Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Υπάρχουν φαντάσματα; Οι τρομακτικές έρευνες και η επιστήμη (βίντεο)

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες, ισχυρισμοί από κυνηγούς φαντασμάτων και απαντήσεις επιστημόνων

Χορηγούμενο

Υπάρχουν φαντάσματα; Οι τρομακτικές έρευνες και η επιστήμη – Ανατριχιαστικές μαρτυρίες, ισχυρισμοί από κυνηγούς φαντασμάτων και απαντήσεις επιστημόνων

Υπάρχουν φαντάσματα; Οι τρομακτικές έρευνες και η επιστήμη – Αν πιστεύετε στα φαντάσματα, δεν είστε μόνοι. Πολλές κουλτούρες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν σε πνεύματα που επιβιώνουν μετά τον θάνατο, ζώντας σε μια άλλη μορφή ή σε έναν άλλο κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τα φαντάσματα, και χιλιάδες καθημερινά διαβάζουν ιστορίες φαντασμάτων στο Reddit. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη ψυχαγωγία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos το 2019, το 46% των Αμερικανών πιστεύουν στα φαντάσματα, όπως αναφέρει το Live Science.

Θρίλερ με Έλληνα εκατομμυριούχο: Η στοιχειωμένη βίλα και τα πολυτελή αυτοκίνητα που εγκατέλειψε κακήν κακώς και εξαφανίστηκε!

Η ιδέα ότι οι νεκροί παραμένουν μαζί μας ως πνεύματα είναι αρχαία και εμφανίζεται σε αμέτρητες ιστορίες, από τη Βίβλο μέχρι τον Μάκβεθ. Η πίστη στα φαντάσματα είναι μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος παραφυσικών πεποιθήσεων, όπως η ζωή μετά θάνατον και η επικοινωνία με τα πνεύματα. Αυτή η πίστη προσφέρει παρηγοριά σε πολλούς, αφού δίνει την ελπίδα ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα παραμένουν μαζί μας ακόμη και μετά τον θάνατο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο κυνηγούς φαντασμάτων να «συλλαμβάνουν» φαντάσματα on camera

Η επικοινωνία με τα πνεύματα έχει απασχολήσει τους ανθρώπους για αιώνες. Στη Βικτωριανή Αγγλία, οι κυρίες της ανώτερης κοινωνικής τάξης διοργάνωναν συνεδρίες στα σαλόνια τους με τους φίλους τους. Λέσχες φαντασμάτων ιδρύθηκαν σε πανεπιστήμια όπως το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη, ενώ το 1882 ιδρύθηκε η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (Society for Psychical Research). Η Eleanor Sidgwick ήταν μια εξέχουσα ερευνήτρια αυτής της ομάδας, προσπαθώντας να επικοινωνήσει με φαντάσματα. Στην Αμερική, στα τέλη του 1800, πολλά μέντιουμ ισχυρίζονταν ότι μιλούσαν με τους νεκρούς, όμως αποδείχθηκαν απατεώνες από σκεπτικιστές ερευνητές όπως ο Χάρι Χουντίνι.

Πρόσφατα, το κυνήγι φαντασμάτων έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη απασχόληση, κυρίως λόγω της τηλεοπτικής σειράς “Ghost Hunters”, η οποία παρόλο που πρόβαλε 230 επεισόδια, δεν βρήκε αποδείξεις για την ύπαρξη φαντασμάτων. Η σειρά έδειξε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει κυνηγός φαντασμάτων με λίγο ελεύθερο χρόνο, ένα σκοτεινό μέρος και μερικά ηλεκτρονικά gadget.

Το «στοιχειωμένο» πλοίο: Οι τρομακτικές ιστορίες και η χλιδή που κρύβει εδώ και 30 χρόνια (φωτο)

Η Επιστημονική Προσέγγιση στα Φαντάσματα

Η επιστημονική αξιολόγηση των φαντασμάτων είναι δύσκολη, επειδή πολλά και διαφορετικά φαινόμενα αποδίδονται σε αυτά, όπως πόρτες που κλείνουν μόνες τους ή όραμα ενός νεκρού συγγενή. Οι κοινωνιολόγοι Dennis και Michele Waskul, στο βιβλίο τους “Συναντήσεις με Φαντάσματα: Τα Στοιχειά της Καθημερινής Ζωής”, διαπίστωσαν ότι πολλοί που ισχυρίζονται ότι είδαν φαντάσματα, δεν ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για πραγματικά φαντάσματα, αλλά για κάτι ανεξήγητο ή απόκοσμο.

Η έλλειψη καθολικού ορισμού για τα φαντάσματα δυσκολεύει την επιστημονική απόδειξη. Κάποιοι τα θεωρούν πνεύματα των νεκρών, άλλοι τηλεπαθητικές οντότητες ή πολυμορφικές υπάρξεις. Αυτές οι αντιφάσεις κάνουν τη μελέτη τους περίπλοκη. Για παράδειγμα, αν τα φαντάσματα μπορούν να περνούν μέσα από συμπαγή αντικείμενα, πώς μπορούν ταυτόχρονα να αλληλεπιδρούν με αυτά;

Οι κυνηγοί φαντασμάτων χρησιμοποιούν σύγχρονο εξοπλισμό όπως μετρητές… Geiger και κάμερες υπέρυθρων, χωρίς όμως να έχουν αποδείξει ποτέ την ύπαρξη φαντασμάτων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κατάλληλη τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη, κάτι που είναι αμφισβητήσιμο… Αφού, αν τα φαντάσματα υπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο μας, θα έπρεπε να έχουμε αποδείξεις.

Τρόμος: Τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής και οι σοκαριστικές ιστορίες τους

Οι Προκλήσεις της Επιστημονικής Έρευνας

Ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για την ύπαρξη φαντασμάτων απ’ ό,τι υπήρχαν πριν από έναν αιώνα. Ο λόγος γι’ αυτό μπορεί να είναι είτε η μη ύπαρξή τους… Είτε η αδυναμία των κυνηγών φαντασμάτων να παράγουν επιστημονικές αποδείξεις. Ωστόσο, το κυνήγι φαντασμάτων παραμένει δημοφιλές, περισσότερο ως ψυχαγωγία παρά ως επιστημονική έρευνα. Η αναζήτηση συνεχίζεται, αλλά χωρίς ισχυρά επιστημονικά στοιχεία, η ύπαρξη φαντασμάτων παραμένει αμφίβολη.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φαντάσματα μπορεί να αποδειχθούν μέσω της σύγχρονης φυσικής. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πρότεινε ότι η ενέργεια δεν καταστρέφεται, αλλά αλλάζει μορφή. Έτσι, η ενέργεια του σώματος μετά τον θάνατο θα μπορούσε να μεταμορφωθεί. Ωστόσο, η επιστημονική απάντηση είναι ότι η ενέργεια του σώματος μεταφέρεται στο περιβάλλον μέσω θερμότητας και απορροφάται από άλλα όντα.

Το κυνήγι φαντασμάτων παραμένει περισσότερο μια πολιτισμική και ψυχαγωγική δραστηριότητα παρά μια επιστημονική επιδίωξη. Ενώ οι προσωπικές εμπειρίες μπορεί να είναι συναρπαστικές, η επιστημονική απόδειξη της ύπαρξης φαντασμάτων παραμένει ανύπαρκτη.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button