ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βόμβα με ορυκτέλαια και βαρέα μέταλλα στο φαγητό μας

Στοιχεία σοκ για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά

Χορηγούμενο

Διατροφική βόμβα με ορυκτέλαια και βαρέα μέταλλα στο φαγητό μας και στοιχεία σοκ για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε κάθε μέρα

Βόμβα με ορυκτέλαια και βαρέα μέταλλα στο φαγητό μας… Μεγάλη ανησυχία προκαλούν πρόσφατες αποκαλύψεις των οργανισμών Foodwatch και Bloom, οι οποίες αναφέρουν υψηλό επίπεδο υδραργύρου στις κονσέρβες τόνους που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Με τίτλους όπως «Σκάνδαλο υγείας» και «δηλητήριο στα πιάτα μας», τα δημοσιεύματα φέρνουν στο προσκήνιο τη ρύπανση των τροφίμων και το αντίκτυπό της στην υγεία μας. Σύμφωνα με τις έρευνες, το 100% των δειγμάτων κονσερβοποιημένου τόνου που αναλύθηκαν περιείχε ανιχνεύσιμα επίπεδα υδραργύρου, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία παγκοσμίως, καθώς ο τόνος είναι από τα πιο δημοφιλή ψάρια και καταναλώνεται ευρέως.

Ποιά άλλα ψάρια είναι επικίνδυνα;

Το πρόβλημα της μόλυνσης δεν περιορίζεται όμως μόνο στον τόνο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Βιοποικιλότητας της Γαλλίας, τα ψάρια όπως το σκουμπρί, ο ξιφίας και ο τόνος του Ειρηνικού περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ο οποίος προέρχεται από τη ρύπανση των ωκεανών και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Οι συστάσεις του Ινστιτούτου επισημαίνουν ότι είδη ψαριών όπως η σφυρίδα και ο μπακαλιάρος πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, περίπου μία φορά τον μήνα, ενώ οι μικρότερες ψαρομερίδες, όπως το λαβράκι, οι σαρδέλες και ο γαύρος, θεωρούνται ασφαλείς επιλογές για κατανάλωση μία φορά την εβδομάδα.

Χορηγούμενο

Δεν είναι μόνο τα ψάρια…

Η ρύπανση από επικίνδυνες ουσίες δεν περιορίζεται στα ψάρια. Το ρύζι, ένα άλλο βασικό προϊόν της διατροφής μας, μπορεί επίσης να περιέχει υπολείμματα φαρμάκων και βαρέων μετάλλων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τη γαλλική οργάνωση «60 αναλυτικά» αποκάλυψε ότι σε δείγματα ρυζιού από διάφορες εμπορικές μάρκες εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αν και μέσα στα επιτρεπτά όρια. Το ρύζι μπασμάτι, που παράγεται κυρίως σε περιοχές όπως η Ινδία και το Πακιστάν, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε φυτοφάρμακα, που ενδέχεται να είναι καρκινογόνα ή τοξικά για την αναπαραγωγή.

Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο αφορά την παρουσία αρσενικού στο ρύζι, καθώς το φυτό αυτό περιέχει φυσικά αρσενικό από το έδαφος και το νερό άρδευσης. Για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αρσενικό, οι ειδικοί συνιστούν το ξέπλυμα του ρυζιού πριν από το μαγείρεμα και την αλλαγή του νερού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Καρκίνος: Προειδοποίηση σοκ για τρομακτική αύξηση κρουσμάτων

Χορηγούμενο

Και ορυκτέλαια…

Παράλληλα, τα ορυκτέλαια από φυλλάδια, μελάνια και κόλλες σε συσκευασίες τροφίμων αποτελούν άλλη μία επικίνδυνη πηγή ρύπανσης. Σύμφωνα με το Γαλλικό Εθνικό Οργανισμό για την Υγεία (Anses), αυτές οι ουσίες, που μεταφέρονται από τις συσκευασίες στα τρόφιμα, ενδέχεται να περιέχουν αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι θεωρούνται καρκινογόνοι και μπορούν να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές ή να βλάψουν γενετικά το ανθρώπινο σώμα. Πρόσφατη έρευνα της Foodwatch σε προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης αποκάλυψε ότι 1 στα 8 προϊόντα περιείχε επικίνδυνες ουσίες από ορυκτέλαια.

Τα μανιτάρια και τα ριζώδη λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορούν επίσης να μολυνθούν όταν καλλιεργούνται σε μολυσμένο έδαφος. Τα μανιτάρια, ειδικότερα, περιέχουν μεγάλο αριθμό ρύπων από το περιβάλλον και μπορεί να περιέχουν κάδμιο, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνίσταται η συλλογή μανιταριών από περιοχές με μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και η αποφυγή περιοχών κοντά σε δρόμους ή βιομηχανικές ζώνες.

Επικίνδυνο και το εμφιαλωμένο νερό

Ακόμα και το εμφιαλωμένο νερό δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστο από τη ρύπανση, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι περιέχει μικροπλαστικά, τα οποία μπορεί να είναι έως και 100 φορές περισσότερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Τα μικροπλαστικά, λόγω του μεγέθους τους, είναι δύσκολο να απομακρυνθούν και να μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας μέσω της κατανάλωσης νερού και άλλων ροφημάτων.

Σοκ: Τα μικροπλαστικά εισχωρούν μέχρι και στον εγκέφαλο

Χορηγούμενο

Τέλος, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι το εξάνιο, ένας διαλύτης που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, μπορεί να βρεθεί σε ίχνη στα τρόφιμα. Αυτή η ουσία, αν και δεν αναφέρεται στις ετικέτες των προϊόντων, θεωρείται τοξική, πιθανώς στη γονιμότητα και στο νευρικό σύστημα, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή σχέση της με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Συνοψίζοντας, οι αποκαλύψεις των τελευταίων ετών για τις επικίνδυνες ουσίες που εντοπίζονται σε τρόφιμα και ποτά τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και ενημέρωση του κοινού. Η συνεχιζόμενη ρύπανση και τα βιομηχανικά απόβλητα που καταλήγουν στον φυσικό κόσμο έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, καθιστώντας τη σωστή πληροφόρηση και την υπεύθυνη κατανάλωση σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Οι Οργανισμοί Υγείας και οι κυβερνήσεις καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, εξασφαλίζοντας ότι οι παραγωγικές διαδικασίες συμμορφώνονται με αυστηρά πρότυπα και ότι τα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button