«Υπερίων»: Η απάντηση της ΕΑΒ στα τουρκικά UAVs και drones… Έτσι οχυρώνεται η Ελλάδα στη νέα απειλή του Ερντογάν
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επιταχύνει τους ρυθμούς του εγχώριου εξοπλισμού του προγράμματος, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) , τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Μάχης (UCAV) και τα συστήματα που είναι γνωστά ως «Περιφερόμενα Πυρομαχικά» ή «Καμικάζι Drones» . Με πρωταγωνιστή τα περίφημα Bayraktar , η γειτονική χώρα έχει κερδίσει παγκόσμια προσοχή μέσα από την αποτελεσματική χρήση τους σε κρίσιμες ζώνες συγκρούσεων, όπως η Ουκρανία, η Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Αυτή η ταχύτατη ανάπτυξη προβλημάτισε έντονα την Ελλάδα, καθώς κατέστη σαφές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η ελληνική αντίδραση δεν άργησε, με την Αθήνα να οργανώνεται μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) , με στόχο την ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογικών λύσεων απέναντι στη νέα αυτή απειλή.
Υπερίων Η απάντηση της ΕΑΒ στα τουρκικά UAVs και drones
Η προσπάθεια εντός της ΕΑΒ συντονίζεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της, αντιναύαρχο ε.α. Αλέξανδρο Δακόπουλο , σε συνεργασία με τους Εντεταλμένους Συμβούλους Αντιπτέραρχο ε.α. Γεώργιο Καραδήμα και Δημήτριο Σκαλαίο . Υπό την καθοδήγησή τους, η ΕΑΒ αναπτύσσει τέσσερα βασικά συστήματα αντί-drone, καθένα από τα οποία έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες προκλήσεις.
1. Σύστημα «Υπερίων»
Το Υπερίων ένα πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης, προσδιορισμού και καταστολής drones κατηγορίας 1 και 2. Διαθέτει παθητικό σύστημα τρισδιάστατης ανίχνευσης και σύγχρονης τεχνολογίας καταστολής, επιτρέποντας την ταυτόχρονη αντιμετώπιση απειλών από την κατεύθυνση χωρίς κινούμενα μέρη.
Το σύστημα, που μπορεί να είναι σταθερό ή εποχούμενο, έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία. Χρησιμοποιείται τόσο για την προστασία αποβατικών σκαφών και αρμάτων μάχης όσο και για την άμυνα κρίσιμων εγκαταστάσεων. Η δυνατότητα του Υπερίωνα να εντοπίζει και να καταστέλλει drones τον καθιστά ένα βασικό όπλο απέναντι στις σύγχρονες απειλές.
2. Σύστημα «Κένταυρος»
Το δεύτερο σύστημα, ο Κένταυρος , απευθύνεται στην ανίχνευση και εξουδετέρωση UAV κατηγοριών 2 και 3. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2019 για να καλύψει την αντιμετώπιση των εχθρικών UAV, ενώ το πρωτότυπο ολοκληρώθηκε το 2023.
Το 2024, ο Κένταυρος αναβαθμίστηκε ώστε να εγκατασταθεί σε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός, καταρρίπτοντας τρία εχθρικά UAV, ενώ έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες».
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος είναι η παροχή συνεχούς υποστήριξης από την ΕΑΒ, εξασφαλίζοντας την άμεση ανταπόκριση σε κάθε ανάγκη. Ταυτόχρονα, η δυνατότητα του συστήματος να αναγνωρίζει UAV από απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων προσφέρει πολύτιμο χρόνο αντίδρασης.
3. Σύστημα «Τηλέμαχος»
Το τρίτο πρόγραμμα, ο Τηλέμαχος , έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση μικρών drones κατηγορίας 1, όπως τα DGI Phantom . Στοχεύει κυρίως στη φύλαξη εγκαταστάσεων υψηλής στρατηγικής αξίας. Το καλοκαίρι του 2024 ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη του υποσυστήματος καταστολής, δίνοντας στο σύστημα ικανότητας εξουδετέρωσης απειλών.
4. Σύστημα E-CUAS
Το τέταρτο πρόγραμμα, το E-CUAS , χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Άμυνας (EDF) , με τη συμμετοχή 26 φορέων. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανίχνευσης, αναγνώρισης και εξουδετέρωσης UAV.
Η ΕΑΒ αναπτύσσει τεχνολογία μικροκυματικού ηλεκτρονικού παλμού, με συσκευές δοκιμές που εντυπωσίασαν τους επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας. Η προοπτική ένταξης του συστήματος στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων διασφαλίζει περαιτέρω την ελληνική στρατηγική αυτονομία.
Ελληνική Απάντηση στις Νέες Απειλές
Η Ελλάδα, με την ενεργοποίηση της ΕΑΒ και του ΕΛΚΑΚ, δείχνει πως διαθέτει τη βούληση και την τεχνογνωσία για να απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις της εποχής. Τα συστήματα αυτά όχι μόνο ενισχύουν την εθνική άμυνα, αλλά τοποθετούν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των UAV και των αντί-drone λύσεων.
ΕΑΒ: Αυτά είναι τα ελληνικά UAVs που τρέμουν οι Τούρκοι – Ξεκινούν δοκιμές!
Αυτή η οργανωμένη και πολυεπίπεδη προσέγγιση καθιστά σαφές πως η Ελλάδα δεν επαναπαύεται, αλλά επενδύει στις στρατηγικές ικανοτήτων που ενισχύουν την ασφάλεια και την αποτρεπτική της ισχύ.
Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»
Χορηγούμενο