Η υγεία του εντέρου βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας, με πλήθος μελετών να αποδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο του μικροβιώματος όχι μόνο στην πέψη, αλλά και σε θέματα όπως το στρες, το άγχος, η αρτηριακή πίεση και ο ύπνος. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients επιβεβαίωσε πως ό,τι τρώμε επηρεάζει άμεσα την ποικιλία και την ποσότητα των βακτηρίων στο έντερό μας.
Ωστόσο στο πλαίσιο αυτό, ο γαστρεντερολόγος Will Bulsiewicz, M.D., συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Fiber Fueled Cookbook», αποκαλύπτει ποιο είναι το καλύτερο ψωμί για την υποστήριξη του πεπτικού μας συστήματος.
Ο Θρίαμβος του Ψωμιού με Προζύμι
Σύμφωνα με τον Δρ. Bulsiewicz, το ιδανικό ψωμί για την υγεία του εντέρου είναι το ψωμί με προζύμι.
«Ας μιλήσουμε για το αγαπημένο μου ψωμί για την πέψη και την υγεία του εντέρου: Ψωμί με προζύμι. Το προζύμι είναι απίστευτο γιατί αυτά τα μικρόβια μεταμορφώνουν το αλεύρι», εξηγεί ο Δρ. Bulsiewicz.
Η μαγεία κρύβεται στη διαδικασία της αργής ζύμωσης, όπου οι ζύμες και τα βακτήρια αντιδρούν με το αλεύρι και το νερό, απελευθερώνοντας σημαντικά οφέλη:
- Απελευθέρωση βιταμινών και πρόσθετων θρεπτικών συστατικών.
 - Δημιουργία νέων μορφών φυτικών ινών.
 
Λιγότερη Γλουτένη, Περισσότερα Οφέλη
Ωστόσο ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του προζυμιού είναι η αλλαγή στη χημική του σύσταση. Κατά τη ζύμωση, τα μικρόβια:
- Μειώνουν την ποσότητα της γλουτένης.
 - Μειώνουν τις φρουκτάνες (ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα).
 
Ο Δρ. Bulsiewicz διευκρινίζει: «Λοιπόν αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και δυσκολεύεστε να φάτε κανονικό ψωμί, θα πρέπει να δοκιμάσετε προζύμι». Δεν είναι τυχαίο ότι το προζύμι έχει μπει στη λίστα με τα πιο υγιεινά είδη ψωμιού και τους κορυφαίους υδατάνθρακες.
Σημαντική Σημείωση: Παρόλο που το προζύμι περιέχει λιγότερη γλουτένη, τα ψωμιά με βάση το σιτάρι εξακολουθούν να περιέχουν γλουτένη. Εάν πάσχετε από κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το καταναλώσετε.
Πρεβιοτικά, Προβιοτικά και Χαμηλός Γλυκαιμικός Δείκτης
Ακόμη, τα οφέλη του ψωμιού με προζύμι δεν σταματούν εδώ. Χάρη στη μοναδική φυσική διαδικασία ζύμωσης, τα τρόφιμα αυτά είναι:
- Γεμάτα με πρεβιοτικά και προβιοτικά, που τρέφουν και ενισχύουν το μικροβίωμα.
 - Καθώς και χαμηλά στη γλυκαιμική κλίμακα (δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα).
 
Επιπλέον η δύναμη του προζυμιού μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες συνταγές, από κρούστα πίτσας μέχρι τηγανίτες, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση ένα εξαιρετικά φιλικό προς το έντερο προϊόν.
Χορηγούμενο

