Χορηγούμενο
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές του mRNA εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Το νέο εμβόλιο αναπτύσσεται από την εταιρεία BioNTech

Χορηγούμενο

Οι γιατροί ξεκίνησαν να δοκιμάζουν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα με βάση την τεχνολογία mRNA. Φέρνοντας ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της επικίνδυνης ασθένειας. Το νέο εμβόλιο αναπτύσσεται από την εταιρεία BioNTech. Και είναι σχεδιασμένο να στοχεύει τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC). Τη συνηθέστερη μορφή της νόσου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά, ιδίως για εκείνους που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της ασθένειας. Ακόμη το νέο εμβόλιο, γνωστό ως BNT116, λειτουργεί προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίζει και να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα. Ενώ ταυτόχρονα αποτρέπει την επανεμφάνισή τους.

Επίσης η κλινική δοκιμή φάσης 1 του BNT116 ξεκίνησε σε 34 ερευνητικά κέντρα σε επτά χώρες. Συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η πρώτη χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία έγινε σε έναν 67χρονο επιστήμονα από το Λονδίνο. Ο οποίος συμμετέχει στη δοκιμή μετά από διάγνωση με καρκίνο του πνεύμονα τον Μάιο.

Ωστόσο το εμβόλιο βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς και στα εμβόλια κατά της Covid-19. Το mRNA περιέχει οδηγίες για την παραγωγή αντιγόνων που προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Siow Ming Lee, ογκολόγος στο University College London

Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο University College London, υπογράμμισε τη σημασία αυτής της νέας μεθόδου. Χαρακτηρίζοντάς την ως την «επόμενη μεγάλη φάση» στη θεραπεία του καρκίνου. Στόχος της δοκιμής είναι να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου. Μετά από χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία.

Επίσης ο συμμετέχων ασθενής λαμβάνει διαδοχικά εμβόλια σε διάστημα έξι εβδομάδων και θα συνεχίσει με ενέσεις κάθε τρεις εβδομάδες για ένα χρόνο. Ωστόσο η ελπίδα είναι ότι το εμβόλιο θα συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα. Ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες που θα μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως.

Επιπλέον η συγκεκριμένη δοκιμή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα. Καθώς αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην έρευνα για τον καρκίνο. Τέλος οι ερευνητές ελπίζουν ότι η νέα αυτή προσέγγιση με βάση το mRNA θα μπορούσε να σώσει αμέτρητες ζωές στο μέλλον.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button