Ο Ερντογάν έριξε μια ομολογουμένως «βόμβα» και ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρεται από την Προεδρία της Τουρκίας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας. Ωστόσο, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ένα νέο Σύνταγμα στην Τουρκία και κάλεσε την αντιπολίτευση σε συνεργασία για τη σύνταξή του, μια κίνηση που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως.
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την Προεδρία – Η Συνταγματική Αλλαγή
“Δεν έχω καμία πρόθεση να επανεκλεγώ ή να θέσω ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος”, είπε ο Ερντογάν. “Με ενδιαφέρει μόνο η βελτίωση της φήμης της χώρας μας.” Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια νέα εποχή και δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει με ένα Σύνταγμα που δημιουργήθηκε σε συνθήκες πραξικοπήματος. “Η Τουρκία χρειάζεται ένα Σύνταγμα γραμμένο από τους πολίτες,” πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν, παρά τις σφοδρές συγκρούσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο παρελθόν, τα κάλεσε να συνεργαστούν στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος. Δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συντάσσει ήδη το νέο Σύνταγμα και πρότεινε τη δημιουργία κοινών επιτροπών.
Το Παρασκήνιο και οι Προκλήσεις
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου υπήρχαν φόβοι ότι ο Ερντογάν θα επεδίωκε μια τρίτη προεδρική θητεία, κάτι που το ισχύον Σύνταγμα δεν επιτρέπει, καθώς προβλέπει δύο θητείες μόνο. Οι επικριτές του εκτιμούν ότι η πρόταση για συνταγματική αλλαγή ενδέχεται να υποκρύπτει την πρόθεσή του να τροποποιήσει αυτή τη διάταξη.
Ωστόσο, το AKP δεν διαθέτει επαρκείς έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο για να περάσει μόνο του μια συνταγματική αλλαγή, ούτε καν με την υποστήριξη του συμμάχου του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Για να εγκριθεί το νέο Σύνταγμα και να τεθεί σε δημοψήφισμα, ο Ερντογάν χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 30 βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός, πρόεδρος και δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας για σχεδόν 30 χρόνια. Η τρέχουσα προεδρική του θητεία λήγει το 2028.
Όχι σε Πρόωρες Εκλογές
Ο Τούρκος πρόεδρος απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο πρόωρων ή ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών, παρά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. “Δεν υπάρχει ανάγκη,” δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα εξέλεξε τους αντιπροσώπους της στο κοινοβούλιο για πενταετή θητεία πριν από δύο χρόνια. Αυτή η στάση ενδέχεται να υποδηλώνει τον φόβο του για περαιτέρω αποδυνάμωση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τη φυλάκιση του Ιμάμογλου και τις διαδηλώσεις.
Τα σχέδια του Ερντογάν για εισβολή στην Ελλάδα και το μπλόκο από ΗΠΑ και Γαλλία
Το Κουρδικό Ζήτημα
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που ανακύπτει είναι η στάση του Ερντογάν απέναντι στις ελευθερίες των Κούρδων. Η κουρδική μειονότητα, η μεγαλύτερη στην Τουρκία, πιέζει για μεταρρυθμίσεις, ιδίως μετά την απόφαση του Οτσαλάν για διάλυση του PKK και παράδοση των όπλων. Το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατική οργάνωση” από την Τουρκία, ζητά συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την ελεύθερη δράση ενός πολιτικού κόμματος, αίτημα που συναντά ισχυρές αντιδράσεις εντός της χώρας.
Χορηγούμενο