Βουρσανα Μ.Α.Ε., είναι οι Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος, Angel Hernandez και Finlay Alexander McCutcheon.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
«Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) συνολικής ισχύος 80 MW στη θέση «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου (Π.Ε. Μαγνησίας) και των συνοδών σε αυτό έργων, που θα αποτελείται από δεκαέξι 16 ανεμογεννήτριες τύπου Siemens Gamesa SG5.0-145, ονομαστικής ισχύος 5 ΜW έκαστη, με προβλεπόμενη συνολική εγκατεστημένη ισχύ 80 MW και μέγιστη αποδιδόμενη ισχύ 80 MW.
Κάθε ανεμογεννήτρια έχει ύψος πύργου 127,5 μέτρα και διάμετρο ρότορα 145 μέτρα.
Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, στη θέση της κάθε ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί πλατεία εγκατάστασης, εμβαδού περίπου 6000 m2. Η διαμόρφωση θα γίνει με εκσκαφή και επίχωση για να αποδοθεί μία επίπεδη επιφάνεια, η οποία θα διαστρωθεί με θραυστό υλικό 3Α, πάχους περίπου 10 cm μετά τη συμπύκνωση. Σε κάθε πλατεία μετά τη διαμόρφωση, θα πραγματοποιηθεί διάνοιξη ορύγματος θεμελίωσης, σχήματος κυκλικού, με διάμετρο της τάξης των 22 m περίπου και βάθους 3,1 m περίπου. Εντός του ορύγματος θα κατασκευαστεί η βάση οπλισμένου σκυροδέματος της ανεμογεννήτριας, η οποία θα είναι κυλινδρική με διάμετρο 21 m περίπου και βάθος 3 m περίπου. Η τελική επίχωση θα πραγματοποιηθεί με προϊόντα εκσκαφής και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το θεμέλιο θα είναι υπόγειο.
Ο Α.Σ.Π.Η.Ε. θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θα συνδεθεί σε νέο Υ/Σ Ανύψωσης Τάσης 33/150 kV, ο οποίος θα κατασκευαστεί σε κατάλληλο γήπεδο εντός της ζώνης όδευσης της Γ.Μ Λάρισα-Βόλος.
Ακόμη, θα κατασκευαστούν τα απαραίτητα κτηριακά και δομικά έργα, γειώσεις και σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, περιμετρικός φωτισμός – οδοφωτισμός – φωτισμός κτηριακών χώρων και όλες οι απαιτούμενες Η/Μ εγκαταστάσεις ψύξης, θέρμανσης, αερισμού, πυρόσβεσης, αδιάλειπτης παροχής τάσης στα κρίσιμα φορτία και γενικότερα ό,τι προβλέπεται από τις ισχύουσες προδιαγραφές του ΑΔΜΗΕ και τη Σύμβαση Σύνδεση μεταξύ του Διαχειριστή και του παραγωγού.
Η σύνδεση του Α.Σ.Π.Η.Ε. έως τον νέο Υ/Σ 33/150 kV θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης (Μ/Τ) 33 kV. το συνολικό μήκος της οποίας θα φτάνει τα 27 χλμ.
Εντός του νότιου πολυγώνου του Α.Σ.Π.Η.Ε. θα τοποθετηθεί Οικίσκος Ελέγχου συνολικού εμβαδού περίπου 200 m2 που θα στεγάσει τον κεντρικό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τηλε-εποπτείας, τηλε-ελέγχου και τηλεχειρισμού των Α/Γ, χώρους αποθήκευσης των απαραίτητων εργαλείων και ανταλλακτικών κ.α.
Για την πρόσβαση στη θέση του κυρίως έργου (πολύγωνα εγκατάστασης Α/Γ) θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής (υφιστάμενη οδός Κανάλια – Κεραμίδι), στο οποίο θα πραγματοποιηθούν 14 τοπικές επεμβάσεις / διαπλατύνσεις. Επίσης, οι εργασίες οδοποιίας περιλαμβάνουν και εργασίες εσωτερικής οδοποιίας (νέας διάνοιξης και βελτίωσης).
Το συνολικό μήκος της εσωτερικής οδοποιίας θα είναι 14.005,50 μ.
Σημειώνεται ότι μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και πριν την έναρξη της κατασκευής, θα πρέπει να κατατεθεί ολοκληρωμένο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Σ.Π.Δ.) του έργου, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ), στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και στη Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.
Στο Σ.Π.Δ. θα πρέπει να ενσωματωθούν σε κάθε περίπτωση: α) ο τρόπος εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, β) ο απολογισμός και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων, με έμφαση ειδικά στα ζητήματα της βιοποικιλότητας, γ) τα αποτελέσματα από τα προγράμματα παρακολούθησης, και δ) τυχόν προτάσεις για επιπρόσθετα μέτρα (διαχειριστικά ή μη) για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος γενικότερα, εφόσον τούτο κριθεί σκόπιμο από την παρακολούθηση της κατασκευής και λειτουργίας του έργου».
«Σαχλαμάρα ότι μπαίνουν οι φωτιές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες»
Απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «σαχλαμάρες», επισημαίνοντας η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευσή της για νέο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
«Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχει ειπωθεί ποτέ είναι ότι μπαίνουν οι φωτιές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες.
Στη Δυτική Αττική η φωτιά σταμάτησε εκεί που είναι οι ανεμογεννήτριες. Ήταν εκεί οι ανεμογεννήτριες», δήλωσε μεταξύ άλλων.
«Μπίζνα της κυβέρνησης με τις πυρκαγιές»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα επισημαίνοντας ότι όλες οι φωτιές ξέσπασε σε περιοχές όπου θα τοποθετηθούν εγκαταστάσεις κάθε είδους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ο κ. Βελόπουλος ισχυρίστηκε ότι οι πυρκαγιές να ξεσπούν στην Ελλάδα όχι λόγω κλιματικής κρίσης, του θερμού κύματος ζέστης ή λόγω κακόβουλης ενέργειας εμπρησμού, αλλά λόγω των… ανεμογεννητριών.
«Περιέχει αδειοδοτούμενες και υπό αξιολόγηση περιοχές σε όλη την Ελλάδα για το πού θα μπουν ανεμογεννήτριες.
Μαντέψτε που!
Εύβοια, Ρόδος, Κέρκυρα, Δερβενοχώρια.
Σύμπτωση, δεν είναι μπίζνα, δεν είναι δισεκατομμύρια τα λεφτά, είναι μια σύμπτωση.
[…] Είναι μια λεηλασία, ένα πλιάτσικο που κάνουν οι ολιγάρχες στα χρήματα του ελληνικού λαού, δισεκατομμύρια ευρώ που μερικά είναι και δανεικά με τόκο», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.Χορηγούμενο