ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Η μεγάλη Εορτή και γιατί νηστεύουμε

Η Ιστορία, οι συμβολισμοί και το βαθύτερο νόημα

Χορηγούμενο

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Η μεγάλη Εορτή και γιατί νηστεύουμε – Η Ιστορία, οι συμβολισμοί και το βαθύτερο νόημα

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Η μεγάλη Εορτή και γιατί νηστεύουμε… Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, τιμώντας τη διπλή εύρεση του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. Στην Ελλάδα, την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σταύρος και Σταυρούλα.

Η ιστορία της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού ξεκινά το 326 μ.Χ., όταν η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους. Ακολουθώντας το ένθερμο θρησκευτικό της πάθος, ξεκίνησε έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού. Στην περιοχή του Γολγοθά, κατεδάφισε έναν ναό αφιερωμένο στην Αφροδίτη και ξεκίνησε ανασκαφές. Σύμφωνα με την παράδοση, το άρωμα ενός φυτού, του βασιλικού, οδήγησε στην ανακάλυψη τριών σταυρών, ανάμεσά τους και αυτόν του Ιησού. Για να επιβεβαιωθεί ποιος ήταν ο Σταυρός του Χριστού, ο Επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος έθεσε τους σταυρούς πάνω στο σώμα μιας νεκρής γυναίκας, η οποία αναστήθηκε όταν άγγιξε τον Σταυρό του Κυρίου.

Χορηγούμενο

Ο Τίμιος Σταυρός και η ιστορία του

Το 335 μ.Χ., ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως. Από τότε, κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου, οι πιστοί τιμούν το γεγονός αυτό με εκδηλώσεις λατρείας, ενώ στις εκκλησίες μοιράζεται βασιλικός για να θυμίζει το θαυμαστό γεγονός της ανεύρεσης του Σταυρού.

Μερικούς αιώνες αργότερα, το 613 μ.Χ., ο Τίμιος Σταυρός κλάπηκε από τους Πέρσες κατά την κατάκτηση της Παλαιστίνης. Το 629 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Ηράκλειος ανέκτησε τον Σταυρό μετά από νίκη κατά των Περσών και τον μετέφερε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα πίσω στα Ιεροσόλυμα. Η Εκκλησία αποφάσισε τελικά να μοιράσει τεμάχια του Τιμίου Ξύλου σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Χορηγούμενο

Βίντεο – Η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού

Άγιος Παΐσιος: Τι συμβαίνει όταν φοράς Σταυρό στο λαιμό σου;

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού: Η μεγάλη Εορτή και γιατί νηστεύουμε – Μα, γιατί νηστεύουμε μέχρι και το λάδι;

Όπως κάθε άνθρωπος που ανακομίζει τα οστά ενός αγαπημένου του προσώπου, όπως του πατέρα ή της μητέρας του, αισθάνεται θλίψη ανακαλώντας τη μνήμη του, έτσι κι εμείς ως Χριστιανοί, βλέποντας τον Σταυρό και σκεπτόμενοι ότι ο Χριστός σταυρώθηκε για εμάς, τους αμαρτωλούς, και υπέφερε ως άνθρωπος, νιώθουμε ταπείνωση και συντριβή στην καρδιά μας, εκφράζοντας αυτή την κατάσταση μέσω της νηστείας.

Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας τονίζουν ότι η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού έχει την ίδια σημασία με τη Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και στις δύο περιπτώσεις τιμούμε τα Πάθη και τη Σταύρωση του Χριστού.

Χορηγούμενο

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξηγεί ότι η νηστεία δεν γίνεται ούτε για το Πάσχα ούτε για τον Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας. Το Πάσχα δεν είναι μια περίοδος νηστείας και θλίψης, αλλά ευφροσύνης και χαράς. Δεν πενθούμε για τον Σταυρό, αλλά για τα αμαρτήματα που έχουμε διαπράξει.

Επιπλέον, νηστεύουμε ακολουθώντας το παράδειγμα του Χριστού, ο οποίος νήστεψε για σαράντα ημέρες και νύχτες στο Σαραντάριο Όρος.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button