Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

‘Βόμβα’ από τον Σωκράτη Κόκκαλη: Η συμφωνία-‘μαμούθ’ και το τέλος εποχής!

Το παρελθόν και το μέλλον της Intracom

Χορηγούμενο

Έριξε ‘βόμβα’ ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά από 45 χρόνια από την ίδρυση του επιχειρηματικού Ομίλου του. Η συμφωνία – ‘μαμούθ’ και η κίνηση – ματ που σηματοδοτούν το τέλος εποχής και την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την Intracom.

Με 10 άτομα προσωπικό ο Σωκράτης Κόκκαλης και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. δρχ., η Intracom το 1977 ξεκινά τη λειτουργία της στην Αργυρούπολη, ως μια μικρή βιοτεχνία κατασκευής και συναρμολόγησης εξαρτημάτων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Σταδιακά θα μετεξελιχθεί σε έναν όμιλο με στρατηγική θέση σε τομείς υψηλής ανάπτυξης με σημαντική παρουσία σε Ελλάδα και εξωτερικό, φθάνοντας στα τέλη του 2005 να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών υπό την επωνυμία Intracom Holdings.

Μέχρι τα τέλη του 2021, ο Όμιλος διατηρούσε 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και δραστηριότητα σε 70 χώρες.

Ωστόσο σήμερα, 45 χρόνια από την ίδρυση του, ο όμιλος αλλάζει κεφάλαιο – και όχι απλά σελίδα – καθώς έχει αποφασιστεί να μετασχηματιστεί σε εταιρεία επενδύσεων.

Οι περίπου 30 άνθρωποι που βρέθηκαν χθες στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων στην Παιανία άκουσαν τον ιδρυτή του ομίλου, Σωκράτη Κόκκαλη, να βάζει τέλος στην ιστορική αυτή διαδρομή και να εξηγεί τους λόγους για την αλλαγή πορείας.

Στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την αλλαγή του καταστατικού της Intracom Holdings και την αλλαγής της έδρας – ακόμη μια ιστορική απόφαση – από την Παιανία στο Μαρούσι, ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε το στίγμα των εξελίξεων, έπειτα από την πώληση των Intrasoft και Intrakat και των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς.

Η νέα οικονομική πραγματικότητα

Ο κ. Κόκκαλης μίλησε για μια νέα οικονομική πραγματικότητα παγκοσμίως -τον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό– που περιλαμβάνει, όπως σημείωσε, την καθυπόταξη των διαδικασιών παραγωγής και συνίσταται στη συσσώρευση χρηματικών κερδών σε ένα οικονομικό σύστημα.

«Κατά συνέπεια αυτή η νέα κατάσταση, ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός, είναι μια μορφή όπου η διαμεσολάβηση αποταμιεύσεων και επενδύσεων μετατρέπεται στην κυρίαρχη λειτουργία της οικονομίας, με ευρύτερες επιπτώσεις στην πολιτική διαδικασία και την κοινωνική εξέλιξη.

Συνεπώς η περαιτέρω παρουσία μας στην παραγωγή δραστηριότητα για τους μετόχους δεν θα ήταν πλέον μια έξυπνη επιλογή».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημοποίησε πως η Intracom Holdings θα μετασχηματιστεί 100% σε εταιρεία επενδύσεων και θα επικεντρωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό με τοποθετήσεις -μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες – σε εταιρείες που μπορούν να αποδώσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Δίχως να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τομείς, εστίασε «σε αυτούς που η εταιρεία έχει συγκεντρώσει στα 45 χρόνια λειτουργίας της μια εμπειρία και πιστεύω ότι θα είναι σε θέση με τα ταμειακά της διαθέσιμα και τη μόχλευση κεφαλαίων από την αγορά, συνολικά να προχωρήσει με επενδυτικά κεφάλαια που θα αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ».

Επιπλέον, προανήγγειλε την ολοκλήρωση της πώλησης της Intracom Defense, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE που αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοπόρα αμυντικής βιομηχανίας.

Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο στις εταιρείες που θα επενδύσει η Intracom Holdings περιλαμβάνεται και η Intralot λόγω των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ο κ. Κόκκαλης απάντησε πως «η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε παντός είδους εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Intralot».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του εξέφρασε την εκτίμηση πως η αλλαγή σελίδας για την Intracom θα είναι προς όφελος των μετόχων καθώς, όπως τόνισε, υπάρχει μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα διεθνώς που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η μετεξέλιξη της INTRACOM HOLDINGS και οι πωλήσεις των θυγατρικών

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως ορόσημο για την μετεξέλιξη της INTRACOM HOLDINGS σε εταιρεία επενδύσεων αποτέλεσε η στρατηγική επιλογή πώλησης της INTRASOFT INTERNATIONAL τον Οκτώβριο του 2021 στην Netcompany Group που σηματοδότησε την αλλαγή της φυσιογνωμίας της εταιρείας και της εξασφάλισε τα μέσα επίτευξης των νέων της στόχων.

Ακολούθησε η απομείωση της συμμετοχή στην INTRAKAT, αναμένεται η πώληση της IDE (σ.σ. το 2021 είχε λειτουργική κερδοφορία 2,7 εκατ. ευρώ και ταμείο 20 εκατ.), ενώ σχεδιάζεται (εκκρεμεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 9/1) η απόσχιση του κλάδου των ακινήτων για τη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας με την ονομασία Intracom Properties.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ΓΣ, υπάρχουν σκέψεις για μετατροπή της Intracom Properties σε ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, ήδη έχει ιδρυθεί και η INTRACOM VENTURES που θα έχει στο επίκεντρο τους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας.

Όπως, λοιπόν, έγινε και επίσημα γνωστό η INTRACOM HOLDINGS μέσω της επενδυτικής ισχύος που αποκτά από τον συνδυασμό ισχυρής ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης, της αξιοποίησης της εμπειρίας της στους τομείς της εξειδίκευσής της, (τεχνολογία, ενέργεια, κατασκευές, ανάπτυξη ακινήτων) και υιοθετώντας μια διευρυμένη εξωστρεφή και διαφοροποιημένη επενδυτική προσέγγιση, θα μετεξελιχθεί σταδιακά σε επενδυτική εταιρεία.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διαχείριση εταιρειών και στη δημιουργία υπεραξίας, ενώ τα στελέχη του ομίλου τόνισαν πως η νέα INTRACOM θα επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου και θα διασφαλίζει αύξηση των αποδόσεων των επενδύσεών της, με την Intracom να διαθέτει σήμερα 192 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ακινήτων της.

Να σημειωθεί πως η έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με παρόντες μετόχους που εκπροσωπούν το 40,27% του συνόλου των μετόχων. Καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία (50%) δεν υπήρξε η απαιτούμενη συμμετοχή για τη συζήτηση του πρώτου θέματος (αλλαγή του καταστατικού) της ημερήσιας ατζέντας.

Τα υπόλοιπα θέματα,μεταξύ των οποίων η αλλαγή της έδρας από την Παιανία στο Μαρούσι στη Λεωφόρο Κηφισίας (σ.σ. πολύ κοντά στην πρώην οδό Πρεμετής) και η εκλογή νέου ΔΣ συζητήθηκαν και έγιναν αποδεκτά από τους μετόχους.

Η θητεία του νέου ΔΣ είναι 4ετής, μέχρι το 2026.

Η συμφωνία – μαμούθ

Μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει για τον πανίσχυρο επιχειρηματία, ωστόσο, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο δεν σταματάει ποτέ.

Συμφωνία με αντικείμενο τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη και υποστήριξη προηγμένων υβριδικών λύσεων ηλεκτρικής ισχύος για διεθνείς αγορές άμυνας και ασφάλειας αμοιβαίου ενδιαφέροντος υπέγραψαν η Marshall Aerospace and Defence Group (MADG) και η Intracom Defence (IDE).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στo πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα αξιοποιήσουν τις συμπληρωματικές τεχνολογικές, κατασκευαστικές και εμπορικές δυνατότητές τους, για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών παροχής ισχύος στο επιχειρησιακό πεδίο.

Η συνεργασία αυτή θα συνδυάσει την κορυφαία τεχνογνωσία της MADG σε μεταφερόμενες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, όπως κινητά στρατόπεδα, νοσοκομεία, εργαστήρια, υποδομή διανομής ηλεκτρικής ισχύος, προκεχωρημένους σταθμούς διοίκησης, καθώς και στην παροχή ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Υποστήριξης Πεδίου, με την τεχνολογία των Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος (Hybrid Electric Power Systems – HEPS®) της IDE στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και της «έξυπνης» διαχείρισης και ελέγχου ισχύος.

