Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η είδηση περί επιστροφής της σχολικής ποδιάς στα ελληνικά σχολεία. Όλα ξεκίνησαν από μια πρόταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ενός Δημοτικού σχολείου στην Αττική. Η οποία οδήγησε σε μια σειρά από ανακοινώσεις και τοποθετήσεις. Καθώς η σχολική στολή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’80.
Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα; Σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, κλήθηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση του υπουργείου σχετικά με την απόφαση αυτή και αν έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.
Όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: «Η θέση του υπουργείου είναι ότι η σχολική ποδιά καταργήθηκε το 1982. Δεν μας απασχολεί η απόφαση ενός συλλόγου γονέων, καθώς δεν έχει φτάσει κάτι σχετικό στο υπουργείο».
Η κ. Μακρή εξήγησε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μπορεί να προτείνει μια τέτοια απόφαση. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόταση αφορά σε μια διακριτική στολή και όχι σε επίσημη απόφαση.
Πώς προέκυψε το σενάριο επιστροφής της σχολικής ποδιάς; Ο Σύλλογος Γονέων του δημοτικού σχολείου πρότεινε την επαναφορά της μαθητικής στολής για να υπάρξει ενδυματολογική ομοιομορφία και για να αντιμετωπιστεί το ακατάλληλο ντύσιμο ορισμένων μαθητριών από τις τελευταίες τάξεις.
Πολλοί γονείς τάχθηκαν υπέρ της ιδέας, υποστηρίζοντας ότι αρκετά παιδιά νιώθουν μειονεκτικά όταν δεν φορούν branded ρούχα. «Το θεώρησα εξαιρετική ιδέα. Άρεσε και στο παιδί μου», ανέφερε μια μητέρα.
Αντίθετα, άλλοι γονείς ανέφεραν ότι η επιστροφή της μαθητικής στολής τους θύμισε εποχές χούντας, με μια μητέρα να δηλώνει: «Είμαστε σε δημοκρατία. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είναι απαράδεκτο!».
Την προηγούμενη εβδομάδα, οι γονείς του σχολείου έλαβαν έγγραφο από τον Σύλλογο Γονέων που τους ζητούσε να υπογράψουν υπέρ της επιστροφής των μαθητικών στολών.
«Θα θέλαμε τη συμμετοχή σας για να υλοποιηθεί μια ιδέα που ξεκίνησε πέρυσι. Αφορά την ενδυματολογική ομοιομορφία των μαθητών με το λογότυπο του σχολείου, προσδίδοντας τους μια αναβαθμισμένη εικόνα», ανέφερε η επιστολή.
Η γραμματέας του Συλλόγου, Ιωάννα Ρουμελιώτη, τόνισε ότι «μιλάμε για ένα φούτερ και μια φόρμα, όχι για στολές του παρελθόντος. Είμαστε σε φάση που ρωτάμε τους γονείς αν το επιθυμούν. Δεν είναι υποχρεωτικό».
Χορηγούμενο