Βρέθηκε η χαμένη Ατλαντίδα; Άφωνοι οι δύτες με αυτό που ανακάλυψαν
Σπουδαία ευρήματα στο βυθό του Νείλου
Βρέθηκε η χαμένη Ατλαντίδα; Άφωνοι οι δύτες με αυτό που ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο Νείλο
Βρέθηκε η χαμένη Ατλαντίδα; Άφωνοι οι δύτες… Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε από δύτες στον ποταμό Νείλο, καθώς εντόπισαν αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται στην εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου. Η ανακάλυψη αυτή φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τη ζωή στην Αίγυπτο από την περίοδο μέχρι τις 7.000 π.Χ., αναδεικνύοντας μια εποχή γεμάτη μυστήρια και άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας.
Οι αρχαιολόγοι και οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς περισσότερα στοιχεία για τη ζωή στην Αρχαία Αίγυπτο, και οι παρατηρήσεις που συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας μαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Ειδικά όταν πρόκειται για θρυλικές δομές, όπως η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, που έχει αναγνωριστεί ότι διαθέτει περισσότερες από τέσσερις πλευρές, ή οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες ταφικοί θάλαμοι που είχαν παραμείνει κρυμμένοι για σχεδόν 4.000 χρόνια.
Πυραμίδες: Τα μυστήρια και τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την άμμο στην Γκίζα
Η νέα αυτή ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γαλλικής Αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Αποστολής, η οποία είναι συνεργασία του Ανώτατου Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Αιγύπτου και του Πανεπιστημίου Paul Valery του Μονπελιέ. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, αποκαλύφθηκαν πολλά σημαντικά ευρήματα, όπως πίνακες, γλυπτά και μικρογραφίες, που απεικονίζουν σημαντικούς Αιγύπτιους βασιλείς, όπως οι Αμενχοτέμπ ΙΙΙ, Χατμές IV, Μπασμάτ ΙΙ και Επίσ.
Τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν περισσότερα για την τέχνη, τη θρησκεία και την κοινωνία της Αρχαίας Αιγύπτου, προσφέροντας νέες γνώσεις για το πολιτιστικό περιβάλλον της εποχής. Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου επιβεβαίωσε τα ευρήματα, τονίζοντας τη σημασία τους για την κατανόηση της ιστορίας της Αιγύπτου.
Αυτές οι ανακαλύψεις όχι μόνο ενισχύουν τη γνώση μας για τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό, αλλά προσφέρουν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις κοινωνικές δομές της Αιγύπτου χιλιάδες χρόνια πριν.
«Για πρώτη φορά, κάτω από τα νερά του Νείλου στο Ασουάν για να μελετηθούν οι βραχώδεις σχηματισμοί μεταξύ του ταμιευτήρα του Ασουάν και του Υψηλού Φράγματος, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τη διάσωση των ιχνών του Νούμπα για την κατασκευή του Υψηλού Φράγματος, που δεν έχει μελετηθεί ποτέ πριν», πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Dr Mohamed Ismail Khaled, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, παρουσίασε την έναρξη των εργασιών μιας νέας αρχαιολογικής αποστολής στην περιοχή γύρω από τα νησιά Fila Al-Al’ali και Konossos, κοντά στην πόλη Aswan. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γλυπτά που ανακαλύφθηκαν είναι σε εξαιρετική κατάσταση, γεγονός που επέτρεψε στην αποστολή να ολοκληρωθεί η τεκμηρίωση των κειμένων που τα συνόδευαν.
Για την ακριβή καταγραφή των ευρημάτων, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνολογίες και μέθοδοι, όπως η αρχαιολογική σάρωση, η φωτογραφία, το υποβρύχιο βίντεο, η φωτογραμμή και τα αρχαιολογικά σχέδια. Αυτές οι καινοτόμες τεχνικές βοήθησαν στην ακριβή αποτύπωση των ευρημάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου των αντικειμένων και των κειμένων που ανακαλύφθηκαν.
Αν και η αποστολή έχει επιβεβαιώσει την ανακάλυψη σημαντικών ευρημάτων, δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των αντικειμένων. Η επίσημη καταγραφή και η περαιτέρω ανάλυση των ευρημάτων δεν δώσουν περισσότερες πληροφορίες, με την αποστολή να υποβληθούν νέες αποκαλύψεις μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τεκμηρίωσης.
«Η αποστολή εργάζεται επί του παρόντος για την παραγωγή τρισδιάστατων μοντέλων των ανασκαφών που ανακαλύφθηκαν και τη μελέτη τους σε μια προκαταρκτική προετοιμασία για την επιστημονική δημοσίευσή τους, η οποία συμβάλλει στην προστασία και τη διατήρησή τους, υποδεικνύοντας ότι οι εργασίες αρχαιολογικής έρευνας υποδεικνύουν την πιθανότητα ανακάλυψης νέων ανασκαφών και ιστορικών πληροφοριών», εξήγησε το υπουργείο.
Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκαν τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα είχε πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν, το οποίο ολοκληρώθηκε μεταξύ 1960 και 1970. Πριν από την έναρξη των πλημμυρών, η UNESCO είχε οργανώσει μια μεγάλη εκστρατεία για την κατάταξη και τη μετακίνηση αρχαιολογικών θησαυρών προκειμένου να σωθούν από την πλημμύρα. Ανάμεσα στα σημαντικά αντικείμενα που μεταφέρθηκαν ήταν τεράστια αγάλματα ηλικίας 3.000 ετών του φαραώ Ραμσή Β’ και της βασίλισσας Νεφερτάρι, τα οποία αποδομήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε κοντινό λόφο, διασώζοντας έτσι το πολύτιμο πολιτιστικό κληροδότημα.
Αποκάλυψη σοκ: Η «κατάρα του Φαραώ» και οι μυστήριοι θάνατοι
Η πρόσφατη ανακάλυψη στον Νείλο, ειδικά γύρω από τα νησιά Fila Al-Al’ali και Konossos, έρχεται να προστεθεί στην πολύπλευρη αναζήτηση για την κατανόηση των αρχαίων Αιγυπτιακών πολιτισμών και ίσως να ρίξει φως σε κάποια από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιολογίας. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ατλαντίδα, ένας θρυλικός πολιτισμός που αναφέρεται από τον Πλάτωνα, μπορεί να συνδέεται με την Αίγυπτο, είτε μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε ακόμα και μέσω άμεσης γνώσης για την υπάρξή της. Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορεί να είχαν κάποιες πληροφορίες για την Ατλαντίδα ή δεν ήταν οι τελευταίοι φορείς της πολιτιστικής κληρονομιάς του.
Αυτή η νέα ανακάλυψη δεν αφορά μόνο τη γεωγραφική θέση των αρχαίων κατασκευών, αλλά και τη βαθύτερη αναζήτηση για την προέλευση και τις αλληλεπιδράσεις των αρχαίων πολιτισμών. Η μελέτη αυτών των ευρημάτων μπορεί να προσφέρει νέες πληροφορίες για τις επαφές και τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των περιοχών, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και άλλες χώρες της Μεσογείου και της Αφρικής, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για περαιτέρω έρευνες γύρω από τα κοινά χαρακτηριστικά και τις ρίζες των αρχαίων κοινωνιών.
Χορηγούμενο