Αναγνωρίζοντας τη διαθεσιμότητα της ηλεκτρικής ισχύος ως κρίσιμη παράμετρο στις ολοένα πιο κινητές και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις (network-centric operations), οι MADG και IDE δεσμεύτηκαν σε μια κοινή προσπάθεια ανάπτυξης ευέλικτων ενεργειακών εφαρμογών, που θα περιλαμβάνουν αυτόνομες μονάδες ηλεκτρικής ισχύος, ολοκληρωμένα συστήματα μικροδικτύου (Microgrids), αλλά και λύσεις προσαρμοσμένες σε εξειδικευμένες απαιτήσεις.

Μέσω αυτών, οι δύο εταιρείες στοχεύουν στην παροχή οικονομικά αποδοτικών, αποτελεσματικών και ανθεκτικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον, που θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των σύγχρονων και μελλοντικών επιχειρήσεων.

Η απίστευτη κίνηση – ματ

Σύμβαση δέσμευσης (lock-up) με βασικούς ομολογιούχους συνάπτει η INTRALOT, στα πλαίσια των προτεινόμενων συναλλαγών βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσής της, που θα διευθετήσουν την επερχόμενη λήξη ομολογιών της και τη σημαντική μείωση του επιπέδου μόχλευσης του Ισολογισμού της.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η INTRALOT Α.Ε. (η «INTRALOT», η «Εταιρεία» και, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών της, ο «Όμιλος») βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι έχει προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης δέσμευσης «lock-up» (η «Συμφωνία Lock-up») με μία «ad hoc» ομάδα ομολογιούχων («Ad Hoc Group»), η οποία κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 75% επί του συνόλου των ομολογιών τύπου «Senior Unsecured Notes» συνολικού ύψους €250 εκατ. και λήξεως το 2021 («Ομολογίες SUNs 2021»).

Στα πλαίσια της Συμφωνίας Lock-up,τα μέρη αποφασίζουν να στηρίξουν τις συναλλαγές βελτιστοποίησης του Ισολογισμού. Μέλη του Ad Hoc Group κατέχουν επιπλέον ποσοστό άνω του 13% των ομολογιών τύπου «Senior Unsecured Notes» επί συνολικού ύψους €500 εκατ. λήξεως το 2024 («Ομολογίες SUNs 2024»).

Η σύναψη της Συμφωνίας Lock-up αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια του Ομίλου να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες συναλλαγές που θα μειώσουν σημαντικά το επίπεδο μόχλευσης του Ισολογισμού, θα επιμηκύνουν τη λήξη των ομολογιών και θα βελτιώσουν τη ρευστότητα του.

Αυτό, θα διευκολύνει τον Όμιλο να εκτελέσει το επιχειρηματικό του σχέδιο και να αξιοποιήσει νέες ελκυστικές επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον Λοταριακό κλάδο, όσο και στον κλάδο του Αθλητικού Στοιχηματισμού.

Η Εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με άλλους ομολογιούχους αναφορικά με τις εν λόγω συναλλαγές, τις οποίες σκοπεύει να συνεχίσει και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Lock-up.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTRALOT, κ. Σωκράτης Π. Κόκκαλης, δήλωσε: «Η υπογραφή της δεσμευτικής Συμφωνίας Lock-up αποτελεί την επιτυχημένη έκβαση μιας ενδελεχούς διαδικασίας βελτιστοποίησης του Ισολογισμού του Ομίλου.

Οι συναλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι 2 βάσεις που θα στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη, και θα πολλαπλασιάσουν την αξία που κατέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη(stakeholders) μακροπρόθεσμα.

Εκ μέρους της ηγετικής ομάδας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μας (stakeholders), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιούχων μας, των πιστωτών, των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών μας, τόσο για την αφοσίωση τους, όσο και για τη συνεχή υποστήριξη που παρείχαν στην INTRALOT καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Προσβλέπουμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας και σε αυτό το νέο κεφάλαιο που ξεκινάει για την INTRALOT».


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button